Italian luottoluokituksen lasku ei tullut Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanille yllätyksenä. Luottoluokittaja Fitch laski maan luokituksen tasolle BBB. Italian talouteen liittyy tällä hetkellä paljon riskejä, sillä maan talouskasvu on ollut jo pitkään heikkoa, velkakuorma kasvaa edelleen ja joulukuun vaalien jälkeen poliittinen epävarmuus on lisääntynyt.
Italian pankkisektori on kuitenkin Schaumanin mukaan suurin uhka muille Euroopan unionin maiden talouksille.
– Italiassa on kolme pankkia, jotka tarvitsevat apua, mutta pelastusmuoto on vielä auki. Finanssikriisin yhteydessä moni pankki joutui Euroopassa niin suuriin ongelmiin, että ne piti pelastaa. Italia on maa, jossa ongelmat ovat vielä edessä ja ratkeamatta, hän sanoo.
Italian pankkisektoria on tarkkailtu huolestuneina jo pitkään. Ahdingon ytimessä on yksi maan suurimmista pankeista Monte dei Paschi, joka todettiin heinäkuussa eurooppalaisissa pankkistressitesteissä kehnoimmaksi. Italian valtio lupasi sille ennen joulua useiden miljardien pelastusohjelman.
EU-komissio arvioi parhaillaan, onko tuki EU:n kilpailulainsäädännön mukainen ja onko pankilla realistisia selviytymismahdollisuuksia. Myös kaksi pienempää, mutta alueellisesti merkittävää venetsialaista pankkia on pyytänyt hätäapua valtiolta.
– Pelko on, että vaikka nyt pelastetaan kolme pankkia, se ei tule riittämään, se on suurin uhka, Schauman sanoo.
Italian parlamentti on päättänyt varata 20 miljardia euroa heikossa tilassa olevan pankkisektorin tueksi.
Maan pankeissa arvioidaan lojuvan noin 360 miljardin euron edestä huonoja luottoja. Myrkyllisten luottojen yhteismäärän arvellaan muodostavan noin kolmasosan koko euroalueen ongelmaluotoista.
Uutta Kreikkaa Italiasta ei ole kuitenkaan tämänhetkisten tietojen valossa tulossa.
-Italia on kuitenkin edelleen vedenpinnan yläpuolella, eikä tarvitse mitään pelastuspaketteja sinänsä, sillä maa voi kohtuullisen hyvin. Riskejä on on olemassa, mutta ne ovat olleet olemassa jo pitkään, Schauman sanoo.