Joni Mäki sivakoi Pekingin olympialaisten vapaan hiihtotavan sprinttifinaalissa upeasti neljänneksi, mutta sai myös varoituksen, joka mutkistaa parisprintin joukkuevalintoja, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä puntaroi.
LUE MYÖS: Joni Mäki tykitti suomalaista hiihtohistoriaa hämmästyttävistä asetelmista: "Yskin kahdeksan päivää keuhkoja pihalle"
Mäki nousi huimalla tavalla olympiamitalien kupeeseen. Hän oli vielä joulukuussa suurissa vaikeuksissa ja kärsi keuhko-ongelmista, joista seurasi kuukauden mittainen kilpailutauko. Nyt hän hiihti kaikkien aikojen parhaan suomalaisen sprintin olympiasijoituksen.
– Onhan se aika hieno suoritus varsinkin kaverilta, joka oli vielä joulukuussa aivan pihalla. Hieno osoitus siitä, että kun olet tehnyt hyvin pohjatyön ja harjoitellut hyvin, ja tulee vaikeuksia, niistä voidaan selviytyä, mutta sitten pitää tehdä oikeita ratkaisuja. Niitä on nyt tehty, Jari Isometsä kehuu.
Mäen karsintasuoritus Pekingin olympiasprintissä ei vielä lupauksia herättänyt, kun hän oli 23:s.
– Kävi kuitenkin mukavasti, että hän pääsi alkuerässä todella hidasvauhtiseen erään. Hän pääsi käyttämään siinä vahvinta osaamistaan eli loppukiriä, vielä tuollaiseen maastoon, joka sopii Joni Mäelle ihan hyvin.
– Jotenkin tuntuu, että kun hän pääsi alkuerässä hiihtämään jopa 10 sekuntia nopeinta erää hitaammassa erässä, se aukaisi pakkaa. Sprintissä käy usein niin, että alussa tuntuu, mutta kone lähteekin käyntiin.
"Avasi mitalitoiveet aika isoiksikin"
4:14
Ensimmäinen välierä paineltiin toista hitaampaa vauhtia ja ensimmäisestä finaaliin etenivät vain Italian Federico Pellegrino ja Norjan Johannes Hösflot Kläbo. Karsintojen kärkisijoilla olleet Ranskan Richard Jouve ja Lucas Chanavat sekä Venäjän Sergei Ustjugov karsiutuivat.
Mäki pääsi välierävaiheessakin iskemään kovan loppukirin, oli välieränsä toiseksi nopein ja nappasi Venäjän Aleksandr Terentjevin ohella suoran finaalipaikan. Ajat riittivät finaaliin samasta välierästä kuitenkin myös Ruotsin Oskar Svenssonilla ja Venäjän Artjom Maltsevilla.
– Se avasi mitalitoiveet aika isoiksikin, että ensimmäisestä erästä tippui karsintojen ja koko kauden perusteella kovia naamoja pois.
LUE MYÖS: Sauvarikko murskasi Vuorisen olympiaunelmat: "Olisin mennyt välieriin heittämällä"
Lisäksi Isometsä huomioi välierästä, että Maltsev ja Svensson alkoivat olla "aika loppu".
– Siinä vaiheessa oli helppo ynnätä, että tämä on neljän hiihtäjän kauppa ja Terenjev siitä pitäisi pystyä lyömään. Kläbon (kultamitalisti) ja Pellegrinon (hopeamitalisti) lyömiseen en uskonut siinäkään vaiheessa, mutta laskin, että Terentjev tai Joni korjaa pronssin. Niin siinä kävikin, mutta valitettavasti Terentjev jäi etupuolelle.
Mäki vai Hakola parisprinttiin Niskasen pariksi?
Isometsä summaa Mäen osoittaneen, että hän on kunnossa, mikä luo odotuksia viestihiihtoja ajatellen.
– Hän on kuitenkin ollut yksi epävarmuustekijämme tuleviin viesteihin. Tämä antoi tosi paljon potkua sinne. Mäki on selkeästi kunnossa, ja hänet voi luottaa ankkuriosuudelle.
– Tietysti se, että viestissä hiihdetään 10 kilometriä kilpaa yhtäjaksoisesti, on eri suoritus, mutta kyllä tuo Mäen hiihto kuntotasosta kertoo. Se oli todella hyvä asia.
Miesten viesti on ohjelmassa sunnuntaina, ja Mäki on tyrkyllä myös perinteisen hiihtotavan parisprinttiin, joka käydään ensi viikon keskiviikkona. Selkeänä valintana parisprinttiin pidetään Iivo Niskasta, mutta toinen paikka lienee Mäen tai Ristomatti Hakolan.
– Nythän parisprintin valitseminen meni huomattavasti kimurantimmaksi. Hakolalla on aika kovat panokset pelissä perjantaina (15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa). Pitää tulla hyvä suoritus, että Joni Mäkeä ei sivuuteta Iivon parina.
LUE MYÖS: Pekingin hiihtoladut ovat huipuillekin vaaran paikka – KIHUn fysiologi: "Se on iso ongelma"
Isometsä nostaa toisaalta esiin, että Mäki sai sprinttifinaalissa keltaisen kortin. Se tuli, kun Mäki löi sauvalla Oskar Svenssonin sukseen ohitustilanteessa stadionia lähestyttäessä. Varoituksella voi olla merkitystä parisprinttivalintoja pohdittaessa.
– Parisprintissä tapahtuu kontakteja ja perinteisellä hiihdettäessä voi tulla hiihtotapajuttuja. Jos sieltä tulee toinen keltainen kortti vaikka alkuerässä, se on hylsy, koko joukkue hylätään. Se pitää myös ottaa huomioon joukkuetta valittaessa. Se on hyvin pieni asia, mutta sillä voi olla iso merkitys.
– Voi olla, että jos valmennusjohto tulee joukkuetta miettiessään siihen tulokseen, että Mäki ja Hakola ovat täysin tasavahvoja, silloin on melkein otettava Hakola siihen nimenomaan tämän keltaisen kortin takia.
Mutta jos Hakolalta ei tule kunnollista näyttöä 15 kilometrillä, Isometsä pitää selvänä, että parisprintin paikan on oltava Mäen. Hän huomauttaa, ettei Mäen perinteisen hiihtämisessä ole isoa eroa vapaaseen, vaikka vapaa hänelle hiukan vahvempi tyyli onkin.
– Ei tuollaista huippusuoritusta, joka tänään tehtiin kovalla ladulla, korkealla ja raskaassa kelissä, voi ohittaa.
– Kyllä se pitää valinnoissa ottaa huomioon ja varmasti otetaan huomioon. Valmentajamme ovat niin paljon nähneet hiihtokisoja, että he tietävät, että tuollaista suoritusta ei tehdä tuurilla, vaan se on kovan kunnon merkki.
Isometsä lisää, että on myös kuulosteltava, miten Mäki lähtee palautumaan ja mitkä hänen omat tuntemuksensa ovat.
– Jos Mäki on Niskasen kanssa hiihtämässä, niin lähtöviivalla tietää keltaisen kortin ollessa alla, että nyt on mentävä aika siististi.