Suomen ulkorajojen sulkeminen muulta kuin välttämättömältä työmatkaliikenteeltä on jättänyt esimerkiksi lukuisat viljelijät ja taimitarhat epätietoisuuteen siitä, miten kevään ja kesän satokaudelle saadaan ulkomaista kausityövoimaa.
- Yrittäjät ovat tällä hetkellä todella hermostuneita. Kausi alkaa olla käsillä, ja siellä tehdään nyt investointipäätökset siitä, uskalletaanko tuotantopanokset hankkia ja töihin ryhtyä, tai saadaanko sato korjattua, kertoo Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Ulkomainen työvoima esimerkiksi Ukrainasta ja Venäjältä on keskeisen tärkeää esimerkiksi sadonkorjuutyössä, mutta myös kylvöissä ja taimitarhoilla. Aiempina vuosina kausityöntekijöitä on tullut noin 15 000 vuosittain.
"Tarvitaan selvä viesti ja toimenpiteet”
Ulkorajoilla sallitaan tällä hetkellä vain välttämättömäksi määriteltävä työmatkustaminen, eikä kausityöläisten asemasta ole julkistettu vielä erillistä linjausta työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Marttilan mukaan asialla on nyt kiire.
- Ensi viikko on kriittinen. Valtiovallalta tarvitaan selkeä viesti ja uskottavat toimenpiteet, että asia hoidetaan. Satokauteen valmistautumisessa puhutaan suurissa yrityksissä miljoonista euroista, eikä päätöksiä voida tehdä täysipainoisesti, jos on tällainen epävarmuus siitä, mätäneekö sato pellolle ja jäävätkö hoitotyöt tekemättä, Marttila sanoo.
- Asia tuntuu jääneen tässä tilanteessa kaiken muun jalkoihin. Yrittäjät oikeasti pohtivat satokautta, eikä asian ratkaisu voi odottaa kesään asti.
Marttilan mukaan ratkaistavana on nyt kolme seikkaa, jotta kausityöt saadaan yrityksissä tehtyä. Ensinnäkin Suomessa jo olevat kausityöläiset pitäisi ohjata maataloustyöhön, eikä ohjata heitä pois maasta. Toiseksi maahantuloon tarvitaan selkeät linjaukset.
- Kolmas asia on kotimaisen työn tarjonta. Nyt muilla toimialoilla lomautetaan ja irtisanotaan ihmisiä, ja opiskelijoiden kesätyöpaikkoihin tulee varmasti paljon muutoksia. Samalla osalla yrityksistä on suuri ongelma sen kanssa, mistä saisi työvoimaa, joten sekin yhtälö voisi olla ratkaistavissa, Marttila sanoo.
Kotimaisen työvoiman saaminen pelloille vaatii kannustimia, sillä esimerkiksi mansikanpoimintatyöhön suomalaisia on ollut jo pitkään vaikea houkutella. Kilpailu maassa olevista ja osaavista työntekijöistä on nyt kovaa.
Luvat käsitellään toistaiseksi
Valtion tukitoimet olisivat MTK:n mukaan tarpeellisia myös esimerkiksi siksi, että ulkomailta tulevat velvoitetaan tällä hetkellä kahden viikon karanteeniin Suomessa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. MTK toivoo, että valtio osallistuisi karanteenien kustannuksiin.
- Meille etujärjestönä tulee paljon kitkeriä viestejä. Moni yrittäjä pohtii, pitääkö hanskat tiputtaa tässä kohti ja lähteä minimoimaan tappioita, ettei yritys kaadu, Marttila sanoo.
Maahanmuuttovirasto jatkaa toistaiseksi kausityötodistusten ja -oleskelulupien käsittelyä tavalliseen tapaan, kertoo viraston lupa- ja kansalaisuusyksikön vastuualueen johtaja Anna Hyppönen.
- Tällä hetkellä olemme vielä käsitelleet niitä, mutta seuraamme tilannetta koko ajan rajojen kiinni laittamisen seurauksena. Tilanne voi päivittyä nopeasti.
Tähän mennessä kausityöhakemuksia on tullut Maahanmuuttovirastoon tänä vuonna noin 2700. Odotettavissa on kesäkaudelle vielä useita tuhansia hakemuksia.
- Uskoisin, että hakemuksia laitetaan vireille koko ajan. Tähän mennessä maahan pääsyn rajoitukset ovat voimassa 13.4. saakka, ja kukaan ei tällä hetkellä tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu.