Jos mansikka maistuu, tämän tutkimuksen tulokset voivat tulla iloisena bonuksena herkuttelun päälle. Tutkimus löysi hyötyjä keski-ikäisille.
Mansikka ja muut marjat ovat herkkuja, jotka tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä. Sydänliitto esimerkiksi kertoo sivuillaan, että 100 grammassa mansikoita kuitua on 1,9 grammaa.
Marjoissa on myös paljon C- ja E-vitamiinia sekä fenolisia yhdisteitä, jotka voivat hillitä tulehdusta ja pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Cincinnatin yliopiston tutkijat kertovat, että mansikoilla herkuttelu päivittäin voisi vähentää myös tiettyjen keski-ikäisten riskiä sairastua dementiaan. Terveyskirjaston mukaan dementialla tarkoitetaan laaja-alaista aivotoimintojen häiriötä, joka haittaa merkittävästi selviytymistä jokapäiväisistä haasteista. Kyseessä on oireyhtymä, jonka taustalla on aina jokin sairaus.
Tuoreen vertaisarvioidun tutkimuksen tulokset esiteltiin Nutrients-julkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi New York Post.
Käypä hoito -sivuston mukaan termillä lievä kognitiivinen heikentymä kuvataan tilannetta, jossa henkilöllä on subjektiivinen muistioire tai oire muulla tiedonkäsittelyn osa-alueella. Lisäksi objektiivisesti on todettu tiedonkäsittelyn yhden tai useamman osa-alueen selvä heikkeneminen aikaisemmasta suoritustasosta.
Jokapäiväisistä toimista selviytyminen ei kuitenkaan ole vaikeutunut merkittävästi eivätkä minkään muistisairauden diagnostiset kriteerit täyty.
Tutkimukseen osallistui 34 ylipainoista, insuliiniresistenssiä potilasta, jotka olivat raportoineet lievästä kognitiivisesta heikentymästä.
Potilaita pyydettiin 12 viikon tutkimuksen aikana pidättäytymään marjojen syömisestä – lukuun ottamatta jokapäiväistä annosta ravintolisäjauheutta veteen sekoitettuna ja aamiaisen yhteydessä syötynä.
Puolet 50–65-vuotiaista osallistujista saivat pakastekuivatuista mansikoista tehtyä jauhetta, joka vastasi noin 2,4 desilitraa kokonaisia mansikoita, toinen puoli osallistujista sai lumejauhetta.
Lue myös: Älä sivuuta vaaranmerkkejä: 10 varhaista oiretta muistisairaudesta
Näin mansikkajauhe vaikutti
Tutkijat tarkastelivat osallistujien pitkäaikaismuistia, mielialaa ja aineenvaihdunnallista terveyttä. Huomattiin, että mansikkajauheryhmäläisten muistissa tapahtui merkittävää paranemista, ja he suorittivat sanalistan oppimista mittaavan testin paremmin. Lisäksi heidän masennukseen viittavissa oireissaan tapahtui merkittävää vähenemistä verrattuna lumeryhmään.
– Sekä mansikat että mustikat sisältävät antosyaaneiksi kutsuttuja antioksidantteja, jotka on yhdistetty lukuisiin marjojen terveysvaikutuksiin, kuten aineenvaihdunnallisiin ja kognitiivisiin parannuksiin, selittää emeritusprofessori Robert Krikorian yliopiston sivuilla.
Mistä dementia johtuu? Juttu jatkuu videon alla.
8:17
Krikorianin mukaan epidemiologinen tutkimus kertoo, että mansikoita ja mustikoita säännöllisesti nauttivilla ihmisillä on havaittu hitaampaa kongitiivista ikääntymistä. Krikorian on itse aiemmin tutkinut mustikoiden terveysvaikutuksia ja havainnut niiden syömisen madaltavan riskiä myöhäisiän dementiaan.
Hän huomauttaa, että mansikat sisältävät myös ellagitanniineja sekä ellagihappoa, joilla on havaittu olevan antioksidanttisia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Lisäksi ne voivat estää tulehduksia ja jopa syöpää. Professori epäilee, että tässä tutkimuksessa mansikat ovat saattaneet parantaa kogntiivisia toimintoja vähentämällä tulehdusta aivoissa.
Lue myös: Petri Lampinen sai muistisairausdiagnoosin 52-vuotissyntymäpäivänään – "Öisin itkin ja mietin, että tässäkö elämäni oli"
Krikorianin mukaan keski-ikäisen, ylipainoisen ja esidiabeteksesta kärsivän potilaan tulehdustasojen voisi olettaa olevan korkealla, jolloin mansikkaryhmäläiset olisivat saaneet mansikkajauheesta apua nimenomaan tulehdusten hillitsemiseen.
Lisää tutkimusta tarvitaan useammalla osallistujalla ja erilaisilla mansikka-annostuksilla, Krikorian sanoo. Tutkimusta tuki Kalifornian mansikkakomitea tarjoamalla tutkimuksessa käytetyt ravintolisät. Itse tutkimukseen komitea ei osallistunut.
Aiemmissa mansikkatutkimuksissa on havaittu parannuksia aineenvaihdunnallisissa mittauksissa, kuten insuliinitasoissa. Tällaisia parannuksia ei nyt havaittu, mutta Krikorianin mukaan aiemmissa tutkimuksissa on käytetty suurempia annoksia mansikkajauhetta, mikä voisi selittää asian.
Lue myös: Syö mansikoita joka päivä – merkittäviä terveysvaikutuksia
Muistisairaudet Suomessa
THL:n mukaan Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä. Lisäksi on arvioitu, että muistisairauteen sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 500 henkilöä.
Suurin osa sairastuneista on yli 80-vuotiaita, mutta myös työikäisistäkin yli 7 000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus. Ihmiset elävät nykyään pidempään, joten muistisairauksia sairastavienkin lukumäärä kasvaa.
Lue myös: Muistisairautta ei voi parantaa, mutta näin oireisiin voi vaikuttaa: "Jopa neljäsosa muistitoimintojen heikkenemisestä voidaan ehkäistä"
Katso myös: Miten muistisairausdiagnoosista edetään omaishoitajan tarpeeseen?
1:15
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Nutrients, New York Post, Cincinnatin yliopisto, THL, Terveyskirjasto