Israelin sotakabinetti on kokoontunut jälleen keskustelemaan mahdollisesta vastatoimesta Iranin hyökkäykselle.
Jännityksen vallassa seurattu kokous alkoi CNN:n ja israelilaislehti Haaretzin mukaan iltapäivällä kello kahdelta Suomen aikaa. CNN:lle nimettömänä puhuneen lähteen mukaan kokouksessa on tänäänkin käyty kiivasta väittelyä.
Sotakabinetti kokoontui useiksi tunneiksi myös sunnuntaina, mutta ei iltamyöhään mennessä saanut tehtyä päätöstä siitä, kuinka Iranille tulisi vastata. CNN:n mukaan Iranille halutaan vastata jollain tavalla, mutta hallitus ei ole päässyt yhteisymmärrykseen ajoituksesta tai vastatoimen laajuudesta.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on yhdysvaltalaismedioiden mukaan tehnyt selväksi, ettei Yhdysvallat osallistu mahdolliseen vastaiskuun.
Israelin presidentti Isaac Herzog kertoi CNN:n haastattelussa aiemmin, ettei maa halua sotaa Iranin kanssa ja että Israel pyrkii "tasapainoon". Samaa Israel on viestittänyt myös Yhdysvaltain hallitukselle.
– Mielestäni Israel on tehnyt meille selväksi, että se ei halua merkittävää eskalaatiota Iranin kanssa. Sitä he eivät halua. He haluavat suojella ja puolustaa itseään, Bidenin hallinnon korkea-arvoinen viranomainen sanoi CNN:n mukaan.
YK, Yhdysvallat ja useat maat Venäjää myöten ovat varoittaneet Israelia konfliktin laajentamisesta Lähi-idässä.
CNN:n ja Wall Street Journalin mukaan Biden sanoi puhelimessa lauantaiyönä Netanjahulle, että Israelin tulisi katsoa saavuttaneensa jo voiton. Onnistuihan sen liittolaistensa ja arabimaiden avulla pudottaa valtaosa Iranin yli 300 ohjuksesta ja lennokista ennen kuin ne ehtivät tehdä merkittävää vahinkoa.
Myöhään sunnuntaina New York Times -lehti uutisoikin israelilaisviranomaisten kertoneen, että Israel "on perunut" suunnitellun kostoiskun Iraniin.
Iskut Gazaan jatkuvat
Israel on vannonut jatkavansa iskujaan Gazan kaistalle Iranin hyökkäyksen jälkeen.
Äärijärjestö Hamasin mukaan viime yön aikana Gazan kaistalle tehtiin kymmeniä ilmaiskuja. Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoi jo myöhään eilen sunnuntaina, etteivät Iranin lauantaiset lennokki- ja ohjusiskut ole saaneet Israelia herpaantumaan tavoitteistaan Gazassa.
Hagarin mukaan Israel tekee yhä kaikkensa, jotta Hamasin käsissä olevat panttivangit saadaan pelastettua.
– Edes silloin, kun olimme Iranin hyökkäyksen kohteena, emme hetkeksikään kadottaneet näkyvistämme kriittisen tärkeää tavoitettamme Gazassa panttivankien pelastamiseksi Iranin sijaistoimijan Hamasin käsistä, Hagari sanoi myöhään sunnuntaina.
Iran on pitkään tukenut paitsi Hamasia myös libanonilaista Hizbollahia, Jemenin huthikapinallisia sekä muita Israelia vastustavia äärijärjestöjä Lähi-idässä.
Israel-vastaisuutta on lietsonut alueella Israelin intensiivinen sotaoperaatio Gazassa. Hamasin alainen Gazan terveysministeriö kertoi maanantaina, että kuolonuhrien lukumäärä Gazan kaistalla Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa oli noussut jo lähes 33 800:een lokakuusta alkaen.
YK: Uusiin sotiin ei ole varaa
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi myöhään sunnuntaina, ettei Lähi-idällä ja koko maailmalla ole enää varaa uusiin sotiin. Guterres peräänkuulutti äärimmäistä malttia ja painotti, että nyt on aika purkaa jännitteitä.
Turvallisuusneuvosto kokoontui Israelin pyynnöstä sunnuntaina Iranin iskujen vuoksi.
YK:n ja Yhdysvaltojen lisäksi myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Britannian ulkoministeri David Cameron ovat kehottaneet Israelia välttämään tilanteen kiristämistä Iranin kanssa. Cameron neuvoi Israelin viranomaisia myös keskittymään Hamasin ottamien panttivankien vapauttamiseen.
Kolmen päivän vierailulla Kiinassa oleva Scholz vaati myös Irania lopettamaan aggressiot.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän olevan huolissaan Lähi-idän tilanteesta ja kehotti kaikkia alueen valtioita välttämään jännitteiden lisääntymistä. Peskov lisäsi, ettei tilanteen kiristyminen olisi kenenkään etujen mukaista.
Iran puolestaan kehotti länsimaita keskittymään Irania kohtaan osoitettujen syytösten sijaan arvostamaan sen malttia viime kuukausien aikana.
Hizbollah haavoitti israelilaissotilaita
Iranin tukema libanonilainen äärijärjestö Hizbollah sanoi maanantaina olevansa vastuussa räjähdyksestä, jossa Israelin mukaan haavoittui neljä israelilaissotilasta. Sotilaat haavoittuivat räjähdyksessä maanantain vastaisena yönä Israelin pohjoisrajalla. Hizbollah sanoo asettaneensa räjähteet rajalle, ja sotilaat haavoittuivat ylitettyään rajan Libanonin puolelle.
Israel ei ole kommentoinut, kummalla puolella rajaa sotilaat olivat.
Merkkejä huolen hälvenemisestä?
Sekä Israelissa että Iranissa maanantaina huoli iskujen jatkumisesta näytti ainakin pintapuolisesti hieman hellittäneen.
Israel perui myöhään sunnuntaina määräyksen, jonka mukaan kaikkien koulujen oli määrä pysyä maanantaina suljettuina. Myös yli tuhannen ihmisen kokoontumiset oli alun perin kielletty, mutta sunnuntai-iltana niidenkin kerrottiin taas olevan sallittuja.
Iranissa puolestaan lentoliikenne on maanantaina alkanut jälleen pääkaupungin Teheranin lentokentillä, kertoo CNN. Iranilaisen Tasnim-uutistoimiston mukaan lennot aloitettiin aamukuudelta Imam Khomeinin lentokentällä sekä Mehrabadin kentällä.
Vielä eilen molemmat lentokentät pysyivät kiinni Iranin Israeliin tekemän lennokki- ja ohjushyökkäyksen jälkeen.
Monet kansainväliset lentoyhtiöt, Finnair mukaan lukien, ovat joko reitittäneet lentonsa uudelleen välttäen Iranin ilmatilaa tai keskeyttäneet lennot Teheraniin.
Iran sanoo varoittaneensa aikeistaan
Iran sanoo varoittaneensa Yhdysvaltoja ja joitain Lähi-idän maita etukäteen Israeliin tekemästään viikonloppuisesta hyökkäyksestä.
Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan sunnuntaina, että Iran oli ilmoittanut iskustaan naapurimaille sekä Yhdysvalloille 72 tuntia ennen hyökkäyksen aloittamista. Yhdysvallat on kuitenkin sanonut, ettei tämä pidä paikkaansa vaan sanoo saaneensa ilmoituksen vasta hyökkäyksen jo alettua. Tiedon saaminen etukäteen olisi mahdollistanut esimerkiksi siviilien evakuoinnit joissain kohteissa.
Sen sijaan Turkin, Jordanian ja Irakin viranomaiset vahvistivat eilen Reutersille, että Iran oli varoittanut niitä päiviä ennen kuin se lauantaina aloitti lennokki- ja ohjushyökkäyksensä Israeliin. Reutersin mukaan Turkin ulkoministeriö on kertonut puhuneensa Iranin iskusta sekä Iranin johdon että Yhdysvaltojen kanssa.
Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani painotti kuitenkin maanantaina, että vaikka Iran oli varoittanut useita maita ennen hyökkäystään, Iran ei kuitenkaan sopinut mistään iskuihinsa liittyvistä asioista muiden kanssa.
Lue myös: Israel sanoo jatkavansa iskuja Gazaan
Mitä Iranin ja Israelin konflikti tarkoittaa Gazan tilanteelle? "Eihän Israelillakaan loputtomiin resursseja ole"
Presidentti Stubb: "Tuomitsemme voimakkaasti Iranin iskut Israeliin"
Juttua päivitetty 15.4.2024 kello 15.56.