Korkeuksiin kiipeämisestä nauttivien ei enää tarvitse odotella kesän saapumista tai kivuta urheiluhallien sisäseinille päästäkseen koettelemaan rajojaan. Jännittävä uutuuslaji jääkiipeily on nyt kaikentasoisten harrastajien ulottuvilla.
Jääkiipeily on kalliokiipeilyyn pohjautuva talvilaji, jossa yhdistyvät luonnosta nauttiminen, fyysinen haastavuus ja itsensä voittaminen.
Lajissa kavutaan ylös luonnon muodostamia korkeuksia, kuten jäätyneitä vesiputouksia, tai ihmisen rakentamia seinämiä. Jääkiipeilystä puhuttaessa saattaa mukana vilahdella myös termi mixed-kiipeily, jossa reitillä noustaan sekä jäätä että kalliota pitkin.
Jääkiipeily sopii kaikentasoisille liikkujille. Nousuille lähdettäessä tulisi terveydentilan kuitenkin olla sellainen, ettei kohtuullisen voimakkaasta fyysisestä rasituksesta aiheudu vaaraa.
Hyvät varusteet kaiken a ja o
Kiipeilylajeista yksikään ei ole täysin vailla riskejä, mutta vaaratekijöitä voidaan karsia huomattavasti käyttämällä oikeanlaista varustusta sekä tervettä maalaisjärkeä. Hyvin hoidetut turvavalmistelut kuuluvat lajiin riippumatta siitä, missä kiipeillään.
Jääkiipeilyvälineistö eroaa hieman perinteiseen kalliokiipeilyyn käytettävistä varusteista. Jääseinämään ei tartuta käsin, vaan kiipeilijällä on kummassakin kädessään hakku ja jaloissa jääraudat.
Jääkiipeilyssä käytetään usein kahta ohutta turvaköyttä yhden paksun sijaan. Tämä johtuu siitä, että riski lyödä oma köysi poikki kiipeilyvälineillä on todellinen.
Kypärän käyttö on jääkiipeilyssä erityisen suositeltavaa. Lisäksi on hyvä varustautua suojalaseilla, visiirillä tai ristikolla, joka suojaa kasvoja putoilevalta lumelta ja jäältä. Aina hakulla lyötäessä on varottava irtoilevia lohkareita. Kypärää ja kasvosuojainta tulisi käyttää, olit sitten kiipeilijä tai varmistaja.
Varmistaminen, eli varotoimet putoamisen varalta, on jääkiipeilyssä yhtä merkittävä seikka kuin missä tahansa kiipeilylajissa. Varmistajan kannattaa sijoittaa itsensä muualle kuin suoraan kiipeävän henkilön alapuolelle ja ennakoida painavienkin lohkareiden putoilu korkeuksista. Loukkaantumisten välttämiseksi varmistaminen on hyvä tehdä esimerkiksi reitin sivusta.
Jääkiipeilyyn soveltuvat mainiosti talviulkoiluvaatteet ja jäykkäpohjaiset vaelluskengät. Oman vuoron odotteluhetkiin kannattaa varata lämmintä vaatetta.
Kiipeilläkö paukkupakkasella vai kevätauringossa?
Hyvien varusteiden lisäksi jääkiipeily vaatii harrastajaltaan jatkuvaa tarkkaavaisuutta, sillä jääpinta saattaa reagoida voimakkaasti sääolosuhdevaihteluihin.
Jää muuttaa muotoaan ja kovuuttaan lämpötilan mukaan. Lämmin ilma luonnollisesti sulattaa pintaa ja aiheuttaa suuremman romahdusvaaran. Kun kevätsää etenee plussan puolelle, kannattaa luonnon vesiputouksiin suhtautua varovaisesti. Suuret jääpuikot ja pilarit voivat romahtaa omia aikojaan, ja näin käykin aina jossain vaiheessa kiipeilykautta.
Liika kylmyyskään ei tee jäästä parasta mahdollista alustaa ylös tavoittelevalle. Paukkupakkasilla jää saattaa tuntua epävakaalta ja lohkeilla hakun iskuista vaarallisesti.
Kevyt pakkanen on jääkiipeilylle otollisin säätila. Jos jää kuulostaa ja tuntuu tukevalta, kun siihen lyö hakun, on se silloin kiipeilyyn sopiva. Ontolta kuulostavalle jäälle ei kannata kiivetä, ellei ole aivan varma mitä tekee.
Löydä Suomen huikeimmat kiipeilypaikat!
Korouoman luonnonsuojelualueen rotkolaakso Posiolla on yksi maamme hienoimmista jääkiipeilypaikoista. Putouksia on useita, joista mittavin kipuaa noin 60 metrin korkeuteen. Rotkokanjonin jäätyneet putoukset säilyvät sulamatta jopa alkukesään saakka, joten kiipeilykausi Korouomalla on pitkä. Seikkailuyritykset ja hiihtokeskukset tarjoavat eritasoisia kiipeilyretkiä luonnonpuistoon.
Jääkiipeilyyn hurahtaneen ei suinkaan tarvitse matkata Lappiin saakka päästäkseen mittelemään itsensä kanssa. Lajin harrastajia hemmotellaan nimittäin uudella Pirunkalliolle jäädytetyllä kiipeilyseinällä Helsingissä. Pikkukosken uimarannan tuntumassa sijaitsevalla kiipeilypaikalla järjestetään kursseja niin aloittelijoille kuin lajia aiemmin harrastaneillekin.
Pääkaupunkiseudun tuntumasta löytyvät lisäksi upeat Nuuksion putoukset sekä Kirkkonummen Kauhalan jääkiipeilypaikka.
Kouvolan alueelta ja Valkealasta löytyy puolestaan useitakin jännittäviä kohteita. Suosituimpia harrastajien keskuudessa ovat Olhavanvuori ja Pyörämäki. Jääputoukset ovat mukavasti tavoitettavissa pääkaupunkiseudulta päiväretkenä, ja monet paikoista soveltuvat hyvin myös aloittelijoille.
Teksti: Noora Koski/MTV3
Kuvat: EPA, Lehtikuva, Colourbox
Lähteet: Wikipedia.org, Adventurepartners.fi, Matkailu.posio.fi, Oranki.fi
Artikkelin tarjoaa:
Coca-Cola
(MTV3)