Politico: Liettua aikoo vahvistaa Naton "heikkoa lenkkiä"

OMA Suwalkin käytävä
Suwalkin käytävä on harvaan asuttu, noin 100 kilometrin levyinen tasainen metsäalue Liettuan ja Puolan rajalla.
Julkaistu 19.04.2025 09:28

MTV UUTISET – STT

Liettua aikoo vahvistaa ja kunnostaa tietä Suwalkin käytävällä, kertoo verkkolehti Politico.

Vajaan sadan kilometrin pituinen Suwalkin käytävä Puolan ja Liettuan rajalla erottaa Valko-Venäjän Itämeren rannikolla sijaitsevasta Kaliningradin alueesta, joka on Venäjän hallussa.

Sitä pidetään Politicon mukaan todennäköisimpänä paikkana, josta Venäjä voisi halutessaan hyökätä EU:n ja Naton alueelle.

Liettua aikoo nyt paitsi vahvistaa käytävän läpi kulkevaa tieverkkoa, myös lisätä alueen valvontaa ja muita turvallisuustoimia.

Tällä hetkellä käytävän läpi kulkee kaksi Liettuan päätietä. Toinen niistä kulkee Liettuan Kaunasista Puolan pääkaupunkiin Varsovaan osana Via Baltican sotilaskäytävää, ja toinen on Liettuan pääkaupungista Vilnasta Puolan Augustowiin kulkeva tavallinen, vain siviilikäytössä ollut tie.

Tie myös sotilaskäyttöön

Tarkoitus on nyt vahvistaa toista reittiä siten, että myös Vilnan ja Augustowin välistä tietä voidaan alkaa tarvittaessa käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Projekti käsittää tien kunnostamista 113 kilometrin osuudelta sekä kahdeksan sillan peruskorjaamisen. Liettuan varaliikenneministeri on aiemmin kertonut Politicolle, että töiden on suunniteltu valmistuvan vuoteen 2028 mennessä.

Kyseessä on Liettuan ja Puolan liikenne- ja puolustusministeriöiden yhteisestä hankkeesta, jossa molemmat maat uusivat omalla maaperällään kulkevaa tieosuutta. Puolan viranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa, Politico kertoi.

– Nämä tiet ovat meille ratkaisevan tärkeitä turvallisuuden ja puolustuksen näkökulmasta, sanoi Liettuan varapuolustusministeri Tomas Godliauskas Politicolle puhelinhaastattelussa.

Godliauskasin mukaan alueelle saatetaan sijoittaa myös tienvalvontapisteitä sekä betoniesteitä Kaliningradin ja Valko-Venäjän vastaisille rajoille. Keskustelua on käyty myös keinoista torjua Venäjältä tulevaa GPS-häirintää siviili-ilmailuun ja navigaatiojärjestelmiin, hän sanoi.

Lue myös: Tämä on Naton Akilleen kantapää, johon Wagner-joukkojen hyökkäystä pelättiin vuonna 2023 – asiantuntija: Onnistuessaan se olisi "sodanjulistus"

Tuoreimmat aiheesta

Nato