Israel on tänään saanut uuden hallituksen, jota on laajalti luonnehdittu maan historian oikeistolaisimmaksi.
Hallituksen johtoon palaa noin puolentoista vuoden tauon jälkeen Israelin historian pitkäaikaisin pääministeri Benjamin Netanjahu.
Hallituksenvaihdoksen on pelätty aiheuttavan väkivallan kiihtymistä ja kahden valtion mallin lopullista kariutumista.
– Kiistatonta on, että tämä tulee kiihdyttämään väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan niin Länsirannassa kuin Israelin valtion rajojen sisällä. Se johtaa erilaisiin vastarinnan muotoihin, väkivallattomiin ja väkivaltaisiin, sanoo Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen MTV Uutiset Livessä.
Lupasi kovia toimia Irania vastaan
Valtaan jo kuudennen kerran astellut Benjamin Netanjahu lupasi rauhaa arabimaiden kanssa ja palestiinalaiskonfliktin ratkaisua.
Lisäksi Netanjahu lupasi kovia toimia Irania ja sen ydinohjelmaa vastaan.
Oppositio kritisoi rankasti pääministeriä huutamalla tämän puheen päälle. Tunteet kuumenivat niin paljon, että joitakin oppostion kansanedustajia saatettiin ulos istuntosalista.
Samaan aikaan parlamenttitalon ulkopuolella osoitti mieltään oikeusvaltiosta ja kansalaisvapauksista huolissaan oleva Israelin sisäpoliittinen oppositio sekä länsirannan juutalaissiirtokuntien pysyvää liittämistä Israelin valtioon pelkäävät palestiinalaiset.
Tarvaisen mukaan uusi hallitus saattaa mobilisoida opposition maassa uuteen nousuun.
Lue myös: Benjamin Netanjahu palaa vallankahvaan Israelissa – Tuleva hallitus herättänyt pelkoja sotilaallisesta eskalaatiosta
"Tarkoittaa länsimaiden tukeman kahden valtion mallin kuolemaa"
Tarvainen arvioi, että Netanjahun hallitus voi aikaansaada suuria muutoksia alueen politiikassa.
– Netanjahu käytännössä luopuu tästä kahden valtion periaattesta, eli hän pitää koko valloitettua Länsirantaa Israeliin kuuluvana. Se tarkoittaa tätä pitkän aikavälin länsimaiden tukeman kahden valtion mallin kuolemaa. Nyt on länsimailla sitten iso kysymys siinä, että miten he reagoivat, jos kahden valtion malli haudataan, sanoo Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen.
Hän katsoo hallituskokoonpanon olevan poikkeuksellinen.
– Paitsi oikeistolaisin, voisi sanoa, että se on myös uskonnollisin hallitus, hän toteaa.
Tarvainen luonnehtii hallituksessa olevan äärioikeistolaisia ja perinteisempiä uskonnollisia puolueita.
Lue myös: Israelissa valtaan palaava Netanjahu nimesi ulkoministerin – Hallituksen muodostamisesta äänestetään myöhemmin tänään
Netanjahu väistää uudella hallituksella rikossyytteet
Taustalla hallituskoalitiossa ovat Tarvaisen mukaan Netanjahun pakeneminen lahjus- ja korruptiosyytteiltä.
– Netanjahu oli vaaleihin valmistautuessaan pulassa. Häntä odottivat rikossyytteet ja hän halusi löytää keinon niistä pelastautumiseen.
Tarvaisen mukaan hän löysi sen pienistä uskonnollisista puolueista.
Juonikas peluri ja taitava puhuja
Netanjahu on ollut pääministeri jo yli viisitoista vuotta. Hän on Israelin menestynein poliitikko sitten valtion alkuvuosikymmenten vasemmistojohtaja David Ben-Gurionin.
Tarvainen arvioi tätä karsimaattiseksi puhujaksi, jolla on vahva osaaminen ulkopolitiikassa.
Hänen mukaansa Netanjahua voisi luonnehtia "juonikkaaksi peluriksi", joka on taitava luomaan liittoumia ja kykenee myös hajoita ja hallitse -taktiikkaan.