Johannes Hösflot Kläbon ja Aleksandr Bolshunovin saagalle saatiin piste keskiviikkona, kun Norja veti valituksensa Kläbon toiveesta pois. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä haluaa jatkossa vatvomisen kestävän vähemmän, ja uskoo, että Emil Iversenillä oli vaikutusta maanmiehensä ratkaisuun.
Kläbo tuli sunnuntaina Oberstdorfin 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-kilpailussa ensimmäisenä maalin, mutta hänet hylättiin loppusuoran tilanteesta venäläistähti Bolshunovin kanssa (video jutun ylälaidassa). Kläbo osui Bolshunoviin ohituksensa yhteydessä, ja tuomaristo tulkitsi Kläbon estäneen häntä.
Bolshunovilta katkesi rytäkässä sauva, ja hän menetti vielä yhden sijan Norjan Iversenille. Kun Kläbo hylättiin, Iversenistä tuli maailmanmestari, Bolshunov sai hopeaa ja Norjan Simen Hegstad Krüger pronssia.
Norja jätti tiistaina kansainväliselle hiihtoliitolle valituksen Kläbon hylkäämisestä, mutta veti sen keskiviikkona pois Kläbon toiveesta.
– Urheilija varmaan mietti, että nämä kisat ovat ohi ja seuraavat ovat edessä. Ei ruveta enää sitä asiaa vatvomaan. Urheilijan kannalta protestilla mahdollisesti saatu kultamitali ei tunnu niin hyvältä. Ottamatta kantaa siihen, olisiko se ollut ansaittua vai ei, se olisi tullut tällöin kabinettipäätöksellä, Isometsä puntaroi.
Isometsä puntaroi, että Kläbon oli helpompi tehdä ratkaisu sen jälkeen, kun hän oli Oberstdorfista saavuttanut jo aiemmin kolme kultaa, joista sprinttimestaruus oli henkilökohtaisilta matkoilta. Lisäksi hän epäilee, että ratkaisuun vaikutti se, että 50 kilometrin maailmanmestaruus meni kuitenkin Norjaan.
– Kläbo ja Iversen ovat aika hyviä kavereita keskenään. Jos Kläbo olisi julistettu voittajaksi, maailmanmestaruus olisi ollut pois Iverseniltä, joka on kuitenkin kerennyt maailmanmestarina muutaman yön nukkua, Isometsä pohtii.
– Voi hyvin olla, että jos mestariksi noussut olisi ollut jostain muusta maasta kuin Norjasta, sitä ei olisi vedetty pois.
Ratkaisut nopeammin
Isometsä ei katso hyvällä sitä, että hiihdossa erinäisten tapausten vatvomisessa on kestänyt pitkään. Aiemmin meni kauan ennen kuin julistettiin Aleksandr Bolshunovin lopullinen rangaistus Salpausselän viestin lopun tapahtumista. Bolshunov kolasi tuolloin edellään olleen ja toiseksi Suomen ankkuroineen Joni Mäen nurin taklaamalla maaliviivan kolmantena ylitettyään.
Venäjän ykkösjoukkue hylättiin nopeasti, mutta Bolshunovin lopullisessa rangaistuksessa kesti kuukausi – se tuli vasta, kun Oberstdorfissa oli käynnistymässä MM-sprintti. Bolshunoville sai 2 000 Sveitsin frangia (1 800 euroa) sakkoa ja viiden kilpailun mittaisen koeajan.
– Tällainen on urheilijan kannalta raskasta. Kuitenkin kisat jatkuvat, ja on jo seuraava kisa odottamassa. Joutuu olemaan epävarmuuden tilassa.
Oberstdorfin tapaus oli erilainen. Tulostenkin oli mahdollista vielä muuttua päiviä myöhemmin.
– Minun mielestäni pitäisi olla sillä tavalla, että päätöksen jälkeen on mahdollisuus tehdä vastaprotesti, mutta vastauksen pitää tulla saman vuorokauden puolella. Jos siellä monta päivää saa ensinnäkin hieroa vastalausetta ja monta päivää hierotaan sitä, se on viikon prosessi.
Kläbo itse kommentoi, että hänen ja Bolshunovin välisestä tapauksestaan oli tullut paljon suurempi kuin kilpailusta itsestään.
– Jos ajattelee Mäki–Bolshunov-tapausta, myös se oli suurempi kuin se kilpailu. Kyllä sekin urheilijaa ketuttaa, Isometsä naulaa.
0:55