Japanin pääministeri perui ulkomaanmatkansa maanjäristysvaroituksen jälkeen

Ilmatieteen laitoksen mukaan erittäin suuren maanjäristyksen todennäköisyys on nyt korkeampi kuin tavallisesti.

Japanissa pääministeri Fumio Kishida on perunut ulkomaanmatkansa Keski-Aasiaan sen jälkeen, kun Japanissa annettiin varoitus valtavan maanjäristyksen mahdollisuudesta.

Kishida sanoi medialle päättäneensä jäädä Japaniin, koska pääministerinä hänellä on ylin vastuu kriisinhallinnasta.

Japanin ilmatieteen laitos antoi varoituksen sen jälkeen, kun kahdeksan ihmistä loukkaantui maan eteläosaan eilen iskeneessä järistyksessä, joka oli voimakkuudeltaan 7,1.

Laitoksen mukaan erittäin suuren maanjäristyksen todennäköisyys on nyt korkeampi kuin tavallisesti, mutta se ei tarkoita, että järistys tapahtuu varmasti.

Japanin hallitus on aiemmin todennut, että Japanissa tapahtuu erittäin suuri maanjäristys noin 70 prosentin todennäköisyydellä seuraavan 30 vuoden aikana.

Asiantuntijoiden mukaan maanjäristys vaikuttaisi laajalle alueelle Japanin Tyynenmeren rannikolla ja voisi uhata pahimmassa tapauksessa arviolta 300 000 ihmisen henkeä.

Japanissa maa järisee säännöllisesti

Uudenvuodenpäivän tuhoisassa maanjäristyksessä Japaninmeren rannikolla kuoli yli 300 ihmistä. Uudenvuodenpäivän järistys oli voimakkuudeltaan 7,6.

Vuoden 2011 maaliskuussa maan koillisosan rannikolla voimakkuuden 9,0 maanjäristys aiheutti tsunamin, jonka seurauksena noin 18 500 ihmistä kuoli tai katosi.

Tsunami sai aikaan myös vakavan ydinvoimalaonnettomuuden Fukushimassa. Voimalan jäähdytysjärjestelmät pettivät, minkä seurauksena kolmen reaktorin ytimet sulivat.

Japani sijaitsee maanjäristysherkällä alueella, ja siellä tapahtuu järistyksiä säännöllisesti. Japanissa koetaan vuosittain satoja maanjäristyksiä, joista valtaosa ei aiheuta vahinkoja.

Lue myös:

    Uusimmat