Vuorineuvos Jaakko Ihamuotila on kuollut. Asia vahvistetaan STT:lle Ihamuotilan lähipiiristä.
Ihamuotila kuoli eilen perjantaina rauhallisesti ja asui kotonaan Helsingissä puolisonsa kanssa kuolemaansa asti. Ihamuotila oli kuollessaan 83-vuotias. Hänellä oli kolme lasta ja useita lastenlapsia.
Ihamuotila vaikutti vuosikymmenten ajan suomalaisen talouselämän huippupaikoilla. Hän toimi työurallaan muun muassa Nesteen pitkäaikaisena toimitusjohtajana 1980–90-luvuilla. Tätä ennen hän työskenteli Valmetin toimitusjohtajana 1970-luvulla.
Ihamuotilalla oli lisäksi useita hallitusjäsenyyksiä ja luottamustoimia. Hän toimi esimerkiksi Nordean neuvottelukunnan jäsenenä vuosina 1997–2002.
Ihamuotila oli energiayhtiö Fortumin päätoiminen hallituksen jäsen vuosina 1998–2000 ja Raisio Oyj:n hallituksen jäsen vuosina 2000–2005.
Ihamuotila oli myös perustamassa Millennium-teknologiapalkintoa. Kyseessä on joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron arvoinen palkinto, joka myönnetään ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjälle.
Mukana Suomen ensimmäisessä ydinvoimalahankkeessa
Ihamuotila oli syntynyt Helsingissä, mutta hän varttui Histan tilalla Espoon Nuuksiossa. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1964.
Ihamuotila kertoi 80-vuotishaastattelussaan vuonna 2019 STT:lle, että hän oli nuorena miehenä ollut erityisen kiinnostunut ydinvoimasta.
– Ydinvoima oli tuolloin maailmallakin uusi asia. Pääsin vuonna 1958 Teknillisen Korkeakoulun fysiikan osastolle opiskelemaan reaktorifysiikkaa, Ihamuotila muisteli.
Ala veti puoleensa siinä määrin, että hän päätyi opintojensa jälkeen laitossuunnittelijaksi Suomen ensimmäiseen ydinvoimalahankkeeseen Imatran Voimaan.
Suomessa ei kuitenkaan vielä 1960-luvulla syntynyt päätöstä ydinvoiman käyttöönotosta. Ihamuotila siirtyi Valmetille, jossa hän eteni lopulta toimitusjohtajaksi.
Merkkipäivähaastattelussaan 80-vuotias Ihamuotila pohti ilmastonmuutosta ja sanoi sen olevan ihmiskunnan ensimmäinen aidosti globaali ongelma. Ratkaisun hän näki piilevän uusiutuvassa energiassa.
– Niin aurinko- kuin tuulienergia ovat kilpailukykyisiä fossiilisten polttoaineiden kanssa. Kun valikoimaan lisää ydinvoiman, ilmastonmuutos on ilman muuta ratkaistavissa, Ihamuotila tuumi.
Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 12.30.