Harva tietää, vaikka pitäisi: Virtsatietulehdus oireilee vanhuksilla hämmentävällä tavalla – voi hoitamattomana johtaa verenmyrkytykseen

7:41imgVaihdevuosioireisiin on vain yksi tehokas hoito – katso videolta gynekologin haastattelu.
Julkaistu 23.09.2020 07:10

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Virtsatieinfektiot ovat hyvin yleisiä tulehduksia, joiden aiheuttaja on tavallisesti virtsaputkeen päässyt bakteeri, usein omasta suolistosta saatu E. coli. Iäkkäillä ihmisillä tavallinen infektio voi olla jopa hengenvaarallinen, jos sitä ei havaita ajoissa. Siksi vanhusten virtsatietulehduksen oireet on tärkeä tunnistaa.

Virtsatietulehduksen oireet ovat monelle valitettavan tuttuja: tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kipua ja kirvelyä pissatessa sekä alavatsan jomotusta. Iän myötä oirekuva kuitenkin saattaa muuttua merkittävästi. Klassisia oireita ei välttämättä ole enää ollenkaan vaan tulehdus voi olla oireeton tai aiheuttaa vain virtsankarkailua

Levitessään virtsajohtimia pitkin kohti munuaisia tulehdus alkaa aiheuttaa yleisoireita, kuten kuumetta, pahoinvointia ja yleiskunnon romahtamista.

– Elimistön vanhetessa kivun kokeminen heikentyy. Ihminen saattaa vanhana saada vaikka sydäninfarktin niin, että on vain pahoinvointia. Se johtuu hermostollisista muutoksista, joita tulee iän myötä, geriatrian erikoislääkäri ja dosentti Minna Raivio Terveystalosta kertoo.

Jos taustalla on lieväkin muistisairaus, virtsatietulehdus oireilee tyypillisesti sekavuutena. Omaiset saattavat tulkita vanhuksen muuttuneen käytöksen muistisairauden vaikeutumisena, vaikka kyseessä on tavallinen, hoidettavissa oleva infektio.

Lue myös: Älä sivuuta muistisairauden oireita – sopiiko läheisesi kuvaukseen?

Hoitamaton virtsatieinfektio voi johtaa verenmyrkytykseen

Virtsatietulehdukseen ei yleensä liitetä hengenvaaraa, vaikka se voi sellaisen aiheuttaa. 

Hoitamattomana tulehdus etenee virtsateistä munuaisiin, jolloin vanhuksen yleistila romahtaa ja hänelle saattaa nousta kuume. Tällöin tilanne on jo vakava ja sairaalahoitokin voi olla tarpeen. Rajusta infektiosta toipuminen kestää aina pidempään, ja siitä voi jäädä pysyviä toimintavajauksia.

– Vaikeimmassa tilanteessa virtsatieinfektio voi levitä vereen, jolloin kyseessä on sepsis eli verenmyrkytys. Tämä on aina vakava, nopeaa antibioottihoitoa vaativa tila, Raivio sanoo.

Tästä syystä vanhuksen olisikin syytä päästä nopeasti laboratoriokokeeseen ja sen jälkeen lääkäriin ja hoitoon. Raivio sanoo, että hälytyskellojen pitäisi soida, mikäli ikäihmisellä ilmenee yleiskunnon nopeaa heikkenemistä millä tahansa tavalla. 

Lääkäriin epäselvin oirein tulevan vanhuksen peruskokeisiin kuuluu infektion paljastavan virtsanäytteen ottaminen. Useimmissa laboratorioissa tämän voi antaa jo ilman lääkärin lähetettäkin. Virtsatieinfektiota hoidetaan antibiooteilla.

Huono hygienia altistaa virtsatieinfektioille

Virtsatieinfektioille altistavia tekijöitä on lukuisia. Kyseessä on erityisesti naisten vaiva, sillä heillä on lyhyempi virtsaputki. Miehillä virtsatietulehdukset ovat harvinaisia, ja ne yleistyvät vasta vanhalla iällä, jolloin ne liittyvät usein eturauhasen liikakasvuun, kertoo Terveyskirjasto.

Vaatteiden pesu, hyvä intiimi- ja käsihygienia, wc:n siivous ja vaippojen vaihto ovat tärkeässä asemassa infektioiden ehkäisemisessä.

Erityinen riski vanhuksella on saada virtsatieinfektio, mikäli hän elää yksin vailla normaalia sosiaalista kanssakäymistä ja taustalla on diagnosoimaton muistisairaus. Tällöin hygienian hoito voi heikentyä ja altistaa virtsatieinfektiolle. Myös diabetes ja laitoshoidossa oleminen lisäävät virtsatietulehdusten riskiä. 

Kylmettyminen ja uiminen eivät sinällään aiheuta virtsatietulehduksia, toisin kuin monesti luullaan. Ne voivat kuitenkin heikentää immuunipuolustusta siten, että jo olemassa oleva bakteeri pääsee leviämään virtsateissä, Raivio sanoo. 

Paikalliset estrogeenivoiteet voivat suojata tulehdukselta, jos nainen kärsii genitaalialueen kuivuudesta. Toistuville tulehduksille taipuvaiselle naiselle, jolla on aktiivinen seksielämä, voidaan yksilöllisesti harkiten antaa virtsatieinfektion estolääkkeettä, joka otetaan aina sukupuoliyhdynnän jälkeen.

Hyvä nesteytys ehkäisee virtsatietulehduksia. Karpalo- ja puolukkamehujen juominen happamoittaa virtsaa ja voi suojata virtsatulehduksilta.

Lue myös: Alapään kutina ei läheskään aina ole hiivaa – moni nainen tekee tämän virheen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Infektiot