Israelin parlamentti vastusti ylivoimaisesti Palestiinan valtion yksipuolista tunnustamista

Washington Post oli kertonut noin viikko sitten, että Yhdysvaltain hallinto ja pieni arabimaiden ryhmä laativat rauhansuunnitelmaa, johon lukeutui myös tiukka aikataulu Palestiinan valtion perustamiselle.

Israelin parlamentti antoi keskiviikkona ylivoimaisen tukensa pääministeri Benjamin Netanjahun ehdotukselle, joka vastustaa Palestiinan valtion yksipuolista tunnustamista.

Äänestys järjestettiin noin viikko sen jälkeen, kun Washington Post oli kertonut Yhdysvaltain hallinnon ja pienen arabimaiden ryhmän laativan kattavaa suunnitelmaa pitkän aikavälin rauhalle Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Washington Postin mukaan suunnitelma sisälsi muun muassa tiukan aikataulun Palestiinan valtion perustamiselle.

Keskiviikkona Netanjahun ehdotusta tuki kuitenkin 99 parlamentin 120 jäsenestä.

Netanjahu kirjoitti viestipalvelu X:ssä äänestystuloksen korostavan "kollektiivista päättäväisyyttä". Hän tähdensi äänestyksen olleen myös voimakas viesti kansainväliselle yhteisölle.

Parlamentissa äänestetyn ehdotuksen mukaan kaikki ratkaisut tapahtuisivat yksinomaan suorilla neuvotteluilla osapuolten välillä ja ilman ennakkoehtoja.

Tavoitteena kuuden viikon tulitauko

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain ja arabimaiden kehittelemä suunnitelma alkaisi tulitauolla, jonka arvioitiin kestävän vähintään kuusi viikkoa. 

Viranomaisten kerrottiin toivovan, että sopimukseen päästäisiin ennen ramadanin alkamista. Muslimien pyhän kuukauden on määrä alkaa alueella maaliskuun 10. päivän paikkeilla.

Israel julisti sodan äärijärjestö Hamasia vastaan yli neljä kuukautta sitten, ja Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin sotilasoperaatio on vaatinut Gazassa jo yli 29 000 ihmisen hengen. Valtaosa kuolleista on ollut naisia ja lapsia.

Israelin sodan julistusta edelsi Hamasin taistelijoiden Israeliin tekemä hyökkäys. Israelilaisviranomaisten esittämiin lukuihin pohjaavien, uutistoimisto AFP:n tekemien laskelmien mukaan lokakuisessa hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 160 ihmistä.

Muun muassa Gazassa tekemiensä pommitusten ja hyökkäysten myötä Israelia vastaan on esitetty syytöksiä kansanmurhasta, ja Israelin toimia on käsitelty myös Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ).

Rauhansuunnitelmaa mediatietojen mukaan kehittämässä ollut Yhdysvallat on Israelin läheinen liittolainen ja maa on ollut Gazassa veristä sotaa käyvän Israelin vankkana tukena myös tuoreimman konfliktin aikana.

Lue myös:

    Uusimmat