Kausityöntekijöitä on riittänyt kevääksi mutta maataloutta vaanii yhä tuhansien työvoimapula – hallitus linjaa ensi viikolla marjanpoimijoista

1:59img
Kausityöntekijöiden tilannetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.
Julkaistu 21.05.2020 18:34
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Suomeen on toistaiseksi saapunut 1 300 kausityöntekijää ulkomailta, vaikka voimassa oleva kiintiö sallisi 4 500 työntekijän saapumisen.

Työntekijöitä ei ole saapunut toiveiden mukaisesti koronarajoitusten takia.

– Aika moni maa on tällä hetkellä kiinni eli rajan yli ei pääse. Ukrainasta on homma saatu toimimaan kohtuullisen hyvin, kun me on itse järjestetty sieltä tilauslentoja. Monessa maassa työntekijät eivät saa lupia, kun lähetystöt ovat kiinni, kertoo MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Lisäksi osa aiemmin Suomessa olleista kausityöntekijöistä ei vättämättä edes halua korona-aikana matkustaa

– Tässä on tosi monta haastetta. Se on ihan inhimillistä, että aiemmin töihin tulleet eivät halua koronatilanteessa matkustaa. Vaikka rajat olisivat auki, siltikin voisi jäädä henkilöitä tulematta, Mäki-Hakola pohtii.

Toistaiseksi maatilat ovat saaneet kohtalaisen hyvin kausityöntekijöitä kevään töihin. Suurin tarve iskee kuitenkin juhannuksen jälkeen, jolloin työntekijöitä tarvitaan tuhansittain.

– Työntekijöitä on saatu tasapuolisesti niin kotimaasta kuin ulkomailta. Ne tarpeet, joita on huhti-toukokuussa ollut, on pystytty täyttämään. Haaste tulee olemaan juhannuksen kieppeillä, kun tarvittaisiin noin 20 000 työntekijää Suomen maatiloilla. Siinä on aika paljon tekemistä, Mäki-Hakola kertoo.

Suomessa paljon kiinnostuneita

Suomalaiset ovat kiinnostuneet maataloustöistä, sillä halukkaita kausityöntekijöitä on ollut tuhansia. Maatilojen on kuitenkin ollut vaikea löytää todella sitoutuneita kausityöntekijöitä.

Kaikilla kiinnostuneilla ei ole tarkkaa käsitystä maatalouden työnkuvien raskaudesta ja soveltuvan koulutuksen tarpeesta. 

– Määrä halukkaiksi ilmoittautuneita on todella suuri, mutta todellisuudessa sieltä saadaan aika vähän tiloille töihin. Valitettavasti, Mäki-Hakola toteaa.

Miten käy metsämarjojen?

Myös metsämarjojen poiminta on ollut pitkään ulkomaalaisten kausityöntekijöiden varassa.

Luonnonmarjojen poiminta on jo viidentoista viime vuoden aikana ollut suurelta osin thaimaalaisten poimijoiden työtä.

Hallituksen on määrä ensi viikolla päättää, millä tavalla ja kuinka paljon poimijoita saataisiin Suomeen myös korona-aikana.

Tällä hetkellä poimijoiden ei ole mahdollista saada tarvittavaa viisumia.

– Luonnonmarjanpoimijat tulevat Suomeen Schengen-viisumeilla, joita Suomen edustustot eivät tällä hetkellä myönnä. Jotta tämä myöntäminen voitaisiin aloittaa, sille tarvitaan hallituksen päätös. Päätöksessä otetaan huomioon myös tartuntautitilanne, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tarvetta on tuhansille poimijoille.

– Yritykset arvioivat tarpeensa olevan kaiken kaikkiaan 6 000 poimijaa. Thaimaan viranomaiset ovat myöntäneet maakiintiön 3 000 poimijalle. Se, mitä hallitus voi päättää, on jotakin nollan ja kolmen tuhannen poimijan väliltä, Sorainen selvittää.

Poimijoita tarvitaan heinäkuusta alkaen, jolloin käytössä pitäisi olla myös suora lentoyhteys Thaimaasta Suomeen.

– Finnairilta saadun tiedon mukaan he olisivat käynnistämässä heinäkuun alussa lentoyhteyttä Bangkokiin. Ja heinäkuun alku on juuri se aika, jolloin näitä poimijoita Suomeen voi tulla, jos heitä lasketaan maahan, Sorainen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous