Italiassa yhä useampi lääkäri kieltäytyy tekemästä aborttia

Raskaana oleva äiti ensikoti  Helmiinassa  Espoossa 30. lokakuuta 2013.
Lehtikuva
Julkaistu 07.05.2016 14:26

MTV UUTISET - STT

Katolisessa Italiassa abortti on omantunnon asia. Kun raskaudenkeskeytys tuli kansanäänestyksen jälkeen lailliseksi vuonna 1978, gynekologeille ja muulle hoitohenkilökunnalle jätettiin oikeus kieltäytyä siitä omaantuntoon vedoten.

Siitä lähtien kieltäytyjien määrä on jatkuvasti kasvanut. Uusimmat luvut vuodelta 2013 kertovat kieltäytyjiä olevan 70 prosenttia, paikoitellen jopa 90 prosenttia.  

Abortti Italiassa:

– Raskaudenkeskeytys on Italiassa mahdollinen raskauden ensimmäisten 90 päivän aikana. Sen jälkeen abortti voidaan tehdä, jos sikiö on vakavasti epämuodostunut tai naisen henki on vaarassa.  

– Laittomasta raskaudenkeskeytyksestä annettava sakko on korotettu 51 eurosta 5 000–10 000 euroon.  

– Euroopan neuvosto totesi huhtikuussa, että Italia syrjii raskaudenkeskeytyksiä tekeviä lääkäreitä ja hankaloittaa naisen oikeutta saada abortti.

Syy löytyy suurelta osin muualta kuin uskonnollisesta vakaumuksesta, sanoo gynekologi Silvana Agatone. Hän on perustanut Laiga-yhdistyksen, joka puolustaa raskaudenkeskeytykseen turvautuvia naisia ja niitä tekeviä lääkäreitä.

– Niin sanotun ei-kieltäytyjän elämä ei ole helppoa, sillä sairaala sälyttää hänen harteilleen koko palvelun pyörittämisen, Rooman Sandro Pertini -sairaalassa työskentelevä Agatone kertoo.

– Sinä päivänä leikkaussalista voi esimerkiksi puuttua aborttiin suostuva leikkaussalihoitaja. Lääkäri soittaa sairaalan johdolle, joka käskee tätä järjestämään asian jotenkin. Mitä tekee lääkäri, joka tietää että kyseinen päivä on naiselle kenties viimeinen mahdollinen? Hän valmistelee instrumentit itse, ottaa ne käteensä itse ja tekee operaation.

Sama voi toistua useiden sairaalahenkilökunnan jäsenten kanssa. Jos sairaalan ainoa ei-kieltäytyjä lähtee lomalle, abortteja ei tehdä lainkaan. Moni aborttilääkäri väsyykin tilanteeseen ja muuttaa kantaansa.

"Tunnen hyvin naisten tarinat"  

Toinen syy aborteista kieltäytymiseen on Agatonen mukaan se, että ei-kieltäytyjät lokeroidaan usein vain abortteja tekemään. Samalla kieltäytyjät etenevät urallaan ja tienaavat enemmän.  

Aborttilääkäriä pidetään usein likaisen työn tekijänä, eivätkä rikosilmoituksetkaan ole harvinaisia. Agatonelle valinta oli kuitenkin selvä.   

– Minulla on feministimenneisyys, tunnen hyvin naisten tarinat. Tiedän, ettei mikään ehkäisykeino toimi sataprosenttisesti. Työskentelen julkisessa sairaalassa ja noudatan lakia.  

Nimettömänä pysyttelevä eteläitalialainen gynekologi kertoo tehneensä raskaudenkeskeytyksiä 30 vuotta vakaumuksesta:  

– Uskon naisten oikeuksiin ja lakiin. Ja estääkseni viattomien kuolemat.

Nainen kertoo joutuvansa työskentelemään 30–40 prosenttia enemmän kuin muut, eikä lisätyöstä saa korvausta. Viattomien kuolemilla hän tarkoittaa naisia, jotka päätyvät tekemään laittoman abortin.

Euroopan neuvosto totesi viime kuussa, että Italia syrjii raskaudenkeskeytyksiä tekeviä lääkäreitä ja hankaloittaa naisen oikeutta saada abortti. Euroopan neuvosto huomautti Italiaa samasta asiasta ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Abortti pian mahdoton

Suurin osa abortteja tekevistä lääkäreistä lähestyy eläkeikää, eikä nuoria ole tulossa tilalle. Aborttilaki onkin pian vaarassa muuttua kuolleeksi kirjaimeksi.  

Agatone ei usko, että abortista kieltäytymisen mahdollistavaa lakia voitaisiin muuttaa. Hänestä tavoitteeksi pitäisi kuitenkin ottaa, että kieltäytyjiä ja ei-kieltäytyjiä olisi sairaaloissa yhtä paljon.

– Naisten oikeudet tulisi korottaa lääkärien oikeuksien rinnalle.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat