Eroamalla Itävallan liittokanslerin paikalta korruptiosyytösten takia Sebastian Kurz on todennäköisesti pelastanut konservatiivisen ÖVP-kansanpuolueen ja vihreiden hallituskoalition, arvioivat tarkkailijat.
Kurz ilmoitti erostaan lauantai-iltana sen jälkeen, kun viikon aikana oli tullut julki, että sekä häntä että useita liittolaisia epäillään lahjonnasta ja korruptiosta.
Erostaan huolimatta Kurz on kiistänyt toimineensa väärin, ja lauantaina hän edelleen kutsui syytöksiä valheelliseksi ja lupasi selvittää asian. Eroaan hän perusteli sillä, että hän halusi tehdä tilaa "kaaoksen välttämiseksi".
Vihreiden johtaja Werner Kogler ilmoitti jo lauantaina, että hallitusyhteistyö puolueiden välillä voisi jatkua. Hän tapasi sunnuntaina ÖVP:tä edustavan ulkoministerin Alexander Schallenbergin, josta odotetaan Kurzin seuraajaa liittokanslerina. Tapaamisen jälkeen Kogler kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että hallituskoalition työlle avautuu uusi mahdollisuus.
Schallenberg tapasi sunnuntaina myös presidentti Alexander Van der Bellenin.
Mainetta kiillotettiin väärennetyillä kyselyillä
Oppositio on sanonut, että Kurzin ero ei riitä, koska tämä jatkaa ÖVP:n johtajana ja nousee puolueen ryhmänjohtajaksi parlamentin alahuoneessa. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Pamela Rendi-Wagner nimitti Kurzia jo "varjokansleriksi".
Kurziin kohdistunut tutkinta tuli julkiseksi keskiviikkona, kun ilmeni, että poliisi oli tehnyt kotietsintöjä sekä liittokanslerin toimistossa, ÖVP:n päämajassa sekä useiden Kurzin läheisten luona. Kurzin ja hänen liittolaisten epäillään monena vuonna ostaneen peukaloituja mielipidemittauksia, joiden tuloksia väännettiin Kurzille suosiollisiksi.
Nämä mittaukset on Die Pressen mukaan maksettu valtiovarainministeriöstä käsin valelaskujen perusteella. Lisäksi Kurzilla epäillään olleen sopimus Österreich-tabloidin kanssa, joka julkaisi peukaloidut mielipidemittaukset maksusta.
Kurzin lisäksi tutkittavana on yhdeksän muuta ihmistä. Epäillyt teot ajoittuvat vuosille 2016–2018.
1:57