Suomalaisten kokonaispanos miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa jäi vaisuksi. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä puntaroi Iivo Niskasen kisaamispäätöstä ja Joni Mäen keskeytystä sekä antaa tiukkaa haipakkaa päävalmentaja Teemu Pasasen kommenteille.
15 kilometrin vapaan kilpailu ei kuulunut etukäteen ajatellen Iivo Niskasen potentiaalisiin mitalimatkoihin, varsinkaan kun 13. sijan tuonut Oberstdorfin 15+15 kilometrin yhdistelmäkisa ei antanut tuoreeltaan lupauksia suomalaistähden iskukyvystä.
Niskaselle ovat loppuohjelmasta korvamerkittyinä perjantainen miesten viesti ja Niskasen näiden kisojen päämatka, 50 kilometrin perinteisen kilpailu sunnuntaina. Niskanen itse arveli vapaan 15 kilometrin kisan alla, että sen hiihtäminen ei olisi pois jatkosta, mutta hänellä teki kisan edetessä raskaassa, pehmeähkössä maastossa tuskaa.
– Jos Iivolle olisi aamulla sanottu, että hän on 18:s tässä kisassa, hän olisi vastannut, että ei hän sitten lähdekään. Sitä ei voi etukäteen tietää, ja Iivolla on kuitenkin viime vuodelta maailmancupin palkintopallisijoitus vapaalla hiihtotavalla (kakkossija Nove Mestosta), Isometsä puntaroi.
– Jälkiviisaana on helppo sanoa, että hyötyä ei ollut. Mutta jos urheilija tuntee MM-kisoissa olevansa valmis kilpailemaan, hän lähtee henkilökohtaisen kilpailun vetämään.
"Aina tahtoo yllättää"
Niskanen hiihti vielä 15 kilometrin rykäisyn ensikilometrit kärkivauhtia ja koki kisan lähteneen helposti käyntiin, mutta viidestä kilometristä eteenpäin alkoi luisu. Seinä tuntui tulleen vastaan ja Niskasen sippasi selvästi. Sauvankin katkeamisen loppukilometreillä kokenut Niskanen oli 18:s ja jäi puoli sekuntia juuri edelleen sijoittuneesta Perttu Hyvärisestä.
– Iivo on helpon alun jälkeen tuntenut, että tässä mennään kovaa ja ollaan tiukilla. Pari kilometriä ennen seinän vastaan tulemista rupeaa tuntumaan jo, mutta aina se tahtoo yllättää, Isometsä sanoo.
Niskanen oli 1,8 kilometrin väliaikapaikassa jaetulla kakkossijalla ja 2,9 kilometrissä peräti kärkipaikalla. Isometsä ei moiti Niskasen vahvaa alkuvauhtia, kun kilpailun alku rullasi hänellä kuitenkin rennosti.
– On eri asia, lähteekö helposti kovaa, vai pitääkö ahdistaa kovaa. Rankka keli ja kova maasto olivat tiedossa, mutta kun tavoitteena on aina hiihtää mahdollisimman hyvä lopputulos, pitää hiihtää rohkeasti samalla omat voimavaransa tunnistaen.
Esimerkiksi päivän norjalaisen kärkikaksikon alku oli rauhallisempi. Maailmanmestaruuden voittanut Hans Christer Holund oli ensimmäisessä väliajassa 14:s, 9,3 sekuntia perässä kisaa johtanutta venäläistä Aleksandr Bolshunovia. Toiseksi sijoittunut Simen Hegstad Krüger keikkui siinä kohtaa vasta 19. sijalla, 11,5 sekuntia kärjestä. Pronssille hiihtänyt, loppukilometreillä kaatunut norjalainen Harald Östberg Amundsen sen sijaan aloittikin kisan rapsakasti.
Jopa Bolshunov hyytyi
Raskaissa oloissa sippasi paitsi Niskanen myös jotakuinkin konemaisena jaksajana pidetty Aleksandr Bolshunov. Venäläisen jalka alkoi painaa pahasti, ja hän putosi viimeisillä kilometreillä toiselta sijalta neljänneksi.
Bolshunov oli hiihtänyt jo kisojen kaikki edeltävät kolme maastohiihtomatkaa, ja nyt tuli neljäs. Kuorma yhdistelmäkilpailun tuoreella maailmanmestarilla ja parisprintin pronssimitalistilla on ollut kova.
– Etukäteenkin ihmettelin, miksi Bolshunov lähti hiihtämään sprinttiä. Ei hänellä oikeasti ollut siinä mitalimahdollisuuksia. Hän hiihti neljänneksi, mikä on hieno sijoitus, mutta hän tuhlasi siinä selviä voimavaroja. Kokonaisrasitus alkaa nyt painaa palautusten jäädessä lyhyiksi.
Isometsä muistuttaa samalla, että Oberstdorfissa hiihdetään tyypillisiä maailmancup-kisoja rankempia ratoja.
– Tour de Skillä saatetaan hiihtää kahdeksan kilpailua kymmeneen päivään, mutta ne ladut ovat niin paljon kevyempiä. Täällä rasitusta tulee jo latujen ja kelien raskaudesta sekä korkeista lämpötiloista. Se alkaa pikkuhiljaa näkymään.
Tiukka vastine Pasaselle
Isometsä ei muista suomalaishiihtäjiltä kokonaispanokseltaan näin vaisua arvokilpailua: paras mies 17:s, toiseksi paras 18:s, kolmanneksi paras (Markus Vuorela) 28:s ja yksi keskeyttänyt (Joni Mäki).
Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen ruoti kokonaisuutta kisan jälkeen Ylen tv-haastattelussa sanomalla, että suomalaisilla ei riittänyt kestävyys "todella raa’assa" kestävyyskilpailussa. Hän heitti, että vaikka sprintistä on paljon puhuttu, kestävyyttä tarvitaan lisää, sillä "sitä tarvitaan tässä lajissa todella paljon".
Isometsä ihmettelee Pasasen lausuntoja.
– Tuosta lausunnosta voisi päätellä, että Pasanen on sitä mieltä, että Iivo Niskasella ei ole tarpeeksi kestävyyttä. Hän on kuitenkin 50 kilometrin olympiavoittaja (Pyeongchangista 2018).
– Luisteluhiihdon kohdalla puhutaan kuitenkin ihan eri asiasta – lihaskestävyydestä, eli että jaksaa tuollaisessa märässä kelissä polkea. Se lihaskestävyys on luisteluhiihtomme ongelma. Sitä meillä ei ole. Kyllä meillä on puhdasta kestävyyttä. Olin hämmästynyt, että maajoukkuevalmentaja antaa noin asiantuntemattoman kommentin.
LUE MYÖS: Suomalaishiihtäjät kärsivät MM-ladulla – Päävalmentaja Pasanen: Kisajärjestäjillä ei mitään tehtävissä
Isometsä pohtii, että ehkä Pasasella oli niin pettynyt olo, ettei hän oikein tiennyt, mitä puhua.
– Päävalmentaja väittää, että Iivo Niskasella ei ole kestävyyttä. Kellä tällä maailmassa sitten on kestävyyttä, jos ei Iivolla? Hän on maailman kestävin hiihtäjä.
– Pasasen lausunnosta voisi päätellä, että Amundsenilla on parempi kestävyys kuin Iivolla. Ei ehkä ihan ole – siellä päinkään. Pasasella lipsahti sammakko, Isometsä sanoo ja viittaa ensimmäisessä miesten arvokisastartissaan kolmanneksi sijoittuneeseen, maan hurjasta tasosta uuden näytön tarjonneeseen kevytrakenteiseen ja jaksavaan norjalaiseen.
"Jonkinnäköinen loppukirimies laitettava"
2:30
Ilahduttavinta suomalaisittain oli Hyvärisen meno. 17: sija oli hänen henkilökohtaisista arvokisastarteistaan uran paras. Hänen hiihtoaan Isometsä pitää rohkaisevana viestiä ajatellen, jossa Suomi on pronssisuosikki Ranskan edellä, kun taas Norjan maailmanmestaruus vaikuttaa selviöltä ja Venäjä on vahvasti tyrkyllä kakkoseksi.
LUE MYÖS: Perttu Hyväriseltä huvittava ensireaktio uran parhaasta MM-hiihdosta: "Se on kyllä harmittava homma"
Sunnuntaina parisprintissä MM-hopeaa Ristomatti Hakolan kanssa saavuttaneen Joni Mäen tuore kulku sen sijaan luo kysymysmerkkejä viestiin. Mäellä oli 15 kilometrin kilpailussa tahmeaa, minkä myötä hän jätti kisan kesken jo ennen viittä kilometriä.
Isometsä näkee, että arvokisoissa pitäisi aina yrittää hiihtää matkat maaliin, mutta toteaa, että viestissä jaksamista ajatellen oli hyvä keskeyttää tahmea kilpailu. Mäelle langennee kirikykyisenä hiihtäjänä ankkurin tehtävä toisen kiriosaajan Hakolan hiihtäessä todennäköisesti perinteisen avausosuuden.
– Jos haluaa viestissä mitalin ottaa eikä ole niin hyvä porukka, että pääsee karkuun, kyllä sinne jonkinnäköinen loppukirimies on laitettava. Meidän tämänhetkisistä hiihtäjistämme Mäki ja Hakola ovat ne, joilta loppukiri löytyy. Ristomattia ei varmaan vapaalle haluta laittaa, niin kyllä se ankkuri varmaan Joni on.
– Toivotaan, että ei ole tällainen päivä kuin tänään, koska sitten ei tarvitse loppukiriäkään.
1:53
Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!