Jänishousu on oppinut nauttimaan raveista – vieläkin yliherkkä kuulo ja erikoinen näkö

Axel Halm ja Emma Väre
Axel Halm liiteli kaksi viikkoa sitten Vermossa vuoden ensimmäiseen täysosumaansa.Arto Julkunen
Julkaistu 30.03.2016 15:30
Toimittajan kuva

Sonja Julkunen

@sonjajul

Väreen raviperheen projekti Axel Halm on spesiaali tapaus, joka ei aina ole ollut raviradoilla kuin kotonaan.

6-vuotias lämminveriruuna Axel Halm on Micaela ja Risto Väreen kasvattama ja omistama ravuri. Tytär Emma Väre tuntee hevosen hyvin ja ohjastaa sitä kilpailuissa, mutta varsinainen valmentaminen on vanhempien vastuulla.

– Kaikki Marit Paleman varsat on äitin hoitohevosia. Siitä ei edes keskustella, vaan se on tullut näille vähän niin kuin Maritilta perintönä, Emma Väre naurahtaa.

Kotioloissa ja arkipäivän askareissa Axel Halm pitää koko Väreen perheen hereillä.

– Me on aina oltu sitä mieltä että tällä on yliherkkä kuulo ja erikoinen näkö. Se kuulee ja näkee kaikenlaista mitä edes muut hevoset eivät huomaa, Emma kuvailee.

– Esimerkiksi kengitettäessä isä pitää sen käytävällä eri päin kuin muut hevoset. Toiseen suuntaan ruuna ei suostu rauhoittumaan eikä hommasta tule mitään.

Ravipaikoilla Axel Halmin taluttajan kannattaa suosiolla kietaista riimunnaru suuhun.

– Silloin se vähän paremmin muistaa että ihminen on mukana. Muuten se säikähtäessään lähtee pakomatkalle niin lujaa että taluttaja jää yleisöksi, Väre vakuuttaa.

– Ei se ole siis missään nimessä ilkeä vaan ennemminkin jänishousu. Mutta sitten kun on tuon kokoinen hevonen kyseessä niin se on vaan ihmisille vähän haastavaa.

Seilaajasta viilipytyksi

Axel Halm voitti ensimmäistä kertaa yli kaksi vuotta sitten. 4-vuotiskeväällä täysosuman tuonut startti Vermon lounasraveissa oli vasta uran kolmas. Jo silloin ohjaksissa oli Emma Väre.

– Ruuna on aina ollut tosi hyvä, herkkä ja fiksu ajettava sekä kotona että raveissa. Aiemmin se on ollut ennemminkin vähän laiska, mutta tänä talvena on lämmityksessäkin saanut pitää ohjat oikein tiukasti käsissä, Väre kuvailee.

Vaikka Axel Halm on menestynyt raveissa uran alkuajoista lähtien, spesiaalin tapauksen edesottamukset kaviouran ulkopuolella koettelivat taustajoukkojen kärsivällisyyttä paljon enemmän kuin nykyään.

– Se oli nuorena tosi kova jännittämään ravipaikoilla. Hevonen seilasi katoksessa seinästä seinään ja sähläsi omiaan. Iän myötä se on muuttunut edukseen ja viimeisen vuoden ajan se on ollut jo tosi tyytyväisen ja rauhallisen oloinen.

Pahassa paikassa

Axel Halmia on pidetty niin kotijoukoissa kuin pelikansan keskuudessa mieluummin vahvana ja jaksavana kuin nopeana hevosena.

– Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Kyllä sillä on jonkin verran vauhtiakin, mutta ongelmana on nimenomaan kiihtyvyys. Sillä menee monta sataa metriä saada vauhti päälle, olipa kyse sitten lähtökiihdytyksestä tai kiriin kääntämisestä, ohjastaja selittää.

Tänä talvena hevonen kilpaili ensimmäistä kertaa mailin matkalla. Sen jälkeen sprinttimatkoja on kertynyt kilpailutilastoon useampia.

– Se oli sellainen kokeilustartti jonka perusteella innostuttiin ilmoittamaan mailille useamminkin, Väre paljastaa.

– Viimeksi Vermossa vauhdinjakokin suosi, kun koko matka mentiin tasaista kovaa. Tämä jaksaa kyllä pitää vauhtia yllä kunhan kerran on saanut sen päälle.

Vermon Toto65-kierroksella Axel Halm toden totta piti vauhtinsa hienosti maaliin saakka ja iski täysosuman komealla ajalla 13,6 autolähdössä.

Tänään matka on puolta kierrosta pidempi eli 2100 metrin ryhmäajo. Väreen ajokki on arvottu eturivin sisimmälle lähtöradalle.

– Lähtöpaikka on juuri tälle hevoselle hirmu huono kun se ei vaan kiihdy. Se on sitten ihan tuurissaan että koska sieltä päästään pois vai päästäänkö ollenkaan, ohjastaja miettii.

– Se on kyllä osoittanut olevansa elämänsä kunnossa, ja mikäli tilaa tulee niin kolmen joukkoon on realistiset mahdollisuudet. Kesäkengillä ja jenkkikärryillä jatketaan.

Axel Halm kilpailee Toto65-kierroksen kuudennessa osalähdössä, johon pelataan myös Voittaja-peliä. Klikkaa tästä pelikupongille!

Ravit live 5 kpl

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu