Yhdysvallat on tänään palauttanut voimaan Iranin-vastaisia pakotteita, joista luovuttiin ydinsopimuksen solmimisen yhteydessä kolme vuotta sitten.
Iranin-vastaiset pakotteet vaikuttavat myös suomalaisyrityksiin, joiden vienti Iraniin on ollut hyvässä nousussa ja oli viime vuonna arvoltaan jo 115 miljoonaa euroa.
Vaikka yrityksen toimiala ei suoraan olisi pakotteiden piirissä, tekee pakotteisiin liittyvä maksuliikenteen pysähtyminen hallaa kaikille, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan johtaja Timo Vuori.
– Yhdysvaltalainen rahoitussysteemi on keskeinen osa koko kansainvälisen kaupan dollaripohjaista rahoitusta. Kun tämä dollaripohjainen rahoitus loppuu, niin Suomessa toimivat pankit eivät uskalla olla Iranin-kaupan rahoituksessa mukana, Finnvera ei uskalla myöntää takuuksia, eikä minkään muunkaan eurooppalaisen pankin kautta ole mahdollista saada rahaa liikkumaan Iranin ja Suomen välillä, Vuori kuvaa.
Hän peräänkuuluttaa EU:lta nopeita toimia vaihtoehtoisten rahoituskanavien luomiseksi, sillä yritykset eivät pysty kauaa odottamaan tilanteen paranemista.
– Isoille firmoille tilanne on helpompi, mutta pienemmät firmat joutuvat varmasti hyvin paljon nopeammin reagoimaan tähän haasteeseen ja lopettamaan valitettavasti Iranin-kaupan, Vuori sanoo.
"Satunnaisia toimituksia on saatu"
Etelä-Pohjanmaalla Teuvalla toimiva Suomen Lämpöpuu Oy on vienyt Iraniin rakennusmateriaaleja kymmenisen vuotta. Ydinsopimuksen solmimisen jälkeen tilanne näytti lupaavalta, mutta Trumpin noustua valtaan alkoivat ongelmat ja nyt kauppa on käytännössä pysähtynyt.
– Ennen sanktioita tästä lähti viikoittain useampia rekkakuormia tavaraa, mutta tällä hetkellä ollaan lähellä nollaa. Muutaman satunnaisen toimituksen olemme onnistuneet saamaan sinne, sanoo toimitusjohtaja Juha Palonen.
Palonen uskoo, että tilanteeseen löydetään kansainvälinen ratkaisu.
– Kyllä me nähdään, että jollain aikataululla kauppa sinne virkistyy, mutta onko se ensi vuonna vai muutamien vuosien päästä, sitä on vaikea sanoa.