MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntijan Jari Isometsän lautasella oli kaksi kritisoitavaa seikkaa, kun Tour de Ski hiihdettiin päätökseen sunnuntaina. Isometsä lähettää risuja niin Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle kuin hiihtäjillekin.
Tour de Ski huipentui tuttuun tapaan Italian Val di Fiemmessä Alpe Cermisin hirmunousuun. Päätöspätkä hiihdettiin nyt viidennen kerran yhteislähtönä entisen takaa-ajon sijaan.
– Vanhassa vara parempi. Siihen systeemiin olisi palattava, Isometsä murahtaa.
Yhteislähtö vai takaa-ajo? Tour de Skin loppunousu on raaka kisamuodosta riippumatta. Sen sai kokea myös Markus Vuorela sunnuntaina.Splash News / Shutterstock 2024
LUE MYÖS: Miten Kerttu Niskanen onnistui tässä? Hirviönousun tuloslista sai Jari Isometsän hämilleen – "En olisi vetoja lyönyt"
Yhteislähtö on aiheuttanut sen, etteivät katsojat tai urheilijat välttämättä tiedä sitä, kuka takoo nousua ylös milläkin sijalla Tourin kokonaiskisassa. Varsinkin kun televisiokuvissa vilahtelevat grafiikat virtuaalitilanteesta ovat vielä usein vääriä.
Esimerkiksi sunnuntaina norjalaisvoittaja Harald Östberg Amundsenin selvä johtoasema oli vielä helppo päätellä televisiokuvien perusteella, mutta hänen takanaan tilanne oli sekavampi.
LUE MYÖS: Kerttu Niskanen myhäili Frida Karlsson -käänteestä Viaplaylle: "Yritin, että hänellä tuntuisi pahalta"
Samaa oli valitellut naisten kokonaiskisan kolmonen, Suomen Kerttu Niskanen maalialueella. Krista Pärmäkosken mukaan Niskanen ei ollut tarkkaan tiennyt lopullista sijoitustaan.
– No ei varmasti! Isometsä parahtaa viitaten Niskasen niukkaan 8,1 sekunnin kokonaistappioon Heidi Wengille.
– Tällainen hiihtoniilo, joka ymmärtää lajia täydellisesti tai ainakin hyvin, pystyi sitä Wengin ja Niskasen kamppailua tarkkailemaan.
– Nyt pitäisi FIS:n rohkeasti myöntää, että aiemmin tehty päätös oli väärä, ja nyt palataan vanhaan. Se, joka on nousun päällä ensimmäisenä, olisi myös Tourin voittaja.
Isometsä ei säästele sanojaan yhteislähtöhuipennuksista.
– Se pilasi tämän päätöspäivän, joka ei ollut millään tavalla jännittävä.
83/170
Joni Mäki (kesk.) oli yksi Tour de Skin suomalaiskeskeyttäjistä. Suomen joukkueen keskeytysprosentti oli kuitenkin maltillinen koko porukan keskiarvoon verrattuna.
Siirrytään FIS:stä hiihtäjiin.
Tour de Skin avausmatkalle, vapaan sprinttiin Toblachissa 30. joulukuuta starttasi 70 nais- ja 100 mieshiihtäjää.
Heistä haukkoi happea Alpe Cermisin hirmunousun päällä 30 naista ja 53 miestä. Se on vajaat 49 prosenttia alkuperäisestä joukosta, ja naisten puolella yli 57 prosenttia hiihtäjistä jätti leikin kesken.
LUE MYÖS: Kerttu Niskasella uran toiseksi kovin tilipäivä Tour de Skillä
Tämä ei ole Tourilla mikään uusi ilmiö. Vuosi sitten keskeytysprosentti oli 47.
– Ajatukseni on se, että kun lähdetään Tourille, niin hiihdettäisiin maaliin saakka. Liian paljon urheilijoita keskeyttää Tourin. Siitä on tullut tapa, ja siitä tavasta on vaikea päästä eroon, Isometsä harmittelee.
Ennen vanhaan Tourin säännöissä luki, että jos sen jättää kesken, siihen mennessä kiertueella hiihdetyt maailmancupin pisteet palavat. Isometsä pitää tätä julmana, eikä kannata säännön palauttamista.
– Peräänkuuluttaisin enemmän hiihtäjiltä sitä, että hiihdettäisiin maaliin saakka, kun kerran on joukkueeseen valittu.
– Ymmärrän kyllä sprinttihiihtäjiä, että he haluavat hiihtää sinne Davosiin saakka ja lopettaa sitten. Näkisin silti, että aika helposti keskeytetään. Ei ole välttämättä mitään muuta syytä kuin väsymys. Sanon, että siellä väsyttää ihan kaikkia, ja sitä voittajaa todennäköisesti kaikista eniten.
Suomalaisista maalin näki tänä vuonna sekä neljä nais- että mieshiihtäjää. Keskeyttäneitä oli kolme.
Suomen Remi Lindholm kaikkensa antaneena Alpe Cermisin nousun päällä.Splash News / Shutterstock 2024