Japanissa tehdään poikkeuksellisen raju ihmiskoe: stadionit tungetaan lähes täyteen – tältä näyttää katsojille tuputettu uusi kannustustapa

5:57img
Japanin baseball-stadioneilla on omaksuttu uusi kannustustapa koronavirusrajoitusten aikaan. Videolle tehtyjen haastatteluiden pääsisältö on purettuna alla olevassa tekstijutussa.
Julkaistu 16.10.2020 10:40

MTV URHEILU-Reuters

Tokion olympialaisten kohtaloa jännittävässä Japanissa tehdään lokakuun lopussa jättimäinen testi koronaviruksen rajoitustoimien purevuudesta, kun baseball-stadion saa luvan isännöidä kolmea ottelua noin 27 000 ihmiselle.

LUE MYÖS: Suunnitelma julki: Näin Tokion olympialaisten turvallisuus varmistetaan – urheilijoiden matkustamiselle rajoituksia

Tällä hetkellä Japanin ammattiurheiluareenat ovat saaneet ottaa katsomoihin puolet yleisökapasiteetistaan.

Torstaina maan koronavirusasioista vastaava ministeri Yasutoshi Nishimura kuitenkin vahvisti, että lokakuun lopussa Yokohaman stadion saa luvan järjestää kolme ottelua 80 prosentin kapasiteetille.

Yokohamassa se tarkoittaa 34 000 katsojan maksimimäärän pudottamista 27 000 katsojaan. Kyseessä on koe, jonka avulla testataan rajoitustoimia ensi kesälle suunniteltuja Tokion olympialaisia varten. Yokohama on yksi baseballin pelipaikoista kesän 2021 kisoissa.

Uusi kannustustapa käyttöön

Kokeilu otettiin käyttöön sen jälkeen, kun Tokiossa ehdittiin pelata baseballia 19 000 katsojalle. Kaikkien paikalle saapuneiden ruumiinlämpö mitattiin porteilla eikä katsomoissa nähty tavallisesti tapahtumiin kuuluvaa oluttarjoilua suoraan istumapaikoille.

Samalla japanilaiset ovat ottaneet käyttöön uuden kannustustavan, jossa pyritään välttämään huutamista, joka levittää virusta uloshengityksen mukana pitkällekin kantajastaan. Uudessa tavassa kannustuslaulut soitetaan kaiuttimista samalla, kun katsojat vain taputtavat ja heiluttavat kannustushuivejaan.

Ennen tapahtumaa kaikki stadionin istuimet desinfioitiin, ja katsojille on ollut tarjolla myös desinfioivia kosteuspyyhkeitä.

Tokiossa ottelua seuranneet fanit tuntuivat olevan tyytyväisiä rajoitustoimiin, joiden avulla he pääsevät nauttimaan tapahtuman tunnelmasta pandemian riskistä huolimatta.

– Jos jonkun kasvomaski ei ole oikein asetettu, järjestyshenkilökunta lähestyy välittömästi henkilöä ja pyytää tätä pitämään maskia kunnolla, kertoi katsomossa tyttärensä kanssa ollut Yoshiko Matsuo.

Järjestelyistä pyritään saamaan oppia ensi kesän olympialaisiin, joihin on myyty jo seitsemän miljoonaa pääsylippua.

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset