Tokion säännöt rajoittavat oluella olympiarupeamansa huuhtovaa urheilijaa

gettyimages-1233506695-594x594 (1)
© 2021 SOPA Images
Julkaistu 20.06.2021 10:24

MTV URHEILU - STT

Koronaviruspandemia jyllää yhä eri puolilla maailmaa, mutta Tokion kesäolympialaisten järjestäjät vakuuttavat runsas kuukausi ennen kisojen avajaisia, että urheilijat pääsevät ehdottoman turvallisiin oloihin.

LUE MYÖS: Pikajuoksutähti kuuli äitinsä kuolemasta – teki huippusuorituksen: "Isoäidin halaaminen tuntui paremmalta kuin juoksu"

Urheilijoiden asumiseen pyhitetyssä olympiakylässä uutta on erityinen kuumeklinikka, jonka kisajärjestäjät esittelivät sunnuntaina avoimien ovien päivänä.

–  Jos epäilemme tartuntaa, urheilija pitää pystyä eristämään, muistutti olympiakylän toimitusjohtaja Takashi Kitajima.

Kuumeklinikka on erillään olympiakylän muista terveydenhuoltopalveluista. Pitkän kisarupeaman aikana monet urheilijat tarvitsevat väistämättä hoitoa myös vammoihinsa tai sairauksiin.

Olympiakylään mahtuu majoittumaan 18  000 urheilijaa ja muita joukkueiden jäseniä. Olympialaisten jälkeen elo-syyskuussa järjestettävissä paralympialaisissa kylässä majoittuu noin 8  000 ihmistä.

Urheilijoiden tarvetta pitää turvaetäisyyksiä muihin helpotetaan muun muassa kuntosaleissa plekseillä, joilla erotetaan kuntoiluvälineet toisistaan. Jokainen kisavieras saa lisäksi käyttöönsä runsaasti desinfiointivälineitä ja saippuaa.

Kisakylä on ollut tyhjillään viime vuoden maaliskuusta asti, jolloin kisat päätettiin siirtää vuodella. Kisajärjestäjillä on ollut aikaa desinfioida paikat.

Urheilijat jumissa olympiakylässä

Olympiakylän viihtyvyys on urheilijoille Tokiossa entistä tärkeämpää, sillä urheilijoilla ei ole oikeutta liikkua kaupungilla. He pääsevät vain kilpailu- ja harjoituspaikoille.

Urheilijat käyvät koronatestissä päivittäin, ja kasvomaskin käyttö on pakollista paitsi kilpaillessa, syödessä tai nukkuessa. Oman kisavuoronkaan jälkeen ei ole tilaa juhlimiselle.

–  Jos juot alkoholia, juo sitä yksin, Kitajima korosti.

Hengailuun ei suoda mahdollisuutta, sillä urheilijoiden pitää poistua kisakylästä 48 tuntia oman kisavuoronsa päättymisen jälkeen.

Korona tuottaa kuitenkin kisajärjestäjille vielä runsaasti päänvaivaa, sillä esimerkiksi lauantaina Japaniin saapunut Ugandan olympiakomitean jäsen antoi maahan tullessaan positiivisen testinäytteen. Hänet oli rokotettu, ja hänellä oli negatiivinen testitulos kotimaastaan.

Olympialaisten kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8, elokuuta. Paralympialaiset kilpaillaan 24. elokuuta–5. syyskuuta.

Tuoreimmat aiheesta

Tokio 2020