Netanjahu: Taistelujen intensiivinen vaihe päättymässä – "Ei tarkoita, että sota olisi loppumassa"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tähdensi israelilaiskanavan haastattelussa, ettei hän suostuisi mihinkään aseleposopimukseen, joka toisi lopun Israelin sotilaallisille toimille Gazassa.

Taistelujen intensiivinen vaihe äärijärjestö Hamasia vastaan on päättymässä Gazan eteläosassa sijaitsevassa Rafahin kaupungissa, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu israelilaismedian haastattelussa.

– Intensiivinen vaihe taistelussa Hamasia vastaan on päättymässä, Netanjahu sanoi televisiohaastattelussa, muttei tarjonnut tälle selkeää aikataulua.

– Tämä ei tarkoita sitä, että sota olisi loppumassa, mutta sodan intensiivinen vaihe on päättymässä Rafahissa, hän jatkoi.

Netanjahun mukaan taisteluiden intensiivisen vaiheen päättymisen myötä Israel voisi siirtää joukkoja puolustustarkoituksiin pohjoiseen. Israel ja Iranin tukema äärijärjestö Hizbollah ovat tulittaneet toisiaan lähes päivittäin viime syksystä lähtien Israelin ja Libanonin välisellä raja-alueella.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Netanjahu antoi haastattelussa ymmärtää, että hän olisi avoin osittaiselle sopimukselle, jonka myötä edes joitakin Gazassa olevia panttivankeja voitaisiin saada vapaaksi.

Hän kuitenkin tähdensi televisiokanavan haastattelussa, ettei suostuisi mihinkään aseleposopimukseen, joka toisi lopun Israelin sotilaallisille toimille Gazassa. Pysyvä aselepo on ollut yksi Hamasin tärkeimmistä vaatimuksista.

Netanjahu: Israel säilyttäisi sotilaallisen kontrollin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitteli viime kuussa aselepoehdotelman, jonka oli määrä johtaa väliaikaiseen aselepoon ja mahdollistaa lopulta neuvottelut pysyvästä aselevosta. 

Yhdysvaltain mukaan kyseinen ehdotelma oli Israelin esittämä, mutta Israel ei ole suoraan antanut täyttä tukeaan Bidenin suitsuttamalle suunnitelmalle.

– Tavoitteena on palauttaa siepatut ja kitkeä Hamasin hallinto Gazasta, Netanjahu korosti haastattelussa sunnuntaina.

Netanjahulta kysyttiin myös Israelin sotilaallisten toimien jälkeisestä ajasta Gazassa. Israelilaisministerin mukaan olisi selvää, että Israel pitäisi lähitulevaisuudessa sotilaallisen kontrollin.

– Haluamme myös luoda siviilihallinnon, paikallisten palestiinalaisten kanssa jos mahdollista, hän lisäsi.

Haastattelu oli ensimmäinen, jonka Netanjahu on antanut israelilaismedialle sitten lokakuun alun, jolloin Israel aloitti nyt jo yhdeksättä kuukautta jatkuvat sotilaalliset toimensa Gazassa.

Netanjahun pelätään torpedoivan neuvottelut

Vankienvaihtoa ja aselepoa koskevia neuvotteluita läheisesti tuntevat lähteet uskovat Haaretzin mukaan, että Netanjahun kommentit osittaisesta sopimuksesta vain joidenkin israelilaisten panttivankien vapauttamiseksi voivat torpedoida neuvottelut.

– Netanjahu teki tänään selväksi, että hän ei ole kiinnostunut kaikkien panttivankien vapauttamisesta – vaatimus, jonka hän on itse esittänyt Hamasille – eikä ole halukas maksamaan Hamasin vaatimaa korvausta. Tällaisessa tilanteessa (Hamasin Gazan-johtajalla Yahya) Sinwarilla ei ole kannustinta edistää sopimusta, yksi lähteistä kertoo lehden mukaan.

– Sinwar ja Yhdysvaltain hallinto toivovat voivansa käyttää sopimusta vipuvartena saadakseen aselevon sekä päätöksen sodalle. Hamas näkee sopimuksen keinona turvata järjestön korkeiden virkamiesten tulevaisuus, lähde jatkoi.

Hamas oli samoilla linjoilla Haaretzin lähteiden kanssa. Times of Israelin mukaan Hamas sanoi lausunnossaan, että Netanjahun kommentit sopimusta koskien merkitsevät sitä, että hän torjuu Bidenin julkistaman aselepoehdotelman.

Hamas toisti samalla vaatimuksensa, että kaikkiin mahdollisiin sopimuksiin sisältyisi Israelin täysi vetäytyminen Gazasta sekä Israelin lokakuun alussa aloittamien sotilaallisten operaatioiden lopettaminen.

Netanjahun kanslian näkemys pääministerin puheista oli sen sijaan varsin erilainen. Times of Israelin mukaan pääministerin kanslia väittää, että Hamas vastustaa sopimusta, ei Israel. Lisäksi kanslia sanoi Netanjahun tehneen selväksi, että Israel ei lähde Gazasta ennen kuin kaikki panttivangit on saatu palautettua Israeliin – niin elävät kuin kuolleetkin.

Gallant vierailee Yhdysvalloissa

Israelilaisviranomaisten mukaan Netanjahun haastattelussaankin mainitsema Rafah olisi Hamasin viimeinen linnoitus Gazan kaistalla. 

Israel vyörytti joukkojaan Egyptin vastaisen rajan läheisyydessä sijaitsevan Rafahin alueelle toukokuussa. Israel oli varoitellut koko kevään aikovansa hyökätä Rafahiin, jonne oli paennut satojatuhansia palestiinalaisia muista osista Gazan kaistaa Israelin iskujen ja hyökkäysten vuoksi. Israel hyökkäsi Rafahiin, vaikka kansainvälinen yhteisö oli vastustanut hyökkäysaikeita voimallisesti.

Israelin asevoimat otti haltuunsa Rafahin rajanylityspaikan, joka oli ollut tärkeä väylä humanitaarisen avun pääsemiseksi Israelin jo vuosikausia saartamalle kaistalle. Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna toukokuusta lähtien.

Netanjahun televisiohaastattelu julkaistiin samoihin aikoihin, kun Israelin puolustusministeri Yoav Gallant saapui Yhdysvaltain Washingtoniin keskustelemaan Israelin sotilaallisista toimista Gazassa sekä lisääntyvistä jännitteistä Israelin ja Libanonin rajalla.

Aiemmin tällä viikolla Netanjahu syytti Yhdysvaltoja viivyttelystä aseavun kanssa. Yhdysvaltalaisviranomaiset sanoivat, etteivät tiedä mihin Netanjahu puheillaan viittaa.

Yhdysvallat on Israelin tärkein tukija. Bidenin ja Netanjahun väleissä on kuitenkin alkanut viime aikoina näkyä viilenemisen merkkejä.

Israelilaiset vaativat uusia vaaleja

Israelissa on toistuvasti nähty kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia, joissa on vastustettu Netanjahua ja hänen hallitustaan sekä vaadittu ennenaikaisia vaaleja ja sopimusta panttivankien palauttamiseksi.

Hallituksen vastainen protestijärjestö Hofshi Israel arvioi, että lauantaiseen suurmielenosoitukseen Tel Avivissa osallistui yli 150  000 ihmistä. Järjestö sanoi protestin olleen suurin sitten Israelin sotilaallisten toimien alettua Gazassa lokakuussa. Israelilaismediat puolestaan raportoivat kymmenistätuhansista osallistujista.

Kaupungissa järjestettiin lauantai-iltana myös erillinen mielenilmaus, johon osallistui tuhansia panttivankien sukulaisia sekä tukijoita.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut lokakuun alun jälkeen yli 37 000 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä.

Israel alkoi moukaroida Gazaa raunioiksi sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa liki 1 200 ihmistä, joista valtaosa oli niin ikään siviilejä. 

Lisäksi järjestöt ottivat noin 250 panttivankia, joista satakunta on edelleen Gazassa. Loput ovat kuolleet tai heidät on vapautettu.

Lue myös:

    Uusimmat