Palestiinalaisviranomaisten mukaan iskuissa Gazaan kuoli 44 ihmistä, joista 15 oli lapsia.
Rajanylityspiste Egyptistä Gazan erillisalueelle avautui maanantaina, ja kipeästi kaivatut polttoainerekat pääsivät saapumaan Gazaan. Aseleposopimus saatiin voimaan sunnuntai-iltana Israelin ja Islamilainen jihad- äärijärjestön välille.
Tulitauko näytti maanantaina puoliltapäivin pitäneen, mikä herätti toiveita siitä, että konflikti voisi olla ohi.
Sekä Israelin armeija että palestiinalaiset ampuivat vastapuolelle vielä sunnuntai-iltana hyvin lähellä tulitauon alkua.
Kolme päivää kestäneissä iskuissa on kuollut Gazassa palestiinalaislähteiden mukaan 44 ihmistä, heistä 15 lapsia. Noin 300 ihmisen on kerrottu haavoittuneen Israelin raskaissa ilma- ja tykistöiskuissa.
Osa hoidettavana olevista haavoittuneista on erittäin huonossa kunnossa, kertoi Gazan alueen keskussairaalan johtaja Muhammad Abu Salmiya sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Hänen mukaansa sairaalaa uhkaa myös vakava lääkepula.
Israel ei ole ilmoittanut kuolonuhreista sen puolella. Maan kehittämä rakettien torjuntajärjestelmä Rautakupoli näyttää pitäneen melko hyvin. Israelilaisviranomaisten mukaan kolme ihmistä haavoittui kranaatinsirpaleista ja noin 30 ihmistä on saanut lieviä vammoja.
"Tilanne on yhä hyvin epävakaa"
Sopimuksen jälkeen molemmat osapuolet varoittivat toisiaan siitä, että tulitaukorikkomuksiin vastataan voimankäytöllä.
– Tilanne on yhä hyvin epävakaa. Pyydän kaikkia osapuolia noudattamaan tulitaukoa, YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland sanoi lausunnossaan.
Israel perusteli aiemmin, että sen oli pakko iskeä Gazaan, koska Islamilainen jihad suunnitteli hyökkäystä Israeliin.
Jihadistiryhmä vahvisti sunnuntaina, että sen komentaja Khaled Mansour sai surmansa Israelin ilmaiskussa myöhään lauantaina. Päivää aiemmin toinen Islamilaisen jihadin korkea-arvoinen komentaja Taysir al-Jabari tapettiin Israelin aiemmassa iskussa.
Gazan väkivaltaisuudet ovat olleet vakavimmat sitten viime vuoden, jolloin ne kestivät 11 päivää.
Noin Espoon kokoisen Gazan alueella asuu yli kaksi miljoonaa palestiinalaista.
Gazan kaista on ollut saarrossa noin 15 vuotta. Israel julisti saarron vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa. Saarto vaikuttaa alueen palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään.