Merkillinen suomalaisnäky toistuu koko ajan laduilla – Jari Isometsää alkoi jo naurattaa

Perttu Hyvärinen pettyi MM-avaukseensa, kaatuminen vaikeutti kilpailua – ”Odotin paljon parempaa tulosta” 1:51
Haastattelu: Perttu Hyvärinen pettyi MM-avaukseensa, jota kaatuminen vaikeutti.

Suomalaisten on ollut viime aikoina tavattoman vaikeaa pysyä pystyssä kilpailuladuilla. Trendi jatkui Planican MM-hiihdoissa eilisen perinteisen sprintin jälkeen tänään miesten yhdistelmäkilpailussa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsäkin kummastelee asiaa.

Aikuisten arvokisadebyyttinsä tehneen Arsi Ruuskasen taival 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa päättyi jo ennen 2,2 kilometrin väliaikapaikkaa törmäyksessä tasapainonsa menettäneeseen italialaishiihtäjä Paolo Venturaan. Suomalainen loukkaantui tilanteessa ikävästi, eikä pystynyt jatkamaan.

– Onhan se urheilijalle ihan kamala tilanne ja kova paikka, kun hän on odottanut noita kisoja koko vuoden, tehnyt töitä ja treenannut, Isometsä sanoo.

Päävalmentaja Teemu Pasanen kommentoi Arsi Ruuskasen kaatumista – ”On nyt tutkimuksissa” 2:12
Päävalmentaja Teemu Pasanen kommentoi Arsi Ruuskasen kaatumista – ”On nyt tutkimuksissa.”

Kisan paras suomalainen, kymmenenneksi lopulta sijoittunut Perttu Hyvärinen, kaatui puolestaan rajusti alamäessä vapaan osuuden alkupuolella ja otti vartalollaan pomppua ladun pinnasta. Hyvärinen oli mennyt vasta nurin alamäen mutkassa tammikuun lopussa Les Rousses'n 20 kilometrin perinteisen kisassa.

Jari Isometsä pui teemaa nauraenkin, kun hän kertaa viime aikoina hämmentävän usein toistunutta näkyä.

– Jos mietimme eilistä sprinttikisaa, kuinka monta kaatumista ja törmäystä suomalaisilla oli silloin ja miten nyt, ja jos muistelemme pari viikkoa aikaisempia aikoja ja ampumahiihtokisoja, niin sielläkin oli suomalaisia nokallaan vähän väliä. En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että olisimme jotenkin huonompia laskijoita. Kyllä nämä kaikki ovat ammattilaisia, jotka ovat seisoneet suksilla tuhansia tunteja elämänsä aikana.

Isometsä ei näe kaatumisille mitään selkeää yksittäistä syytä. Hän pohtii ääneen sitä, että kaatumisia sattuisi helpommin, kun urheilija on tiukoilla, laktaattia reisissään, mutta:

– Se on absurdi heitto eikä perustu mihinkään faktaan.

Eivätkä suomalaiset ole huipputasolla ainoina kovilla, vaikka sinivalkoisille kaatumisia ja kontakteja on tuoreeltaan viljalti napsunut.

– Niitä on paljon sattunut, sitä ei käy kiistäminen.

"Vähintään yhtä hyvässä iskussa kuin Pekingissä"

Hyvärinen menetti kaatumiseen neljä sijaa ja valtavasti aikaa. 15,9 kilometrin kohdalla hän oli vielä kymmenentenä, vajaat 19 sekuntia kärjestä, mutta kaatumisen jälkeen hän ohitti 17,9 kilometrin väliaikapisteen 14:ntenä, minuutin ja viisi sekuntia kärjestä.

Toki kärki oli alkanut karata muutenkin, mutta episodiin hukkaantui useita kymmeniä sekunteja. Hyvärinen onnistui silti puristamaan lopun upeasti ja nousemaan kymmenenneksi, kisan parhaaksi suomalaiseksi kirkkaasti Iivo Niskasen edelle.

Suomalaiskaksikkoa erotti kolme sijaa ja noin 50 sekuntia.

– Ilman sitä kaatumista Perttu olisi taistellut vähän paremmistakin sijoituksista, mutta täytyy muistaa, että pystyssä pitää pysyä. Se kuuluu suoritukseen. Kisa osoitti yhtä kaikki sen, että hän on selkeästi hyvässä kunnossa.

Isometsä pohtii, että Hyvärisen on realistista yltää kymmenen sakkiin sekä 15 kilometrin vapaan kilpailussa että 50 kilometrin perinteisen kisassa.

– Onko vapaan viidellätoista jopa kuuden parhaan joukossa… ihan mitaliin en usko, vaikka toivonkin. Hän on parhaassa arvokisakunnossaan tai vähintään yhtä hyvässä iskussa kuin Pekingissä, jossa hän oli kuudes viidellätoista (perinteisen väliaikalähtökisassa).

Niskanen viidenkympin mitalisuosikkeja, mutta ei kukkeimmassa arvokisalyönnissään

Iivo Niskasen vauhti ei riittänyt yhdistelmäkisan kärkitaisteluun – ”Pikkuisen enempi olisi voinut vaatia itseltä tänään” 1:43
Iivo Niskanen: "Pikkuisen enempi olisi voinut vaatia itseltä tänään."

13:nneksi sijoittunut Iivo Niskanen sen sijaan ei ole tämänpäiväisen perusteella uransa kukkeimmassa arvokisakunnossa. Kunnossa, jossa hän on perinteisellä ollut parhaimmillaan ylivertainen.

– Iivolla oli jotakuinkin samantyylistä menoa mitä on ollut viime aikoina, esimerkiksi Ranskassa, jossa hän oli kakkonen perinteisellä (20 kilometrillä). Sitä tasoa.

– Hän ei ole niin hyvässä kunnossa, että pystyisi hajottamaan tuollaisen porukan. Kun Iivo lähti vetämään, porukka lähti rakoilemaan, mutta ihan huippukuntoinen Iivo olisi jatkanut sitä vetoa, jolloin se porukka olisi revennyt. Tämänhetkinen vire riitti siihen, että hän sai rakoilun aikaiseksi.

Vuosi sitten Niskanen ylsi Pekingissä yhdistelmäkisassa pronssille ja saavutti 15 kilometrin perinteiseltä kultaa sekä parisprintistä hopeaa.

– Jos verrataan vaikka Pekingin kauteen, nopeasti voisi ajatella, että ihan sellaista iskua ei ole tällä hetkellä. Se on ihan normaaliakin. Se oli kausi, jolloin kaikki meni kohdalleen ja nappiin. Nyt oli koronat ja muut tuossa (kauden alussa), niin totta kai ne verottavat. Olisi ihan mahdottomuuskin, että noiden ongelmien jälkeen hän olisi yhtä hyvässä vireessä.

– Toki perinteisellä nähtiin, että hän on yksi parhaista. Hän on viidelläkympillä edelleen erittäin varteenotettava mitalisuosikki, ja kyllä hän ihan ok-kunnossa on, mutta kun me olemme tottuneet odottamaan Iivolta aina ihmeitä, nyt niitä ei ole luvassa. Vaikka se ei tarkoitakaan sitä, etteikö hän voi viittäkymppiä voittaa.

Opponointia Pasaselle

Remi Lindholmin yhdistelmäkisa sujui kaksijakoisesti – ”Vapaa oli vähän parempi” 1:56
Remi Lindholm kommentoi yhdistelmäkisaansa.

Yhdistelmäkisan kolmas maaliin päässyt suomalainen Remi Lindholm kirjautti parhaan arvokisasijoituksensa oltuaan 22:s. Hän nousi perinteisen osuuden jälkeiseltä 29. sijalta seitsemän pykälää vapaalla.

– Lähetyksessä (Ylellä) puhuttiin ja Teemu Pasanenkin (maajoukkueen päävalmentaja) sanoi, että hän hiihti hyvän vapaan osuuden. Hän jäi kuitenkin kaksi ja puoli minuuttia keulaan viidellätoista vapaalla, Isometsä ruotii kriittisesti.

– Okei, olosuhteet ja radat ovat rajut. Erot muodostuvat silloin isommiksi, mutta kaiken kaikkiaan alavireistä oli. Kun yksi mies 10:s ja Iivo 13:s, numeraalisesti on mennyt alakanttiin. Kyllähän me enemmän odotettiin.

Kläbon veto yllätti

Enemmän saivat, joskaan eivät kovin yllättävästi, norjalaiset, jotka painelivat neloisvoittoon järjestyksessä Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo, Sjur Röthe ja Pål Golberg.

– Simen Hegstad Krügerin pitikin tämä voittaa, ja hän todennäköisesti tulee voittamaan sen vapaan viidentoistakin. Hän on aika kova kanto kaskessa viidelläkympilläkin.

– Röthen kolmatta sijaa olisi puolestaan ollut vaikea ennustaa ennen kisoja, kun ei ollut tietoa, pääseekö hän edes hiihtämään. Siellä on niin kova se tilanne.

– Kläbon kakkossija oli minulle isompi yllätys kuin Röthen pronssi. Hiihdettiin kuitenkin erittäin raskaissa olosuhteissa erittäin raskasta latua, eikä Kläbo ole koskaan noin hyvin kestänyt noin pitkää matkaa. Hän hävisi vain kymmenkunta sekuntia keulaan. Tuo oli osoitus siitä, että hän on aika hyvässä vireessä.

Yllättävänä Isometsä piti lisäksi etenkin Ranskan hyvää panosta perinteisen osuudella.

– Kun tultiin suksienvaihtopaikalle, kärkiporukassa oli kolme ranskalaista ja kolme ruotsalaista. He olivat Suomen viestiä ajatellen huolestuttavan hyvässä kunnossa.

Miesten 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailun tulokset:

1. Simen Hegstad Krüger   Norja 1.09.40,3
2. Johannes Hösflot Kläbo Norja     +12,2
3. Sjur Röthe             Norja     +14,1
4. Pål Golberg            Norja     +45,9
5. William Poromaa        Ruotsi    +46,4
6. Calle Halfvarsson      Ruotsi  +1.14,2
10. Perttu Hyvärinen      Suomi   +1.54,9
13. Iivo Niskanen         Suomi   +2.44,2
22. Remi Lindholm         Suomi   +4.31,0
DNF Arsi Ruuskanen        Suomi


Lue myös:

    Uusimmat