Jää murtuu ja aaltoilee pilkkijöiden alla Suomenlahdella hurjalla videolla – asiantuntija pitää ilmiötä loogisena: "Mikäli se ei pysty taipumaan, se murtuu"

1:00img
Julkaistu 13.03.2018 15:29

Salla Laurila

Pilkkijät säikähtävät, kun paksu jää yhtäkkiä murtuu suuriksi jäälautoiksi aallon voimasta. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan mukaan kyseessä on hyvin tavanomainen ilmiö.

Videolla näkyy, kuinka pilkkijät juoksevat karkuun Suomenlahdella jään yhtäkkiä murtuessa suuriksi jäälautoiksi, kun aalto pyyhkäisee jään alitse. 

Keväisin jää alkaa haurastua auringon vaikutuksesta, vaikka öisin pakkasta riittäisikin. Videolla nähtävässä tilanteessa jää on kuitenkin paksua. Ilmiössä ei olekaan kyse jään paksuudesta, vaan siihen vaikuttaa ennen kaikkea aallon voimakkuus.

– Ilmiö ei ole erikoinen, vaan looginen seuraus videon mukaisesta aallokosta. Pinnassa oleva jää seuraa aallokkoa ja mikäli se ei pysty taipumaan, se murtuu, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson arvioi videon ilmiötä MTV:lle.

"Parempi pysytellä lautalla"

Eriksson kertoo, että vastaavanlaisia ilmiöitä nähdään usein talvella paikoissa, jotka sijaitsevat suurien talvisatamien lähellä tai niiden laivojen väylien varrella. Suojaisemmassa saaristossa harvemmin tavataan videon mukaista aallokkoa.

Erikssonin mukaan videolla esiintyvien pilkkijöiden ei välttämättä olisi tarvinnut lähteä juoksemaan karkuun murtuvaa aallokkoa.

– Parempi pysytellä lautalla ja odottaa, että aalto on kulkeutunut pois ja liikkua vasta sen jälkeen. Jos tuulen suunta on maalta merelle päin, sen jälkeen on tosin kiire, sillä tuuli saattaa kuljettaa jäälautat pois rannalta, jonka jälkeen jäälle voi jäädä jumiin, Eriksson kuvailee.

Keväällä sulava jää voi silti olla paksua

Eriksson muistuttaa, että kevättalvella jään paksuus ei välttämättä kerro sen vahvuudesta. Päivisin lämmittävä aurinko haurastuttaa jäätä väistämättä.

– Kun jää sulaa, sen jääkiteet lähtevät erkanemaan koko pituudelta. Päivisin, kun lämpötila on plussan puolella, haurastuminen on nopeaa. Keväällä voi käydä niin, että aamulla pakkasyön jälkeen jää kestää, mutta iltapäivällä aurinkoisen päivän päätteeksi paksukin jää voi olla mössöä, joten jos on mennyt saareen jään ylitse, takaisin ei pääsekään samaa reittiä, Eriksson kertoo.

Eriksson neuvoo jäällä liikkujia tarkkailemaan jään väriä ja kuntoa esimerkiksi sauvalla kokeilemalla. Tummuneet kohdat jäässä sulavat nopeammin, mutta kaikkialla on noudatettava varovaisuutta, sillä jään kuntoa ei välttämättä pysty arvioimaan ulkoa päin.

Jääasiantuntijan arvion mukaan ainakin toistaiseksi Suomen jäätilanne tulee kuitenkin pysymään samana.

– Etelä-Suomessa jäätilanne pysyy suurin piirtein samana seuraavat viikot, sillä tulossa on pieni pakkasjakso ja lähipäivien lämpimät säät ovat kuitenkin pilvisiä. Sen jälkeen ollaankin maaliskuun lopussa, jolloin haurastumista alkaa etelässä tapahtua joka tapauksessa. Pohjoisessa talvea riittää vielä kuukauden päivät, Eriksson arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa