Sisävesien jäätilanne vaihtelee suuresti eri puolilla maata. Kovistakin pakkasista huolimatta monin paikoin runsas lumipeite on hidastanut jääpeitteen vahvistumista.
Innokkaimmat pilkkijät ovat ehtineet jo kalastamaan jään päälle. Esimerkiksi Espoonlahdelta, jossa meren jäätä peittää noin 10 senttimetrin vahvuinen jääkansi, löytyy jo paljon kairattuja pilkkireikiä. Pilkkijöitä pidetäänkin usein hullunrohkeina sooloilijoina, jotka menevät jäälle turhan varhain.
- Pilkkijät kuitenkin aika usein tietävät ne vaaranpaikat ja harrastajilla varustuskin on usein kunnossa. Vaarassa ovat enemmän jalankulkijat, jotka ajattelevat oikaisevansa ja sitten sattuu vahinkoja, koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta sanoo.
Aikaisin tullut pakkassää on vetänyt sisävesien pinnat suurilta osin jäähän, mutta jään paksuus ja lujuus vaihtelevat suuresti. Etelä-Suomen runsaalla lumentulolla oli oma osuutensa jään laatuun.
- Järvet ja meret ovat olleet sulia, ja nyt kun lumi on tullut ja ruvennut jäätymään siihen, niin se menee sellaiseksi kohvajääksi. En sanoisi, että se on välttämättä kestävää ja kun jään pitää olla kestävää, kirkasta jäätä, niin sitä pitäisi olla vähintään kulkijan alla se viisi senttiä, Hiltunen muistuttaa.
Jo kaksi kuollut näille jäille
Alkutalven aikana jo kaksi henkilöä on menettänyt henkensä jäihin putoamalla. Viime viikolla Kainuun rajavartioston työntekijä hukkui moottorikelkan vajottua jäihin ja Kokemäellä iäkäs pilkkijä menehtyi. Koko vuoden aikana jäihin on jäänyt jo 20 henkeä.
Kaikkiaan hukkumiskuolemia on tänä vuonna kirjattu 86. Miehiä heistä on peräti 71, naisia viisitoista.
- Jos mietitään viimeistä viittä vuotta, niin meidän talvet ovat olleet aika vaihtelevia, että on välillä ollut pakkasta välillä sulaa. Kyllä huomattavasti enemmän on mennyt jäihin kuin viisi vuotta sitä aikaisemmin, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Hiltunen sanoo.
Etelä-Suomessa vesistöjen jäätyminen on tavanomaista aikaisempaa, pohjoisessa jäänmuodostumisessa ollaan jäljessä.