Suomessa järjestettyjä jääkiekon MM-kisoja oli seuraamassa keskimäärin 5577 katsojaa per ottelu. Lukema on yksi tämän vuosituhannen alhaisimmista. MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen selvensi tilannetta MTV Urheilulle.
LUE MYÖS: Kommentti: Kitinä lippuhinnoista on turhaa – MM-Leijonat ei ole kansalaisoikeus
Euroopan jääkiekkoseurojen liiton johtaja ja entinen kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n viestintäpäällikkö Szymon Szemberg jakoi Twitterissä kuvan, jossa oli MM-kisojen yleisömääriä vuodesta 2000 lähtien.
Tilaston mukaan Suomen kotikisoja heikommin yleisöä on ollut edellisen kerran 20 vuotta sitten Ruotsin kisoissa. Tuolloin otteluita pelattiin kahdeksan kappaletta vähemmän. Myös kuuden vuoden takaiset nuorten MM-kilpailut Suomessa keräsivät enemmän yleisöä keskimäärin (7174).
Hietanen kertoo, että eri MM-kisoissa on nähty toisista poikkeavia käytäntöjä, miten katsojamääriä on ilmoitettu ja etteivät ne ole aina vertailukelpoisia.
– Jos olemme saaneet lähes 400000 katsojaa näihin kisoihin, niin se täytyy aina suhteuttaa vallitsevaan tilanteeseen. Eli täytyy muistaa, kun lipunmyynti alkoi, että silloin oli vielä vahvasti korona-aikaa, Hietanen sanoo.
– Ulkomaalaisien kannattajien päällimmäinen kysymys oli, että pääseekö maahan ja jos pääsee, niin millä rajoituksilla, ja pääseekö katsomoihin varmasti. Siihen tuli päälle molemmat omikronaallot. Ulkomaalaisten matkustajien matkoja peruttiin aika paljon, Hietanen jatkaa.
– Sitten kun näytti siltä, että matkustusrajoitukset helpottuvat ja aloitimme yksittäisten lippujen myynnin, niin taisi mennä kymmenen päivää ja syttyi sota. Se tarkoitti sitä, että Helsingissä meidän piti vaihtaa areena kokonaan ja keskeyttää lipunmyynti. Se ei ollut mikään helppo harjoitus, kun vaihdettiin isommasta pienempään.
Lippukategoriat menivät myös hallin vaihtamisen takia uusiksi, sillä ne piti suhteuttaa pienempään areenaan. Katsojille piti saman asian vuoksi lähettää uudet liput. Lipunmyynti oli Hietasen mukaan kokonaan pysäytettynä kolmen viikon ajan.
– Totta kai se on ihan eri lukemissa, jos verrataan siihen, kun kisoja alettiin valmistelemaan. Silloin ei tiedetty mitään maailmanlaajuisesta pandemiasta eikä sodasta, joka tuli siihen sotkemaan vielä lisää. Näihin nähden olemme todella tyytyväisiä ja ylipäätänsä tyytyväisiä, että saimme ottaa täydet katsomot, Hietanen summaa.
Yksi puheenaihe kotikisoissa oli jälleen kerran lippujen hinnoittelu. Helsingin lohkon otteluissa pääsylippu yhteen otteluun saattoi maksaa yli sata euroa, riippuen ottelussa pelanneista joukkueista. Hintaa tuli eniten maksettavaksi suurmaiden, kuten Kanadan otteluissa.
Alkuperäisessä hinnoittelussa, joka tehtiin ennen hallinvaihdosta olisi päässyt päivälipulla katsomaan turnauksen avausviikonlopun lauantaina kolmea ottelua 84 euron hintaan.
– Täytyy muistaa, että siellä on kansainvälisiä kiintiöitä, jotka ovat yleensä kalleimmilla paikoilla ja ne vapautuvat vasta vähän lähempänä kisoja. Siinä oli monenlaista haastetta. Koitimme kuitenkin pitää Helsingin liput sellaisina, että ne olivat kaikkien saavutettavissa, ainakin ne edullisimmat paikat, Hietanen kertoo.
Ensi vuoden kisaisännyys varmistui MM-kisojen viimeisellä viikolla ja Suomi saa jälleen toimia kisaisäntänä, mutta tällä kertaa kisat ovat jaetut Latvian kanssa. Tuon turnauksen lippujen hinnat päätetään myöhemmin.
– Näitä asioita analysoidaan sitten kun saadaan vähän tarkempaa tietoa lipunmyynnistä. Nythän meillä on vain toinen lohko. Latvia hinnoittelee oman lohkonsa. Sellainen asia unohtuu, että meillä oli valtavasti hintahaitaria, myös Suomen otteluiden lipuissa, Hietanen toteaa.
Lippujen hinnoitteluun vaikutti myös se, että minkä tasoinen vastus Suomella oli. Ottelulipuille oli viisi eri hintakategoriaa. Muihin kuin Leijonien otteluihin tuli kesken turnauksen alennuskoodi, jolla pystyi pudottamaan hintaa parhaimmillaan puolella.
– Hintavariaatio oli alun alkujaan se, että reilusti alle satasella pääsi katsomaan Suomenkin pelejä. Nyt ruvetaan puhumaan, että onpas kalliita hintoja, kun kansainvälisestä kiintiöstä vapautuvat kalleimmat liput myyntiin, Hietanen sanoo.
Jääkiekon MM-kisojen finaalipäiväpaketin hinta oli alimmillaan 305 euroa. Vertailuna jalkapallon Mestarien liigan finaaliin Pariisiin lippujen kahden halvimman kategorian olivat 70 ja 180 euroa, mutta tässä tapauksessa tulee ottaa huomioon areenoiden kokoerot.
– Kansainvälisten tapahtumien hinnoittelu on hyvin erilaista. Totta kai me olemme tehneet vertailua siihen, miten maailmalla menee, mutta tietenkin sen oman kysynnän mukaan pyritään miettimään sitä lippujen hinnoissa, Hietanen toteaa.
– Erilaisia tapahtumia on myös Suomessa. Jos meidän hinnoista puhutaan, että ne olisi ollut hirmukalliita, niin väittäisin vastaan. Meidän peleihin pääsi hyvin edullisesti, Hietanen päättää.
Katso alta Szymon Szembergin jakama kuva.