Ukrainan mukaan noin 4 000 ukrainalaista on lähtenyt Israelista äärijärjestö Hamasin yllätyshyökkäyksen jälkeen.
Kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa, Tetjana Kotsheva vietti kymmenen päivää kellarissa Harkovan kaupungissa.
Viiden kuukauden kuluttua Kotsheva päätti lähteä kolmen lapsensa kanssa Israeliin. He muuttivat Askalonin rannikkokaupunkiin, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Gazan rajasta. Kotshevan aviomies oli aiemmin työskennellyt Israelissa, joten Kotsheva ajatteli, että lapset voisivat elää rauhassa Israelissa.
Sitten koitti lokakuun 7. päivä, jolloin äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Tuo hyökkäys johti sotaan, jossa on kuollut useita tuhansia ihmisiä.
– Käteni alkoivat täristä. Tunsin samoin kuin silloin, kun tuo kaikki alkoi meidän maassamme, kertoi 39-vuotias Kotsheva ensimmäisistä tuntemuksistaan.
Kotsheva nukkui jälleen suojassa ja kuunteli jatkuvia sireenien ja räjähdysten ääniä. Silloin hän päätti, että heidän on lähdettävä.
– Kun kaikki yltyi, aloin panikoida. Minua alkoi pelottaa. Ymmärsin, että minun on tultava kotiin.
"Olen onnellinen"
Kuten tuhannet muutkin ukrainalaiset pakolaiset, Kotsheva joutui pakenemaan sotaa jo toistamiseen.
Uutistoimisto AP:n mukaan yli 45 000 ukrainalaista on paennut Venäjän hyökkäyssotaa Israeliin. Ukrainan mukaan noin 4 000 ukrainalaista on lähtenyt Israelista äärijärjestö Hamasin yllätyshyökkäyksen jälkeen.
Kotsheva perheineen evakuoitiin ensin Israelin keskiosaan. He viettivät siellä useita päiviä ennen kuin palasivat Harkovaan.
– Jos kuolen, kuolen ainakin kotimaassani, Kotsheva sanoo.
Sota näkyy yhä Harkovassa, ja sireenit ovat säännöllinen osa elämää. Vaikka kaupunki on Ukrainan hallussa, Venäjä iskee sinne tasaisin väliajoin. Silti Kotsheva kokee, että oli helpottavaa palata.
– Kun kävelen täällä, kävelen kotimaassani. En tiedä, miten selittää tätä, mutta olen onnellinen.
Muistot tulvivat pintaan
Anna Ljashko ja hänen kahdeksanvuotias tyttärensä kuuluvat myös niihin, jotka palasivat Israelista Ukrainaan. He pakenivat Israeliin muutamia viikkoja Venäjän hyökkäyssodan alettua.
Äiti ja tytär asuivat lähellä niitä Kiovan alueita, jotka Venäjä valtasi hyökkäyksensä alkuvaiheessa. Ljashkon mukaan he elivät ilman sähköä, vettä tai viestintäyhteyksiä.
– Tyttäreni oli hyvin peloissaan, joten päätin lähteä, 28-vuotias äiti sanoi.
Ljashko päätti lähteä tyttärensä kanssa Israeliin, jossa asui hänen sukulaisensa. Mutta kun väkivaltaisuudet alkoivat Israelissa, pintaan tulvivat muistot siitä päivästä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
– Joku soitti minulle aamulla ja sanoi: Anna, sota on alkanut. Tunne oli ihan samanlainen kuin minulla oli Ukrainassa 24. helmikuuta 2022 (Venäjän hyökkäyssodan alettua).
Ljashko kertoo nähneensä pelkoa tyttärensä silmissä. Silloin hän ymmärsi, etteivät he voineet jäädä Israeliin. Viikkoa myöhemmin he lensivät pois Israelin Tel Avivista Ukrainan suurlähetystön avustuksella.
Katsellessaan tyttärensä leikkivän pudonneilla lehdillä kiovalaisessa puistossa Ljashko kertoo heidän olevan onnellisesti kotona.
Sodasta toiseen
39-vuotias asianajaja Oksana Sokolovska pakeni Israeliin kolmen lapsensa kanssa, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä. Israel valikoitui kohteeksi, sillä Sokolovska puhuu hepreaa. Tel Avivin lähistölle lapsineen asettunut perheenäiti ajatteli myös saapuneensa maailman turvallisimpaan maahan.
Lokakuun 7. päivänä myös Sokolovska pakeni lastensa kanssa suojaan Hamasin iskuja. Tuona päivänä Israelissa sai surmansa ainakin 18 ukrainalaista, kertoo Radio Liberty -media Ukrainan lähetystön tietoihin viitaten.
Toistamiseen syntyi nopea päätös lähteä sodan jaloista. He palasivat Kiovaan.
– On vaikeaa jättää yksi sota palatakseen toiseen, Sokolovska sanoo.
Sokolovska kertoo kuitenkin olevansa onnellinen kotiinpaluusta, sillä hänestä tilanne Kiovassa tuntui rauhallisemmalta kuin Israelissa.
– Se on ainoa syy sille, että palasin.
Katso myös video: Putinilta irvokkaita puheita: "Miten tragedia Ukrainassa saadaan loppumaan?"
1:24