Helsingin kaupungin tilaama taloustieteellinen tarkastelu suosittelee luopumaan hitas-järjestelmästä. Raportista käy ilmi, että kaupunki ei ole tarpeeksi seurannut järjestelmästä aiheutuvia kustannuksia.Tarkastelu tilattiin Aalto-yliopistolta.
Aalto-ylipiston työryhmä suosittelee Helsingin kaupunkia ensisijaisesti luopumaan hitas-järjestelmästä kokonaan, kaupunki kertoo verkkosivuillaan. Suositusta perustellaan järjestelmän suurilla kustannuksilla.
"Joillekin arpomalla annettu ’kohtuuhintaisuus’ on saavutettu muiden kaupunkilaisten kustannuksella, vaikka tuo kustannus onkin nykyjärjestelmässä piilossa budjetin ulkopuolella. Poistamalla myyntihintojen rajoitukset ja luovuttamalla tontit kilpailullisesti kaupunki maksimoisi kykynsä edesauttaa kaikkien kaupunkilaisten hyvinvointia, myös niiden, jotka eivät onnistuneet hankkimaan hitas-asuntoa", raportissa kirjoitetaan.
Helsingin kaupunki tilasi Aalto-yliopistolta taloustieteellisen tarkastelun osana uuden kohtuuhintaisen omistusasumisen mallin valmistelua. Raportissa on analysoitu nykyistä hitas-järjestelmää muun muassa kustannusten ja tavoitteiden näkökulmasta.
Raportin mukaan Helsinki ei ole seurannut tarpeeksi sille järjestelmästä aiheutuvia kustannuksia, joita ei ole myöskään huomioitu asetettaessa tavoitteita järjestelmälle. Hitas-järjestelmän mahdollinen hyöty on työryhmän mukaan järjestelmän vaikutuksessa kaupunginosien väestörakenteisiin, vaikkakin tämäkin hyöty tarvitsisi tarkemmat tavoitteet ja sen kustannukset pitäisi huomioida.
Työryhmän mielestä väestörakenteen ohjaamiseen kaupunginosissa olisi kuitenkin tehokkaampia keinoja, joita ei tosin ole eritelty raportissa. Raportin mukaan hitas-järjestelmä myös aiheuttaa hallinnollisia kustannuksia alueilla, joilla hitas-hinta vastaa markkinahintaa.
Hitas-hinnalle yläraja?
Työryhmä ehdottaa toisena vaihtoehtona hitas-järjestelmän kehittämistä niin, että läpinäkyvyyttä lisätään, kustannuksia selvitetään ja niille asetetaan enimmäismäärä. Lisäksi työryhmän mukaan järjestelmän vaikutusten arviointia ja tavoitteiden asettamista pitää kehittää sekä seurata kustannuksia ja vaikuttavuutta säännönmukaisesti.
Hitas-hinnan ja markkinahinnan väliselle erotukselle työryhmä esittää ylärajaa. Se tarkoittaisi, että uudiskohteiden hitas-asunnot voisi ostaa ohi hitas-järjestelmän silloin, kun hitas-hinnan ja markkinahinnan erotus ylittää määritellyn enimmäistason.
– Nykyjärjestelmässä hitas-asuntoihin sisältyvää hintatukea ei tunnisteta, sille ei ole asetettu ylärajaa eikä se näy budjetissa. Tämä vaikeuttaa poliittista päätöksentekoa, Aalto-yliopiston työryhmän jäsen Marko Terviö sanoo Helsingin kaupungin verkkosivuilla.
Terviön mukaan työryhmän ehdottama välirahamalli auttaisi ongelman korjaamisessa.
– Ehdotamme, että kaupunginvaltuusto tekee ainakin päätöksen siitä, mikä on maksimaalinen kohtuuhintaisiin omistusasuntoihin kohdennettava hintatuki euroissa per neliömetri.
Hitas
Hitas-asunnot ovat kaupunkilaisille tarkoitettuja omistusasuntoja.
Hitas-asuntojen hintaa säädellään. Hinnat ovat yleensä markkinahintaa edullisempia. Myös asuntojen myyntihinnalla on yläraja.
Hitas-asunnot sijaitsevat Helsingin kaupungin vuokratontilla.
Yhtiö voi vapautua hintasääntelystä, kun hitas-yhtiön valmistumisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta.