Espanjalaisjärjestön video Alzheimerin tautia sairastavasta ballerinasta, Marta C. Gonzálezista, nousi netissä huippusuosioon. Videon tiedot asetettiin kuitenkin pian kyseenalaisiksi.
Espanjalaisjärjestön video muistisairaasta ballerinasta nousi nopeasti nettikuuluisuuteen koskettavuutensa vuoksi. Musiikin ja taiteen voimaa muistisairauksien hoidossa korostava Música para Despertar -järjestö jakoi videon, jonka kertoo esittävän ballerina Marta C. Gonzálezia.
Gonzálezilla on Alzheimerin tauti, mutta kuullessaan videolla klassista musiikkia hän silminnähden havahtuu, liikuttuu ja alkaa tanssia pyörätuolissaan istuen.
Katso miljoonayleisön kerännyt video:
Gonzálezin reaktio musiikkiin koskettaa
Videon ohessa kerrottiin, että prima ballerinana eli seurueen "ykkösballerinana" toiminut Marta on tanssinut New York Cityssä toimivassa balettiseurueessa. Videolla soi Pjotr Tšaikovskin Joutsenlammesta tuttu musiikki.
Musiikin käytöstä muistisairaiden hoitamisessa on myös tutkimusnäyttöä, kertoo Muistiliitto. Gonzálezin reaktio kauniiseen musiikkiin koskettikin monia, ja video hänestä alkoi levitä huimasti. Myös monet videoon ihastuneet julkkikset jakoivat sitä eteenpäin.
Kuka videolla oikeasti esiintyy?
Viime vuonna kuvatun videon tiedot asetettiin kuitenkin pian kyseenalaisiksi.
– Tämä video on epäilemättä koskettava ja piristävä, ja se kertoo musiikin ja tanssin voimasta muistisairaudesta kärsiviin. González liikuttaa käsivarsiaan elegantisti musiikin tahtiin, ja hänen silmistään näkyy tarkoituksellisuus. Mutta monia kysymyksiä on noussut esiin Gonzálezin suhteen, sekä sen suhteen, mitä videolla esitetään, Yhdysvaltain julkisen palvelun radioyhtiö NPR sanoo.
Myös esimerkiksi näyttelijä Ian McKellen jakoi Martan tarinan. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
NPR huomauttaa, että mikä Gonzálezin tarina sitten onkaan, musiikki oli selvästi videon naiselle hyvin tärkeää ja sai hänessä aikaan syvän reaktion. Sivuston mukaan 1960-luvulla ei kuitenkaan ollut olemassa "New York Ballet" -nimistä seuruetta, johon järjestön videolla viitataan.
Videolla tanssiva nuori nainen ei olekaan Marta González
Tunnettu balettiseurue New York City Ballet puolestaan ei listaa entisten tanssijoidensa joukossa ketään Gonzálezin nimistä.
– Lisäksi vuoden 2019 videolle Gonzálezista on siroteltu arkistomateriaalia jostakusta tanssimassa, ja satunnaiset katsojat ovat olettaneet tämän olevan González tanssimassa uransa huipulla. Mutta ilmeisesti kyseessä ei ole Gonzálezin tanssi – eikä arkistoesitys ole myöskään Joutsenlammesta, NPR kuvailee.
LUE MYÖS: Harva tietää, vaikka pitäisi: Virtsatietulehdus oireilee vanhuksilla hämmentävällä tavalla – voi hoitamattomana johtaa verenmyrkytykseen
Toimittaja kaivoi esiin tietoja –tätä selvisi
The New York Timesissäkin työskennellyt Alastair Macaulay on etsinyt vastausta mysteeriin Instagramissa. Alastairin mukaan videolla tanssiva nuori nainen on itse asiassa Uliana Lopatkina venäläisestä balettiseurueesta, minkä lisäksi hän esittää aivan muuta tanssinumeroa kuin musiikki antaisi ymmärtää.
Ulianan tanssista löytyy video YouTubesta.
Martan nimi mainitaan vuoden 1966 dokumentissa
Alastair on muun muassa saanut käsiinsä vuoden 1966 dokumentin, jossa 19-vuotiasta Marta C. González Saldañaa todella kuvataan prima ballerinaksi Ballet de las Américas -nimisessä seurueessa. Alastair ei kuitenkaan löytänyt kyseisen nimistä seuruetta Yhdysvalloista.
Alastair sai myös käsiinsä kuvia Martasta espanjalaisen balettiseurueen kanssa. Kuvissa hän on ilmeisesti vuonna 2019 ennen menehtymistään.
Espanjalaisen balettikoulun jakama kuva. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Alastairin mukaan on kiinnostavaa, että monille tuntuu olevan tärkeää uskoa, että videon nainen on jollakin tavalla tärkeä henkilö – video on hyvin koskettava ja kaunis muutenkin.
– Jos video liikuttaa sinua, kuten niin monia, niin on itse asiassa upeampaa löytää pilkahdus tanssin inspiraatiosta suurelta osin tuntemattoman tanssijan dementian keskellä, Alastair uskoo.
LUE MYÖS: Tältä näyttää maailma muistisairaan silmin – tietokirjailija kertoo, miten omainen voi jopa hidastaa parantumattoman taudin etenemistä
Näin videon julkaisija selitti tilanteen
Kun video Gonzálezista singahti kuuluisuuteen, Música para Despertar saapui pian selventämään luomiaan väärinkäsityksiä. Järjestö kertoi Facebookissa, että video on kuvattu vuonna 2019 hieman ennen Gonzálezin kuolemaa.
Järjestön mukaan viittaus Gonzáleziin prima ballerinana, "ensimmäisenä tanssijana", New Yorkissa merkitsi, että hän on perustanut oman balettikoulun.
– Hänet tunnetaan paremmin Marta Cintana, hänellä oli oma opetusmetodi, joka korosti baletin taiteellista ja esteettistä arvoa, järjestö kertoi Fox Newsin mukaan.
Järjestö jakoi kuvia Martasta sanojensa tueksi. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
"Meille on kunnia, että Marta Gonzálezin video liikuttaa koko maailmaa"
Järjestön mukaan nuori tanssija videolla ei todella ole González, koska he eivät harmikseen ole löytäneet Martasta nuoruusvideota.
– Ja tietenkään emme voisi saada videoita hyvälaatuisina, kun ottaa huomioon, miten vanhoja ne olisivat [jos niitä löytyisi], järjestö kirjoitti.
Musiikista on aitoa hyötyä muistisairauksien hoidossa. Käypä hoito -suosituksen mukaan muistisairauden käytösoireita voi hoitaa lääkehoidon lisäksi esimerkiksi musiikkiterapian avulla. Väärinkäsityksistä huolimatta Gonzálezin tanssi kosketti lukuisia ihmisiä ja näytti heille musiikin liikuttavan voiman.
– Meille on kunnia, että Marta Gonzálezin video liikuttaa koko maailmaa. On hyvin tärkeää, että musiikin, tanssin ja taiteen voima Alzheimerin ja muiden dementioiden hoidossa sekä omissa elämissämme tulee tutuksi ihmisille.
LUE MYÖS: Eristys rakkaista mursi hoitokodissa asuvan vanhuksen – lapsenlapsenlapsi julkaisi paljonpuhuvat kuvat: "Näen, miten hän hiipuu pois yksinäisyydessä"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Instagram.com/Alastair Macaulay, Npr.org, Foxnews.com,
Facebook.com/musicaparadespertar