ISW: Putinin liikekannellepano ajautui umpikujaan – raportteja ilman komentajia ja ruokaa harhailevista miehistä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti päättävänsä "osittaisen liikekannallepanon" noin kahden viikon kuluttua, koska hänen vaihtoehtonsa ovat käymässä vähiin, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tilannekatsauksessaan.

Samaan aikaan Venäjällä on määrä aloittaa syksyn varusmiesten uusi saapumiserä, joiden aloitusta lykättiin tänä vuonna kuukaudella liikekannallepanon vuoksi.

ÏSW:n mukaan Venäjän sotilaskomissariaateilla ei riitä tarpeeksi resursseja uusiin varusmiehiin, koska ne on käytetty "osittaiseen liikekannallepanoon".

Putin yrittänee ottaa nyt umpikujastaan kaiken hyödyn irti keskeyttämällä tai päättämällä maan sisällä kritisoidun liikekannallepanon, ISW arvioi.

Tänä syksynä asepalvelukseen kutsutaan 120 000 miestä, mikä on 7 000 vähemmän kuin viime vuonna. Kuitenkin aiemmin varusmiesten lähettämistä rintamalle on vaikeuttanut se, ettei heitä Venäjän lakien mukaan voi lähettää palvelukseen ulkomaille.

Nyt kun Venäjä on laittomasti liittänyt Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet itseensä, voi se lähettää uudet varusmiehet taistelemaan etulinjaan.

ISW:n mukaan Putin saattaa pyrkiä käyttämään "osittaisessa liikekannallepanossa" mobilisoituja täydentääkseen harventuneita rivejään, kunnes uudet varusmiehet on saatu koulutettua ja sotilasyksiköt muodostettua vuoden 2023 puolella.

Liikekannallepanossa värvätyille on tarjottu 5–15 päivän koulutusta ennen kuin heidät on lähetetty taistelemaan Ukrainaan.

ISW:n mukaan nyt jo on saatu raportteja, joiden mukaan mobilisoituja miehiä on harhaillut koulutusalueilla ilman komentajia, ruokaa tai suojaa useita päiviä ennen Ukrainaan lähettämistä.

Raporttien mukaan kouluttamattomia ja heikosti varustettuja miehiä on lähetetty etulinjaan, jossa osa heistä on jo antautunut tai kuollut taisteluissa. Tämä on saanut kritiikin Venäjän sisällä kasvamaan, niin kovempaa linjaa kannattavien militaristien kuin värvättyjen perheiden keskuudessa.

Katso myös: Miten Venäjän johto suhtautuu kehnoon rintamamenestykseen? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro

Lue myös:

    Uusimmat