Israelin moukarointi jatkunut Gazan pohjoisosassa neljättä päivää – ihmiset paenneet kodeistaan

Raskas tulitus on jatkunut tänään Gazan kaistan pohjoisosassa neljättä päivää alueella, jossa Israel oli julistanut äärijärjestö Hamasin komentorakenteen puretuksi kuukausia sitten.

Kymmenettuhannet palestiinalaiset ovat paenneet Gazan kaupungin asuinalueelta, jossa Israelin asevoimat on sanonut taistelevansa militantteja vastaan. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) arvion mukaan 60 000–80 000 alueen ihmistä on paennut kodeistaan tulituksen alettua torstaina.

Israelin asevoimat on kertonut myös iskuista Gazan keskiosissa sekä etelässä Rafahissa.

Hamas: Aselepoehdotelmissa ei uutta

Yhdysvaltain tuoreissa ehdotuksissa Israelin ja Hamasin väliseen aseleposuunnitelmaan ei ole mitään uutta, sanoi Hamasin johtoon kuuluva Osama Hamdan uutistoimisto AFP:n mukaan eilen.

Uutissivusto Axiosin mukaan Yhdysvallat olisi tuoreeltaan esittänyt uusia sanamuotoja Gazan aseleposuunnitelmaan, jotta Israelin ja Hamasin välille saataisiin sopu.

Hamdanin mukaan Hamas on saanut uuden ehdotelman alkuviikosta.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viime kuussa esittelemän aseleposuunnitelman on määrä johtaa väliaikaiseen aselepoon ja mahdollistaa lopulta neuvottelut pysyvästä aselevosta. Yhdysvaltain mukaan kyseinen ehdotelma oli Israelin esittämä.

Bidenin kätilöimä aseleposuunnitelma mahdollistaisi panttivankien ja vankien vaihdon sekä avustustoimien lisäämisen Gazassa.

Hamas ilmoitti taannoin antaneensa oman vastauksensa suunnitelmaan, mutta järjestön kerrotaan esittäneen samalla siihen omia muutosvaatimuksiaan.

Axiosin anonyymin lähteen mukaan sopimus voitaisiin solmia, jos Hamas suostuu Yhdysvaltain esittämiin uusiin muotoiluihin.

– (Ehdotukset olivat) vain ajanhukkaa ja antavat miehittäjälle (Israelille) lisäaikaa harjoittaa kansanmurhaa, Hamdan kommentoi ehdotettuja sanamuotoja.

Hamdan sanoi lisäksi, että Hamasia painostetaan hyväksymään Israelin ehdot, sillä mikään ehdotelmassa ei ole muuttunut. Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Hamdan syytti painostuksesta Yhdysvaltoja.

Lue myös:

    Uusimmat