Jällivaaran karmean koronatilanteen syyt alkavat selvitä – kaivosjätti toi 800 uutta työntekijää paikkakunnalle toukokuussa: "Liian paljon rai-raita ravintoloissa ja baareissa"

Tiedotusvälineet niin Ruotsissa kuin Suomessakin ovat pyrkineet selvittämään pienen Jällivaaran poikkeuksellisen koronaryppään syitä. Nyt vaikuttaa selvältä, että koronalinkotapaus on yhteydessä Ruotsin valtion kaivosyhtiö LKAB:n toimintaan.

Norbottenin alueen infektiotautilääkäri Anders Nystedt kertoo Svenska Dagbladetille, että koronaviruksen räjähdysmäinen leviäminen voidaan yhdistää toukokuiseen korjausseisokkiin.

– Olen saanut kuulla monelta yksityishenkilöltä, että järjestys kylillä oli tuolloin huonolla tolalla, sanoo Nystedt lehdelle.

Ruotsin valtion täysin omistama LKAB yhtiö toi toukokuussa satoja työntekijöitä ja alihankkijoita pikkupaikkakunnalle hoitamaan suurta huolto-operaatiota.

– Silloin oli vähän liian paljon rai-raita ravintoloissa ja hotellibaareissa, kuvaa Nystedt ajanjaksoa.

"Sopii kuvaan"

Koko Jällivaaran kunnassa on noin 17 000 asukasta. Kahdeksansadan vapaa-ajan tekemistä vailla olevan työntekijän tuominen paikkakunnalle herkässä koronavirustilanteessa kostautui.

Nystedt on kertonut tilanteen kehittymisestä myös muun muassa Expressenille.

– Aloimme nähdä vakavia sairastapauksia kesäkuun alussa. Se sopii hyvin kuvaan. Ensin saadaan tartunta, sitten sairastutaan, minkä jälkeen tauti muuttuu vakavaksi, hän kertoo lehdelle.

Vaikka suuri osa Jällivaaran tehohoitopotilaista on LKAB:n työntekijöitä, ei yhtiö itse ole yhtä varma epidemian yhteydestä huoltoseisokkiin.

– Me itse emme ole pystyneet näkemään suorta yhteyttä, mutta jos hän (Nystedt) näin sanoo, niin me saamme luottaa asiantuntijaan, sanoo kaivosyhtiön tiedottaja Kajsa Lindmark lehdelle.

Riski uudesta kärjistymisestä

Alueen teollisuusyrityksissä on suunnitteilla uusia suuria huoltotoimenpiteitä lähitulevaisuudessa, kirjoittaa Svenska Dagbladet. Niiden pelätään aiheuttavan lisää sairastumisia.

LKAB on pitänyt tapaamisen Anders Nystedtin kanssa, ja kertoo toteuttaneensa useita toimenpiteitä työntekijöidensä sosiaalisen etäisyyden varmistamiseksi. Työryhmiä on yritetty pitää erillään, ja työaikoja on porrastettu.

Nystedt ei halua syyllistää yritystä tapahtuneesta.

– Ei ole paljoa valittamista ja minun on vaikea olla kriittinen heitä kohtaan. Jos toimintasuunnitelmia olisi noudatettu pilkulleen, niin tätä ei olisi koskaan tapahtunut, hän sanoi SVT:lle.

Jällivaaran koronatapausten yhteydestä LKAB:n toukokuun huolto-operaatioon kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat