Italialaiset äänestävät perustuslaista ja pääministerin kohtalosta

Matteo Renzi Italia
Matteo Renzi puhuu äänestystä käsittelevässä tilaisuudessa.
Julkaistu 04.12.2016 21:43

MTV UUTISET – STT – AFP

Miljoonat italialaiset kävivät sunnuntaina vaaliuurnilla äänestämässä perustuslain uudistamisesta. Samalla ratkeaa keskusta-vasemmistoa edustavan pääministerin Matteo Renzin kohtalo. Renzi on sanonut eroavansa, jos ei-äänet voittavat.

Perustuslain uudistus kaventaisi huomattavasti parlamentin ylemmän kamarin senaatin valtaa ja vähentäisi sen jäsenmäärää.

Jos ei-äänet voittavat, Italian presidentti Sergio Mattarella päättää, miten asiassa edetään. Hän voi torjua Renzin eronpyynnön tai tarjota pääministeriyttä jollekin toiselle samasta koalitiosta. Eräs tilapäisratkaisu on teknokraattinen asiantuntijahallitus.

Ei-äänten voittaessa edessä voivat myös olla ennenaikaiset vaalit. Tällöin vahvoilla on Bebbe Grillon perustama populistinen Viiden tähden liike, joka on vihjaillut mahdollisuudella järjestää kansanäänestys Italian euroerosta.

Kyselyjen mukaan italialaisten selvä enemmistö kuitenkin kannattaa jäsenyyttä niin eurossa kuin EU:ssakin.

2:04img

Oppositio tuomitsee ehdotetut muutokset

Sunnuntaina äänestysvilkkaus näytti olevan korkea pohjoisen kaupungeissa, joissa myös perustuslain uudistuksella on enemmän kannatusta. Tällä saattaa olla merkitystä pääministerin jatkon kannalta. Viiden tähden liikkeen vahvoilla alueilla maan eteläosassa äänestettiin laiskemmin. 

Hyväntuulinen Renzi äänesti sunnuntaina kotikaupungissaan Toscanassa. Äänestyspaikan ulkopuolella joku yleisöstä kysyi, onko pääministeri päättänyt, mitä äänestää.

– Tuota noin, mietin sitä, Renzi sutkautti takaisin.

Oppositiopuolueet ovat tuominneet ehdotetut perustuslain muutokset. Niiden mielestä ne vaarantavat demokratian poistamalla tärkeät tarkistusmahdollisuudet toimeenpanovallassa.

– Toivoakseni uusi aikakausi alkaa huomenna, sanoi Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini äänestettyään Milanossa.

Mielipidemittauksia ei ole saanut tehdä Italiassa marraskuun 18. päivän jälkeen. Tuolloin ei-leiri oli johdossa, mutta neljäsosa äänestysikäisistä ei ollut vielä päättänyt kantaansa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat