Asioiden pohtiminen oman pään sisällä on tärkeä osa ongelmanratkaisua ja uusien haasteiden ylittämisestä. Ajattelet kuitenkin liikaa, jos ajatuksesi pyörivät aina samojen vanhojen murheiden ympärille – aina uudesta näkökulmasta tarkasteltuna.
Negatiivisten ajatusten pariin ei kannata jäädä vellomaan. Miksi ajatukset kuitenkin jäävät pyörimään päähämme, vaikka yritämme päästää niistä irti? Tässä kuusi syytä – sekä ohjeet kohti mielenrauhaa.
1. Itseluottamuksen puute
Jos aina epäilet omia valintojasi, ruokit vain epävarmuuttasi ja lisäät pelkoa uusia asioita kohtaan. Et voi kuitenkaan koskaan tietää, mihin valintasi johtavat.
Tee näin: Ota riskejä! Riskinotto on toisinaan välttämätöntä. Tulet myös huomaamaan, että riskinotto itse asiassa kasvattaa itseluottamustasi. Niin edelleen selviät myös helpommin tulevista koettelemuksista.
2. Itsensä kyseenalaistaminen
Harkitseminen ja itsensä jatkuva kyseenalaistaminen ovat kaksi eri asiaa. Päätöksiä kannattaisikin yrittää tehdä nopeammin. Itse päätöksenteosta tulee tällöin ajan myötä helpompaa. Jos aina kyseenalaistat tekemiäsi valintoja, et tule koskaan olemaan tyytyväinen omaan toimintaasi.
Tee näin: Ole itsevarmempi. Seiso sanojesi takana ja luota siihen, että teit oikean päätöksen. Kun olet tehnyt päätöksen, et saa enää katsoa taaksesi.
3. Loputon murehtiminen
Erityisesti nuoret ihmiset tuppaavat olemaan luontaisia murehtijoita. Heille parhaan mahdollisen lopputuloksen kuvittelu on suorastaan mahdotonta. Murehtijat myös vetävät ongelmia puoleensa.
Tee näin: Uskalla haaveilla! Sulje mielestäsi kauhuskenaariot ja opettele katsomaan maailmaa optimistin silmin.
4. Liika itsesuojelu
Joskus ihmiset luulevat, että asioita pitkään pohtimalla voisi ehkäistä tai ainakin ennakoida ongelmia. Kääntöpuolena on kuitenkin se, että asioiden ylianalysointi myös pysäyttää ihmisen oppimisen ja kasvamisen. Teot ja tekeminen kasvattavat paljon enemmän kuin paikallaan pysyminen.
Tee näin: Älä nuku onnesi ohi! Tartu rohkeasti uusiin tilanteisiin, vaikka se pelottaisikin.
5. Et osaa rentoutua
Välillä ongelmat pyörivät päässä niin, että rauhoittuminen on suorastaan mahdotonta. Jos olet erityisen herkkä, voit kärsiä jopa huomaamattasi jännityksestä, joka estää myös kehoasi rentoutumasta.
Tee näin: Vie huomiosi muihin asioihin. Jooga vaatii keskittymistä, kuten liikunta yleensäkin. Voit myös kokeilla olla täysin paikoillaan, sulkea silmät ja tyhjentää mielen. Tämä saattaa vaatia harjoittelua, mutta on sen väärti.
6. Täydellisyyden tavoittelu
Jos kelpuutat vain täydellisiä suorituksia itseltäsi, ahdistut helposti. Suorittajat ovat niitä, jotka heräävät keskellä yötä listaamaan tekemättömiä töitään, kun tärkeämpää olisi huolehtia hyvistä yöunista.
Tee näin: Löysää pipoa. Kukaan ei ole täydellinen, eikä aina voi onnistua.
Lähde: Womanitely.com