Pääministeri Benjamin Netanjahun pelätään heikentävän oikeusjärjestelmää oman etunsa hyväksi.
Israelissa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina Tel Aviviin osoittamaan mieltä maan hallituksen kaavailemia lakiuudistuksia vastaan.
Hallitus on muun muassa ehdottanut, että maan parlamentti voisi hylätä minkä tahansa korkeimman oikeuden tekemän päätöksen yksinkertaisella enemmistöllä. Tämä tarkoittaisi, että päätösten kumoamiseen riittäisi 61 kansanedustajan ääni, kun Israelin parlamentissa Knessetissä on 120 paikkaa.
Hallituksen tavoitteena on myös lisätä poliittista valtaa tuomarien nimityksiin. Lakiuudistusta on tarkoitus käsitellä ensimmäisen kerran maanantaina. Protestiliikkeiden johtajat ovat ilmoittaneet lakosta samalle päivälle.
– Demokratia! mielenosoittajat huusivat rumpujen tahdissa, monien heiluttaessa Israelin lippuja samalla kun toiset kantoivat sateenkaari- tai Palestiina-banderolleja. "Kukaan ei ole lain yläpuolella" luki suuressa banderollissa, jota kannettiin jonon kärjessä.
Lue myös: Jerusalemissa kaksi kuoli, kun bussipysäkillä olleiden ihmisten päälle ajettiin autolla
Kyseessä oli jo kuudes viikko peräkkäin, kun mielenosoittajat lähtivät kaduille pääministeri Benjamin Netanjahun politiikan vuoksi.
– Emme aio antaa periksi, jotkut huusivat.
Netanjahu palasi valtaan marraskuun vaalien jälkeen muodostamalla koalition äärioikeistolaisten ja ultraortodoksijuutalaisten puolueiden kanssa.
Paikalla jopa 75 000 ihmistä
Mielenosoituksista on tullut viikoittainen näky lauantai-iltoina sen jälkeen, kun Netanjahun Israelin historian oikeistolaisimpana pidetty hallitus aloitti työskentelynsä joulukuussa.
Vaikka aluksi odotettiin, että maanantaille suunniteltu lakko saattaisi vähentää väkeä tämän viikon mielenosoituksissa, kaduilla oli jopa edellisiä viikkoja enemmän ihmisiä. Virallisia lukuja tapahtumasta ei ole, mutta lähteestä riippuen Tel Avivissa on arvioitu olleen 50 000–75 000 ihmistä.
Mielenosoituksia järjestettiin myös muissa isoissa kaupungeissa, mukaan lukien pääministerin Jerusalemin asunnon ulkopuolella sekä rannikolla maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa.
Mielenosoittajat vaativat Netanjahun eroa
Netanjahu kieltäytyi eroamasta vuonna 2019 ollessaan maan ensimmäinen vallassa oleva pääministeri, joka joutui syytetyksi virassa ollessaan. Mielenosoittajat vaativat muun muassa lahjonnasta ja petoksesta syytettyä Netanjahua eroamaan. Pääministeri on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä syytetään.
– Netanjahun oikeudenkäynti on syynä tähän kaikkeen, sanoi terveydenhuollon työntekijä Neta Keren-Tal.
– Hän yrittää kaikin tavoin heikentää oikeusjärjestelmää pelastuakseen oikeudenkäynniltä, hän jatkoi.
Ensimmäistä kertaa protestien alkamisen jälkeen useita kymmeniä mielenosoittajia kerääntyi myös Efratissa, joka on Israelin siirtokunta miehitetyllä Länsirannalla.