Italiassa on kylä, joka on tuomittu kuolemaan – jopa miljoona turistia vierailee siellä joka vuosi ennen kuin on liian myöhäistä

Puolentoista tunnin päässä Roomasta Viterbossa sijaitseva Civitá di Bagnoregio tunnetaan maassa lempinimellä ”Kuoleva kylä”. Nimi tulee siitä, että Civita on koko olemassaolonsa ajan kärsinyt eroosiosta, joka nakertaa pikkuhiljaa kukkulan laella sijaitsevan kylän pinta-alaa.

Civita on kuitenkin kääntänyt haavoittuvuutensa menestykseksi, sillä siitä on tullut erittäin suosittu turistinähtävyys.

Pelkästään tänä pääsiäisenä pienessä kylässä vieraili 16 000 ihmistä. Jokainen kävijä joutuu pulittamaan kylään johtavan sillan ylittämisestä viiden euron pääsymaksun, joten kunnan kassaan kilahti samalla melkoinen summa rahaa. Pääsymaksun keräämistä helpottaa se, että kylään pääsee vain yhtä kävelysiltaa pitkin.

– Vuonna 2013 kylään asetettiin pääsymaksu, joka oli aluksi 1,50 euroa mutta on tänään 5 euroa. Se sai aikaan paljon kohua, mutta on osoittautunut kunnan onnenpotkuksi, sanoo kylän pormestari Luca Profili.

Kaikki talot kunnostettiin turistirahoilla

Tällä hetkellä kylässä on noin 14 pysyvää asukasta, pormestari kertoo. Kaikki kylän talot on saatu remontoitua 2010-luvun alussa alkaneen suuren turismibuumin ansiosta

– Vuonna 2019 kylässä kävi noin miljoona ihmistä. Vaikka kärsimme muiden kulttuurikohteiden tavoin pandemian aikana, turistit ovat palanneet sankoin joukoin kylän kaduille. Olen siitä hyvin onnellinen.

Pormestari Profilin mukaan lipputulot käytetään kylän kunnossapitoon ja kuljetuksiin, joilla asukkaille ja yrittäjille tuodaan siltaa pitkin heidän tarvitsemansa tavarat.

Rahojen avulla koko Bagnoregion kunnan asukkaille on myös voitu antaa verohelpotuksia, kuten lasten ilmaiset koulukyydit ja ilmainen kouluruokailu.

Myös vierailijat ymmärtävät pääsymaksun hyödyt ainutlaatuiselle paikalle.

– Tämä on paikka joka tarvitsee rahoitusta jotta se voidaan säilyttää. Jos haluamme käydä Civita di Bagnoregiossa jatkossakin, tämä pieni summa on tarpeen maksaa, sanoo Simona Francalanci.

Ehdolla Unesco-kohteeksi

Yksi kylän turistinähtävyyksistä on Casa Greco. Se ankkuroitiin kallioon kiinni sen jälkeen, kun talo oli vaarassa haljeta kahtia ja pudota jyrkänteeltä alas.

Civita on parhaillaan myös ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Ukrainan sota on kuitenkin lykännyt haaveen toteutumista, sillä Unescon seuraava kokous oli tarkoitus pitää kesäkuussa Venäjällä. Nyt sen järjestämistä on päätetty siirtää.

Unesco-hakemusta perustellaan sillä, että kylä on loistava esimerkki ihmisen kanssakäymisestä vihamielisen, luonnonvoimien jatkuvasti uhkaaman ympäristön kanssa. Yhteisö on osoittanut poikkeuksellista sinnikkyyttä yrittäessään jatkuvasti vähentää vuosisatoja jatkuneen eroosion vaikutusta kotikyläänsä.

– Vuosisatojen varrella eroosio on ollut Civitaa määrittelevä piirre. Samalla se on kuitenkin vahvistanut sitä, pormestari Profili sanoo.

– Civitan asukkaat ovat olleet sitkeitä maanvyörymistä huolimatta. Kesäkuussa 1695  täällä koettiin suuri maanjäristys, joka muovasi Civitan sellaiseksi kuin sen näemme tänään. Se sai jotkut asukkaat muuttamaan pois, kun taas toiset jatkoivat sinnikkäästi kylässä asumista.

Italialla on maailmanperintöluettelossa tällä hetkellä 58 kohdetta, enemmän kuin millään muulla maalla. Nyt kylä tavoittelee paitsi Unesco-statusta, myös Italian kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2025.

Lue myös:

    Uusimmat