Jari Isometsä näkee Suomen MM-hopeassa kovia taustoja – hurja teoria venäläisistä: "Voin lähteä kotiinkin"

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät MM-hopealle parisprintissä:"Toivottavasti ketsuppipullo aukeaa" 2:31
Katso ja kuuntele videolta Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen MM-hopeatunnelmat!

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näki Suomen miehille MM-hopeaa tuoneen Oberstdorfin parisprinttipäivän elokuvamaisena tapahtumakulkuna. Hän esittää myös kovan teorian Suomelle taipuneesta venäläisten joukkueesta.

Isometsä ounasteli jo parisprinttiä ennakoidessaan, että Suomen miehillä Ristomatti Hakolalla ja Joni Mäellä on hiuksenhieno mitalisauma, jos kaikki menee kuin elokuvissa. Näin lopulta kävi.

Suomen ankkuri Joni Mäki kaatui ensimmäisen alkuerän viimeisessä nousussa kärkipaikalta. Mäki taisteli Suomen juuri viimeiselle aikavertailupaikalle, mutta vielä oli jännitettävänä toinen alkuerä.

– Oli ensin valtava draama, päästäänkö edes finaaliin. Keli muuttui kuitenkin niin paljon raskaammaksi, että kakkoserästä ei ollut ajalla mitään mahdollisuuksia, ja kun päästiin finaaliin, oli kaikki tähdet kohdillaan, Isometsä perkaa.

Isometsä arvioi, että Suomea suosi ratkaisu olla suolaamatta rata.

– Siinä mössössä eivät näin jaksaneet hiihtää joukkueet Sveitsi, Ranska ja jopa osittain Italia, jotka olivat enempi ja vähempi sprinttimiehityksellä mukana. Se satoi ehdottomasti suomalaisten laariin. Jos latu olisi ollut suolattu ja keli olisi pysynyt liukkaana, olisi ollut hyvin todennäköistä, että Suomi ei olisi ollut finaalissa.

– Lisäksi Suomi taisi olla välineissä kisan paras. Arvokisoissa yleensä on niin, varsinkin vesikelissä, ettei mitalia tule, jos sukset eivät ole ihan huippuluokkaa.

"Jes, tässä ollaankin mukana"

Dramaattisen alkuerän jälkeen finaaliin sittenkin selviytyminen saattoi tuoda Suomen miehille finaaliin virtapiikin.

– Tuollaisesta tulee varmasti tunne, että "jes, tässä ollaankin vielä mukana". Sitä kautta saa ekstralatingin. Pojat varmaan myös näkivät, että kun tämä menee vähän mössöksi, se menee meidän laariimme. Varmasti usko parani aika paljon.

Johannes Hösflot Kläbo karkasi ankkuriosuudella ja ratkaisi Norjalle maailmanmestaruuden. Mäki puolestaan nujersi vahvalla lopullaan hopeataistelussa venäläisen Gleb Retivyhin.

– Viimeiset sekunnit ja kymmenykset ovat päästä kiinni. Kun saa ylimääräistä itseluottamusta, muutamat sekunnit kääntyvät toisin päin.

– Tämä oli elokuva, jossa oli draamaa ja onnellinen loppu, vaikka näytti pahalta.

Ristiriitoja ja kabinettipeliä?

Isometsä esittää samassa yhteydessä venäläisistä mielenkiintoisen teorian. Hän uskoo, että joukkueen ykköstähti, parisprintissä omilla osuuksillaan eroa muihin repinyt Aleksandr Bolshunov sai valita joukkuekaverinsa ja valintaan vaikuttivat ristiriidat.

Retivyhin tilalle olisi ollut tarjolla Sergei Ustjugov, joka oli torstaina perinteisen henkilökohtaisessa sprintissä Bolshunovin perässä viides, kisan toiseksi paras venäläinen. Venäläinen Sport-Express julkaisi hiljattain jutun, jossa Ustjugov paljasti, etteivät kaksikon välit ole lämpimät.

– Kyllä se niin on, että Bolshunov on sanonut, kenen kanssa hän haluaa hiihtää. Jos valmentaja sanoisi, että sinä et hiihdä tuon kanssa, Bolshunov olisi ihan hyvin voinut ilmoittaa, että en hiihdä sitten ollenkaan. Minulla on tässä kultamitali (lauantain yhdistelmäkilpailusta) taskussa, voin lähteä kotiinkin, Isometsä lataa.

Hän on sitä mieltä, että Ustjugov olisi ollut Retivyhiä parempi valinta vapaan parisprinttiin.

– Kun heillä oli täysin puhdas sprintteri (Retivyh) joukkueessa, hän oli se, joka ei jaksanut, olkoonkin että he ylsivät mitaleille Bolshunovin valtavan repimisen avittamana.

– Nyt ristiriitojen ja kevyen kabinettipelin takia otettiin toinen mies, mikä saattoi maksaa jotakin. Paras joukkue jäi Venäjältä näkemättä, se olisi ilman muuta ollut Ustjugov ja Bolshunov. Sen kanssa hiihdettiin, jonka kanssa oltiin parhaissa väleissä, ja meidän kannaltamme hyvä näin.

"Iso asia suomalaiselle hiihdolle"

Arvokisamitali oli sekä Hakolalle että Mäelle uran ensimmäinen. Isometsä pitää tätä suomalaiselle hiihdolle isona asiana.

– On totuttu siihen, että Iivo ja Krista ovat niitä, jotka tuovat mitaleita. Nyt kun se tulee tällaisille kavereille, joilla ei ole aikaisempaa mitalia, se lämmittää suomalaisen hiihdon kannalta enempi. Jatkuvuutta tulee sitä kautta. Tosi hieno homma.

Suomen naisilta tasapaksu suoritus

Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski sijoittuivat parisprintissä seitsemänneksi:"Minimitavoite täyttyi" 1:44
Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski kommentoivat suoritustaan parisprintissä.

Ruotsin voittamassa naisten MM-parisprintissä Suomen Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu sijoittuivat seitsemänneksi. Isometsä yllättyi ennakossaan alkuun, että Pärmäkoski valittiin joukkueeseen henkilökohtaisessa sprintissä kahdeksanneksi sijoittuneen Katri Lylynperän sijaan.

Olojen käytyä finaalissa raskaaksi Isometsä pitää kuitenkin Pärmäkosken valintaa oikeana.

– Alkuerän nopealla ladulla näki, että Kristan hiihtäminen oli rauhatonta ja hän oli tosi tiukilla. Jasmin hiihto näytti tosi helpolta. Kun mentiin finaaliin ja latu oli mennyt raskaaksi, se käännähtikin toisinpäin: Kristan hiihto oli selkeästi parempaa ja Jasmi oli ihan puhki.

– Jasmi jäi toisella pätkällä jo sen seitsemän sekuntia, eikä kärki iskenyt ihan täyttä. Silloin näki, että ei taistella mitalista.

Isometsä uskoo, että seitsemäs sija olisi voinut tänään tulla niinkin, että Lylynperä olisi hiihtänyt tänään.

– Jos latu olisi suolattu ja se olisi pysynyt kovana, tilanne olisi voinut kääntyä Lylynperän kanssa toisinpäinkin.

– Tämä oli Suomen naisilta aika tasapaksu suoritus kokonaisuudessaan. Ei heillä realistista mitalisaumaa ollut, eikä finaalissa missään vaiheessa ollut sen näköinen tilanne, että sieltä olisi voinut mitalia tullakaan, Isometsä niputtaa.

Juttua päivitetty kello 17.22 kommenteilla naisten parisprintistä.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat