ISW kertoi ukrainalaisjoukon ylittäneen Dnepr-joen – erikoisoperaatiosta julki videokuvaa

Kyseessä on yksittäinen operaatio, ei vielä merkki isommasta etenemisestä, arvioi Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä sota-asiantuntija Emil Kastehelmi.

Ukrainalainen ilmatiedustelujoukko on julkaissut materiaalia sotilaistaan veneilemässä Dnepr-joen poikki. Erikoisjoukko "Carlsonin" mukaan kyseessä olisi ensimmäinen kerta sitten venäläismiehityksen alun, kun Ukrainan lippu liehuu joen itärannalla. Carlson totesi tämän myös avaavan mahdollisuuden myöhemmille operaatioille itärannalla.

Ukrainan sotaa Venäjän suurhyökkäyksen alkamisesta saakka helmikuussa seurannut asiantuntija ja sotahistorioitsija Emil Kastehelmi arvioi Twitterissä, että väite pitää teknisesti paikkansa. Ukrainalainen yksikkö tosiaan ylitti joen, mutta kyseessä on kaikella todennäköisyydellä vain pieni erikoisjoukon operaatio.

Tviittiin liitetyllä videolla nähdään muun muassa joen varrella sijaitsevaan nosturiin nostettu Ukrainan lippu.

Alueen kartoista voi huomata, että yksikkö tosiaan nosti lipun joen itärannalle, mutta kyseessä on vaikeakulkuinen saari, ei suora maayhteys syvemmäs kohti Krimiä.

– Kummallakaan puolella ei näytä olevan täyttä kontrollia tästä ei-kenenkään-maasta. Ei ole todisteita, että Ukraina olisi tuonut suurempaa määrää joukkoja sinne, Kastehelmi kirjoittaa.

Alueen miehittäminen riski

Tiedossa ei ole, jäikö Carlson-yksikkö Dnepr-joen itärannalle, vai oliko kyseessä vain näytösluonteinen operaatio.

Kastehelmen mukaan alueelle jääminen olisi heille riski, kuten alueen miehittäminen myös venäläisjoukoilta. Alueella liikkunee vain venäläisiä tiedustelujoukkoja, ja tästä syystä ukrainalaisyksikön operaatio todennäköisesti sujuikin niin helposti.

– Puolustusjoukkojen huoltaminen toisi haasteita, ja Ukraina pystyisi ampumaan suoraa tykistötulta heidän niskaansa helpommin.

Aiemmin on huhuttu ukrainalaisjoukkojen rantautuneen toiselle puolelle jokea myös lännempänä, Kinburnin niemimaalle. Tästä ei ole tiettävästi todisteita suuntaan tai toiseen.

Joen nimi yhdenmukaistettu suomalaiseen kirjoitusasuun 5.12.2022 kello 5.52.

Lue myös:

    Uusimmat