Tanskan maajoukkueessa pelaava Nadia Nadim on noussut jalkapallomaailman tietoisuuteen mainioilla otteillaan kentällä, mutta myös kauhistuttavasta tarinastaan matkalla kohti tähteyttä.
LUE MYÖS: Saksan tähtipelaajan asusteesta nousi kohu EM-kisoissa – poppari Sini Yaseminin kanssa yhtä pitävä maalitykki Linda Sällström iloitsi eleestä: "Tuntuu hyvältä"
98 maaottelua pelannut 33-vuotias Nadim oli viime kaudella ranskalaisjätti PSG:n avainpelaajia, kun joukkue juhli sen historian ensimmäistä maan mestaruutta. PSG päätti samalla Lyonin 14 vuotta kestäneen mestaruusputken.
Peräti yhdeksää kieltä puhuva ja maailman vaikutusvaltaisimpien naisurheilijoiden listalle nostettu Nadim oli vain 11-vuotias vuonna 2000, kun Taleban vei hänen isänsä sodan runtelemasta Afganistanista Karbalan aavikolle. Isä ei koskaan palannut.
– Luulin todella pitkään, että hän palaisi. Isäni oli James Bond -tyyppinen mies, supersankarimateriaalia, Nadim kertoi Sportbiblelle.
Nadimin isä Rabani toimi afgaaniarmeijan kenraalina, kun Taleban teloitti hänet ja otti maan hallinnan. Nadim pakeni tapahtuneen jälkeen maasta jalkaisin, käytti väärää nimeä ja päätyi pakolaisleirille. Tanskalainen muistelee Talebanin valtaannousua kauhulla.
– Se oli sulaa kauhua, kaaosta. Kuulit tarinoita heidän tulemistaan. He halusivat tuoda pelkoa väestön joukkoon. Heidän tekemänsä asiat olivat hulluja. En nähnyt kaikkea sitä, koska emme saaneet mennä ulos. Äitimme yritti suojella meitä, mutta sitä pystyi kuulemaan, että mitä oikein tapahtui, Nadim sanoi.
LUE MYÖS: Huomasitko tätä? EM-kisojen tähtipelaajan ele sulatti jalkapalloyleisön sydämet
Taleban oli kutsunut Nadimin isän tapaamiseen, josta hän ei koskaan palannut. Nadimin äiti, Hamida, sai myöhemmin tietää, että Rabani oli tapettu.
– Kuten monissa diktaattorivalloissa, jos haluat pitää valtasi, sinun pitää päästä eroon niistä, joilla on valtaa. Yksi Talebanin ensimmäisistä teoista oli leikata hallinnon korkeavirkaisimpien henkilöiden päät poikki ja isäni oli yksi heistä, Nadim kertoi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
"Sinun piti elää heidän kuvittelemaa ajatusta"
Naiset eivät saaneet kulkea yksin kaduilla Nadimin isän teloituksen jälkeen. Heillä tuli olla seurassaan mies. Hallinto ei sallinut tytöille koulunkäyntiä. Nadim kuvaili aikaa kauhistuttavaksi.
– Sinun piti olla aina jonkun kanssa, vaikka menitkin vain ruokaostoksille. Ihoasi ei saanut näkyä ollenkaan. Et saanut kuunnella musiikkia. Kaikki TV-kanavat suljettiin. Miehet eivät saaneet käyttää farkkuja. Sinulla piti olla parta. Sinun piti elää heidän kuvittelemaansa ajatusta.
Nadimin perhe, johon kuului äiti ja viisi tytärtä, joutui pakenemaan Afganistanista. Äiti Hamida myi lähes kaiken perheen omaisuudesta ja keräsi rahaa pakomatkaa varten.
– En tiedä, kuinka hän pääsi yhteyteen ihmissalakuljettajien kanssa, mutta hän onnistui siinä. Emme siinä kohtaa olleet mukana suunnitelmissa. Olin vasta lapsi. En usko, että hänellä olisi aikaa siinä tilanteessa sanoa miten toimimme. Meidän tuli vain olla hiljaa ja noudattaa ohjeita, koska kyse oli elämästä ja kuolemasta.
LUE MYÖS: Harry Kanen maalia seurasi tragedia – 29-vuotias kannattaja menehtyi
Nadim ja hänen perheensä pakenivat keskellä yötä pienessä pakettiautossa. Heillä ei ollut paljon toiveita paremmasta elämästä toisessa maassa. Perhe pysähtyi Pakistanin Karachiin, jossa he odottivat heidän profiiliinsa sopivia passeja. Matkustusasiakirjat saatuaan he lensivät Italiaan.
"Se oli parasta, mitä kukaan on koskaan tehnyt minulle"
Perhe vietti useita päiviä rekan sisällä ja odotti pääsyä Lontooseen, jossa heillä oli läheisiä. He eivät kuitenkaan päässeet koskaan Englantiin. Heidät oli viety pakolaisleirille Tanskaan.
Nadim sanoo, että määränpäällä ei ollut merkitystä, kunhan he olivat turvassa. Hän muistaa eritoten pakolaisleirillä työskennelleen vartijan, joka toi ruoka-annoksia (maitoa, vaaleaa leipää ja yksi banaani) Nadimille.
– Se oli parasta, mitä kukaan on koskaan tehnyt minulle. Se on hauskaa, koska kyse oli vain kahden punnan (noin 2,33 euroa) arvoisesta ruuasta. Kyse oli eleestä. Se ystävällisyyden osoitus iski minuun ja on pysynyt elämässäni aina. Sillä oli suuri vaikutus minuun ihmisenä ja se sai minut ajattelemaan, että haluan tehdä samoin muille ihmisille, Nadim kertoi.
Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.
Nadim asui perheensä kanssa pakolaisleirillä yhdeksän kuukautta. Hän sanoo, että tuona aikana hän pystyi olemaan jälleen lapsi, koska sai olla turvallisessa ympäristössä ja pystyi menemään ulos. Nadim huomasi tuolloin tyttöporukan, joka pelasi jalkapalloa. Hän oli hermostunut ja meni kerta toisensa jälkeen katsomaan aidan takaa peliä.
– Aluksi olit peloissasi, koska et tiennyt, että saiko siellä olla. Seisoimme aidan takana ja katsoimme jalkapalloa pelaavia tyttöjä. Muistan sen todella tarkkaan, kuin se olisi eilinen. Kun näin sen, halusin todella olla siellä kentällä. Sitä halusin tehdä, Nadim sanoi.
LUE MYÖS: Skandaalinkäryinen tilanne EM-puolivälierän katsomossa – järjestysmiehet repivät lippua katsojan käsistä
Ajan kuluessa Nadim keräsi rohkeutta ja kysyi valmentajalta, että saako hän osallistua. Nadim ei tuolloin puhunut englantia, mutta sai valmentajan ymmärtämään häntä. Hän harjoitteli kaksi kuukautta joukkueen kanssa, kunnes sai kutsun viralliseen otteluun. Hän kehitti taitojaan pakolaisleirillä ja perheen saatua oleskeluluvan, alkoi hänen ammattilaisuransa B52 Aalborgin joukkueessa.
"Jos haluat näyttää tyttärellesi roolimallin, näytä hänelle Nadia Nadim, älä Kardashianeita"
Tämän jälkeen asiat etenivät nopeasti. Nadim pelasi Team Viborgissa, IK Skovbakkenissa ja Fortuna Hjorringissa ennen siirtymistä Yhdysvaltoihin Sky Blue FC:hen. Useamman Pohjois-Amerikan vuoden jälkeen Nadim palasi Eurooppaan Manchester Cityyn, jossa ylsi Superliigan kakkostilaan.
Viimeisimmät vuodet Nadim pelasi PSG:ssä, jossa kruununa oli seuran historian ensimmäinen maan mestaruus. Nadim vahvisti 9. kesäkuuta sopimuksen Yhdysvaltojen Racing Louisvillen kanssa, joten hän tekee paluun maahan neljän vuoden tauon jälkeen. Maajoukkueessa Nadim oli mukana vuoden 2017 EM-kisaryhmässä, joka ylsi hopealle.
Myös jalkapallouran jälkeiset suunnitelmat ovat selvillä. Tanskalainen valmistuu pian kirurgiksi. Unesco nimesi Nadimin yhdeksi urheilun mestareista (Champion of Sport) vuonna 2019. Vastaavan nimityksen on Nadimin lisäksi saanut vain kolme jalkapalloilijaa (Pelé, Oscar Tabarez ja Hristo Stoickov) ja yhteensä 15 urheilijaa koko maailmassa.
Nadim ja hänen tarinansa ovat olleet viime viikkojen aikana tapetilla sosiaalisessa mediassa. Lukuisat ihmiset ovat jakaneet Nadimin tarinaa sosiaalisessa mediassa ja niissä on toistunut yksi sama lause.
– Jos haluat näyttää tyttärellesi roolimallin, näytä hänelle Nadia Nadim, älä Kardashianeita, lause kuuluu.