Israelissa äänestetään jälleen maan tulevaisuudessa – kansaa jakaa käsitys aivan perustavanlaatuisesta asiasta: "Tätä aukkoa ei korjata"

6:45img
MTV Uutiset Live oli paikalla Israelissa, katso toimittajan suora raportti
Julkaistu 17.09.2019 06:02

MTV UUTISET – STT

Israelin parlamentin eli knessetin seuraava kokoonpano selviää tämän päivän vaalien jälkeen. Tel Avivin yliopiston sosiologian professori Nissim Mizrachin mukaan vaaleissa näkyy israelilaisen yhteiskunnan jakautuneisuus.

Maassa äänestäjien mielipiteet vaihtelevat jo sen välillä, kuuluisiko valtion olla muodoltaan liberaali demokratia vai juutalainen valtio.

–  Israelin liberaali, maallinen vasemmisto ja keskusta-vasemmisto ajattelevat Israelia ensisijaisesti liberaalina ja demokraattisena valtiona. Uskonnollinen oikeisto sen sijaan korostaa nationalismia. Keskusta-vasemmistoon kuuluvat näkevät itsensä ensisijaisesti israelilaisina, kun taas uskonnollinen oikeisto määrittelee itsensä ensisijaisesti juutalaisiksi. Tätä aukkoa ei korjata tiistain vaaleissa, vuosia jakautuneisuutta tutkinut Mizrachi sanoo STT:lle.

Lue myös: Israelin parlamenttivaalien jälkeen edessä voi olla taas pattitilanne – voitonvarma Netanjahu ja poliittinen tulokas ovat tasoissa mielipidemittauksissa

Hän muistuttaa, että eri tavalla ajattelevien ryhmien sisältä löytyy lukuisia pieniä ryhmiä ja toisaalta maan keskiluokkaan vetoaa keskustalainen politiikka. Mizrachin mukaan poliittinen kenttä on siirtynyt yhä enemmän kohti keskustaa. Saman puolueen sisältä voi löytyä niin uskonnollisia kuin maallistuneitakin kannattajia.

–  Valtio on virallisesti ja kulttuurisesti juutalainen. Monet juutalaiset ajattelevat valtiota jatkeena heidän juutalaiselle identiteetilleen. Se on pyhä eikä millään tavalla neutraali, Mizrachi sanoo.

Keskiluokka haluaa vastinetta sitoutumiselleen

Tämän päivän vaaleissa suurin pelaaja on Israel Beiteinu -puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka on siirtänyt puoluettaan oikealta kohti keskustaa.

Huhtikuun vaalien jälkeen Israeliin ei saatu luotua hallitusta, sillä Liberman ei suostunut hallitusyhteistyöhön pääministeri Benjamin Netanjahun muodostaman koalition kanssa. Israel Beiteinun ehtona oli, että maan asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Lue myös: Saudi-Arabia tuomitsee Netanjahun vaalilupaukset Jordanlaakson liittämisestä osaksi Israelia

Vaikka puolue ei taistele Netanjahun Likudin ja Benny Gantzin sinivalkoisten kanssa suurimman puolueen paikasta, sen kannatus vaikuttaa hallituskoalition muodostamiseen.

Keskustalais-republikaaninen politiikka onkin suunnattu erityisesti keskiluokkaisille israelilaisille.

–  Me olemme antaneet maalle kaiken. Kävimme armeijan, maksamme veroja, olemme maksaneet osamme. Valtion pitäisi antaa jotain takaisin tästä, sillä olemme hyviä kansalaisia, Mizrachi kuvaa israelilaisen keskiluokan ajattelua.

Mizrachin mukaan Liberman onnistui viime huhtikuun vaaleissa saamaan ääniä niin vasemmalta kuin oikealta.

–  Poliittiset pelaajat voivat yllättää meidät. Vaaleissa on paljon muuttuvia tekijöitä. 

Tuoreimmat aiheesta

Israel