Tatuoimisessa on tärkeää pohtia myös sitä, miltä tatuoinnit näyttävät 30 vuoden päästä.
Pään alueen tatuoinnit ovat alkaneet yleistyä viimeisen viiden vuoden aikana. Itse tatuoimisella on kuitenkin vuosituhansien perinteet. 5 300 vuotta sitten eläneellä, vuonna 1991 vuoristosta löytyneellä jäämies Ötzillä oli useita tatuointeja – itse asiassa 61 kappaletta.
1800-luvulla länsimaiset kuninkaalliset ja ylhäistön jäsenet antoivat tatuoida itseään. Esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin kuninkaaksi noussut Edvard VII hankki matkoiltaan ristitatuoinnin käteensä 1800-luvulla. Myöhemmin hän otti useita perinteisiä tatuointeja, ja myös hänen poikansa tatuoitiin – isän ohjeistuksesta. Kuvaksi valittiin ristejä.
Kun tatuointikone keksittiin, tatuoiminen yleistyi entisestään. Amerikan suositussa huvittelukohteessa, Coney Islandilla, kansaa tatuoitiin jo 1800-luvun lopussa.
Tatuointien trendit vaihtelevat vuosikymmenten mukaan. Parhaat tatuoinnit ovat tatuoija Kimmo Rostin mukaan rajatöitä; perinteisiä, kuten länsimaiset merimiestatuoinnit tai japanilainen tyyli.
– Niissä on selkeät rajat ja selvä varjostus. Rajaus pitää muotonsa ja kontrasti pysyy, Rosti helsinkiläisestä Vida Loca Tattoosta sanoo.
Tatuoimisessa on tärkeää pohtia paitsi kuvan asettelua, mittasuhteita ja dynamiikkaa, myös sitä, miltä tatuoinnit näyttävät 30 vuoden päästä. Tyylisuuntia on useita erilaisia; toisten historia on huomattavasti pidempi. Nykyisin netti on pullollaan superrealistisia muotokuvia.
– Sanon niitä efektitatuoinneiksi: tehdään superrealistinen portrait, tässä on Snoop Dogg, katso, miten aidon näköinen. Tatuoinnin historiassa realististen 3D-tatuointien historia on tosi lyhyt. Niitä on tehty vasta 15 vuotta. 30 vuoteen ei tehty ollenkaan realismia. Se ei ole haitallista, enkä tuomitse. Se on päätös, ja toki jokainen kuva vanhenee, sitä voi muokata ja laseroida, Rosti pohtii.
– Ei realistisissa kuvissa ole mitään vikaa. Se on vain trendi tällä hetkellä.
Aina viimeisen päälle hiottu asettelu ei ole se tärkein asia. Esimerkiksi old school -merimiestatuoinneissa muoto ja asettelu saavat olla hieman kömpelöitä. Nopeus ja tarramaisuus ovat oleellinen osa walk in -tatuointeja, joiden ideana on syntyä nopeasti ja helposti.
Palvelusmiesten tatuoiminen on oma trendinsä; jo Yhdysvaltain sisällissodan aikana sotilaat ottivat muisto- ja isänmaallisuustatuointeja. Nopeat ihokuvat olivat myös merimiesten suosiossa jo 1800-luvulla. Laivaston alukset jättivät nuoret sotilaat iltalomalle, jonka olennainen osa oli tatuoinnin hankkiminen.
– Nuoret sotilaat pääsivät iltalomille Honoluluun tai Hampuriin, ja kaikkien piti ottaa muistotatuointi. Yhtäkkiä tuli tuhat merisotilasta, ja tatuoija oli satamassa odottamassa niitä. Piti tehdä nopeasti mahdollisimman paljon. Tehtiin esimerkiksi yksi sydän ja nimi. Seinällä oli valmiina malleja, joista piti valita, ja alla luki hinta. Malli lätkäistiin ihoon ja tatuoitiin nopeasti. Se oli riittävän pieni mahtuakseen jokaiselle, Rosti kuvailee.
Aikamatka menneeseen – näin ennen tatuoitiin
Miksi kasvotatuointi tekee ihmisestä pelottavan näköisen?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Osittaisia lähteitä: AOP, Telegraph, Vanishingtattoo.com, Tiede-lehti, Tattoos.lovetoknow.com
Juttua muokattu 9.12.2016: muutettu "Tatuoitu mies Harajuku Streetillä Japanissa" -kuvan kuvatekstiä, kuva ei ole 1930-luvulta, kuten tekstissä aiemmin luki. Diana Frenchin I love Aldo on piirros, ei tatuointi.