Pääministeri Netanjahun johtama hallinto päätti jatkaa kiistanalaista uudistusta noin puoli vuotta kestäneistä mielenosoituksista huolimatta.
Israelissa puhkesi tiistaina mielenosoituksia ympäri maata. Kansa lähti kaduille muutamia tunteja sen jälkeen, kun maan parlamentti oli hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä pääministeri Benjamin Netanjahun hallinnon kiistanalaisen oikeusjärjestelmäuudistuksen keskeisen lausekkeen. Jotta ehdotuksesta tulisi laki, tarvitaan vielä kaksi äänestystä.
Parlamentissa äänestettiin niin sanotun "kohtuullisuuslausekkeen" poistamisesta. Lausekkeen avulla korkein oikeus voi kumota hallituksen päätökset.
Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli. Vastustajat pitävät uudistusta uhkana Israelin demokratialle.
Toimenpidettä käytettiin äskettäin, kun Netanjahu pakotettiin poistamaan veronkiertotuomion saanut poliitikko kabinetistaan.
"Taistelemme loppuun asti"
Tiistaiaamuna mielenosoittajat sulkivat Jerusalemiin, Tel Aviviin ja Haifaan johtavat moottoritiet. Mielenosoittajat kokoontuivat myös Ben Gurionin lentokentälle lähellä Tel Avivia. Tiistai oli ilmoitettu etukäteen mielenosoitusten päiväksi. Ympäri maata odotetaan kymmeniä protesteja.
– Tulin tänne tänään, koska hallitus tuhoaa täysin demokratian Israelissa, sanoi Jerusalemin ulkopuolella valtatiellä protesteihin osallistunut lääkäri Eitan Galon.
– Taistelemme loppuun asti, hän jatkoi, kun lähellä olevat poliisit käyttivät vesitykkejä mielenosoituksen hajottamiseksi.
Tiistai-iltana mielenosoittajien on määrä osoittaa mieltään Israelin tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltojen suurlähetystön edustalla. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi sunnuntaina lähetetyssä CNN-haastattelussa toivovansa, että Netanjahu "jatkaisi siirtymistä kohti maltillisuutta ja muutosta tuomioistuimessa".
Lakiuudistusta vastustettu läpi kevään
Israelilaiset ovat osoittaneet mieltään uudistusta vastaan läpi kevään sankoin joukoin. Uudistuksen on katsottu uhkaavan maan demokratiaa.
Lakiuudistus pantiin maaliskuun lopulla jäähylle hallituksen ja oppositiopuolueiden välisten neuvottelujen ajaksi. Neuvotteluyritykset kuitenkin kariutuivat, ja Netanjahun johtama hallinto päätti jatkaa kiistanalaisen uudistuksen läpiviemistä.
Netanjahun hallitusta on kuvailtu maan historian oikeistolaisimmaksi.