Itä-Suomessa tarvitaan EK:n mukaan pikaisia elvytystoimia: "Tilanne on vakava"

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on laatinut toimenpideohjelman kuuteen maakuntaan, jotta itäinen Suomi säilyisi elinvoimaisena ja asuttuna. 

EK haluaa, että itäisestä Suomesta tehdään erityistalousalue alueen talouden ja elinvoiman kääntämiseksi kasvuun.

EK:n mukaan itäiseen Suomeen pitää hankkia lisää rahoitusta EU:sta sekä investointeja energiaan ja vihreään siirtymään. Samalla alueen digitaaliset, liikenteelliset ja matkailulliset yhteydet täytyy laittaa kuntoon.

EK:n mukaan itäisessä Suomessa pitää myös toteuttaa yritysten kasvua vauhdittavia hankkeita, joilla ratkaistaan osaajapulaa, helpotetaan omistajanvaihdoksia sekä parannetaan yrityspalvelujen ja rahoituksen saatavuutta.

EK esittää myös erityislähettilään nimittämistä laajan toimenpidekokonaisuuden johtamiseksi. Erityislähettilään tehtävänä olisi pääministerin ja valtioneuvoston alaisuudessa johtaa ja koordinoida alueen toimijoiden yhteistyötä sekä varmistaa maakuntien yhteisten tavoitteiden toteutuminen Suomessa ja EU-tasolla

Kuuden maakunnan ohjelma

EK:n toimenpideohjelma kattaa kuusi maakuntaa, jotka ovat Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

– Itäisen Suomen tilanne on vakava ja poikkeuksellinen niin talouden kuin turvallisuuden valossa. On koko maan ja myös EU:n etu, että itäinen Suomi säilyy elinvoimaisena ja asuttuna. Keinot kasvukäänteeseen löytyvät, kun voimat yhdistetään alueellisesti, kansallisesti ja EU-tasolla, EK:n puheenjohtaja Harri Broman sanoo tiedotteessa.

Bromanin mukaan EK:n toimenpideohjelman toimet tähtäävät siihen, että itäiseen Suomeen syntyy terveesti kasvava talous, joka luo kansantalouteen lisää bruttokansantuotetta.

– Tämän tavoitteen toteuttaminen edellyttää myös julkisen vallan vetoapua – Suomen hallituksen rooli on aivan keskeinen jo huhtikuun kehysriihestä alkaen, Broman sanoo.

Reunavaltioyhteistyötä EU:ssa

EK esittää toimenpideohjelmassaan muun muassa, että Suomen on kehitettävä yhteistyötä Baltian maiden ja Puolan kanssa, jotta EU:hun saataisiin rahoitusväline vahvistamaan Venäjän rajanaapurimaiden strategista asemaa.

Samalla EK esittää, että kantaverkkoyhtiö Fingridin kehittämissuunnitelmaa päivitetään uuden kantaverkon saamiseksi itäiseen Suomeen.

EK haluaa myös parantaa itäisen Suomen lentoyhteyksiä, lisätä panostuksia alueen matkailuun sekä toteuttaa viisivuotisen laajakaistaohjelma, joka mahdollistaisi monipaikkaisen työnteon.

Lue myös:

    Uusimmat