Tutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"

8:42imgMistä johtuu, että yhä nuoremmat kärsivät muistiongelmista? Katso videolta Muistiliiton asiantuntijan haastattelu.
Julkaistu 16.12.2020 08:11

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät, että juusto ja punaviini voivat suojata aivojen toimintakykyä ihmisen ikääntyessä.

Iowan osavaltionyliopiston tutkijoiden löydökset vihjaavat, että tietyt ruoat voivat hidastaa kognitiivisten toimintojen heikkenemistä. Erityisesti juustojen ja punaviinin nautiskelu näyttää olevan hyväksi aivoterveydelle.

Journal of Alzheimer's Disease -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus perustuu 1787 aikuisesta kerättyyn aineistoon Britannian biopankista. Mukaan valikoituneet henkilöt olivat tutkimuksen alkaessa 46–77-vuotiaita.

Osallistujat tekivät yleistä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä mittaavan testin vuosina 2006–2010 sekä seuranta-arvioinneissa, jotka tehtiin vuosina 2012–2013 sekä 2015–2016. Lisäksi osallistujat raportoivat jokaisella kerralla tutkijoille ravinnostaan ja alkoholinkäytöstään kyselylomakkeilla, joissa oli eritelty yksittäisiä ruoka-aineita.

Tulosten perusteella juusto näytti suojaavan parhaiten ikääntymiseen liittyviltä tiedonkäsittelyongelmilta. Päivittäinen alkoholin juominen, erityisesti punaviinin tissuttelu, oli yhteydessä parempaan kognitiiviseen toimintaan. Myös lampaan viikoittainen syöminen vaikutti edistävän kognitiivista kyvykkyyttä, mutta muilla punaisilla lihoilla ei ollut samanlaista vaikutusta. Lisäksi erityisesti Alzheimerin taudille alttiiden kannattaisi vahtia, etteivät he käytä liikaa suolaa.

LUE MYÖS: Muistisairaus voi näkyä käytöksessä jo ennen unohtelua – tässä hälytysmerkit

Tulokset yllättivät tutkijan iloisesti

Mediahuomiota on kiinnittänyt erityisesti se, että juusto ja punaviini näyttävät olevan hyväksi aivoterveydelle.

Muistisairauksien riskiä lisäävät: 

  • korkea verenpaine
  • korkea kolesteroli
  • diabetes
  • ylipaino
  • tupakointi. 

Aivoja suojaavat 

  • korkea koulutus
  • liikunta
  • terveellinen ravitsemus
  • aktiivinen elämäntyyli.

Lähde: THL

– Olin iloisesti yllättynyt, kun tuloksemme vihjasivat, että juuston syöminen ja punaviinin juominen päivittäin eivät vain auta meitä selviämään koronaviruspandemiasta, vaan kenties ne myös auttavat meitä selviämään jatkuvasti monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa, päätutkija Auriel Willette sanoo tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että jatkotutkimuksissa tulee varmistaa, onko kyse vain varakkaiden ihmisten ruokailutavoista vai voiko muutamilla ruokavalinnoilla todella ylläpitää aivojensa toimintakykyä.

Pienituloiset sairastuvat vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan dementiaan todennäköisemmin kuin varakkaat ikätoverinsa. Esimerkiksi ruokavalio riippuu käytettävissä olevista tuloista.

LUE MYÖS: Ravintovalmisteella Alzheimeria vastaan? Suomalaistutkimuksessa lupaavia tuloksia: "Erityisen merkittävää on, että..."

Juusto sisältää B12-vitamiinia ja punaviini flavonoideja

Monipuolinen ja riittävästi energiaa, proteiinia, pehmeää rasvaa sekä kasviksia, hedelmiä sekä marjoja sisältävä ruokavalio vaalii terveyttä ja auttaa osaltaan ehkäisemään muistisairauksia. Myös yksittäisten ruoka-aineiden vaikutusta aivoihin on selvitetty.

Esimerkiksi juustoissa on B12-vitamiinia, jota tarvitaan aivojen hermosolujen muodostukseen ja toimintaan. Puutostila voi aiheuttaa muistihäiriöitä ja jopa altistaa muistisairaudelle.

Alkoholin runsaan käytön tiedetään lisäävän muistisairauksien riskiä. Punaviini kuitenkin sisältää esimerkiksi flavonoideja, joista voi olla etua kognitiolle. Neurology-tiedelehdessä keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan runsas flavonoidien saanti ruokavaliosta saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen Alzheimerin taudin riskiin.

Kalifornian yliopistossa vuonna 2017 tehdyn pienen tutkimuksen mukaan viini stimuloi aivojen aktiivisuutta, mikä puolestaan saattaa auttaa ehkäisemään dementiaa. Tämän lisäksi viinistä on todettu olevan hyötyä aivojen muistikapasiteetille sen sisältämän resveratroli-yhdisteen vuoksi.

LUE MYÖS: Kaksi merkkiä, jotka kielivät dementian vaarasta – suurin riski, jos molemmat osuvat kohdalle

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, IOS Press Content Library, Duodecim, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Muisti