Tour de Skillä on ollut iso vaikutus siihen, että kisojen keskeyttäminen on entistä yleisempää maastohiihdossa. Suuntaus ei miellytä MTV Urheilun asiantuntijaa Jari Isometsää.
Tour de Ski 2018-19 – tässä osakilpailuvoittajat ja lopputulokset
105 mieshiihtäjää, joista 43 tuli maaliin. 75 naishiihtäjää, joista 28 tuli maaliin. Siinä tämän vuoden Tour de Skin osallistujamäärät ja hiihtäjät, jotka ylittivät maaliviivan Alpe Cermisin loppunousun päällä.
Kun lukemia vertaa Tour de Skin alkuvuosien vastaaviin, kilpailun loppuun asti hiihtäneiden urheilijoiden osuudet ovat romahtaneet. Ensimmäisellä Tourilla kaudella 2006-2007 maaliin tuli 75,5 prosenttia yhteensä 147 hiihtäjästä. Tänä vuonna vastaava lukema oli 39,4.
LUE MYÖS: Krista Pärmäkoski avautui Tour de Skin tähtikadosta
Ja tässä on syytä huomauttaa, että alkuvuosien Tourit olivat huomattavasti nykyisiä raskaampia.
– Jotenkin keskeyttämisestä on tullut hyväksyttävämpää. Ennen vanhaan hiihdossa ei keskeytetty millään. Minä keskeytin yhden maailmancupin kisan, Salpausselän 30 kilometriä, kun sippasin niin täysin, etten yksinkertaisesti päässyt maaliin. Se harmittaa vieläkin, Isometsä muistelee.
– Ennen vanhaan se oli vähän niin, että jos joku keskeytti, niin tämä oli luuseri. Nyt se kuuluu tavallaan osana peliin: mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Sunnuntain Skandinavian cupin miesten 30 kilometrin kisassa oli 18 keskeytystä, Iivo Niskanen mukaan lukien. Lisäksi kymmenet ilmoittautuneet eivät startanneet.
Juttu jatkuu videon alla.
1:47
Isometsä näkee trendin takana Tour de Skin, ja varsinkin sen nykymenon. Lukuisat huipputähdet eivät lähde kiertueelle lainkaan, ja valtaosa osallistuneista jättää sen kesken. Räikein esimerkki tämän vuoden kisassa oli Norjan Emil Iversen, joka poistui Tourilta voitettuaan neljännen etapin.
– Tämmöinen kulttuuri on yleistynyt Tourin tultua, ja nyt se löi silmille oikein isosti. Onhan siellä aiemminkin keskeytetty, mutta nyt keskeytettiin melkein keulasta, kuten osakilpailuvoittaja Iversen. Hänelle oli kuitenkin tulossa hyviä kisoja, ja hän olisi taistellut koko Tourin voitosta. Mitä jäi mieleen Tourilta? Päällimmäisenä kieltäytyjien ja keskeyttäjien iso määrä. Ja keskeyttämiskulttuuri on siirtynyt nyt muihinkin kilpailuihin, Isometsä linjaa.
Keskeyttäminen myös perusteltavissa
Isometsä ei halua kuitenkaan tuomita keskeyttäjiä, sillä joskus siihen on myös aihetta.
– Esimerkiksi Iivo Niskanen keskeytti Beitostölenissä, kun suksi meni ihan perseelleen. Silloin se on perusteltavissa. Sama juttu, jos kropassa on jotain vialla ja olet viimeisten joukossa. Silloin se on pään hakkaamista seinään, kuten esimerkiksi Matti Heikkisen kohdalla Tourilla.
– Trendi on kuitenkin se, ettei keskeyttäminen ole enää niin paha juttu. Ei meikäläisen uran aikana olisi tullut kuulonkaan, että olisi ollut tuollaisia tuloslistoja kuin sunnuntaina Skandinavian cupissa.
Isometsä arvosteli Tour de Skin nykytrendiä, tähtikatoa ja lukuisia keskeytyksiä, jo ennen kiertueen starttia. Hiihtopomoilla on nyt edessä iso savotta, jotta kilpailun loiste palautuu.
– FIS:n herroilla on iso mietintä, että miten Tour de Skin arvostus saadaan sille tasolle, mitä se oli alussa. Silloin tähdättiin arvokisoihin ja Tour de Skihin.
Mutta vikaa on myös hiihtäjien asenteessa.
– Palkintorahat ovat vain yksi asia. Totta kai jos rahat olisivat isommat, niin keskeytyksiä mietittäisiin tarkemmin. Mutta nyt keskeytyksistä on tullut tapa. Ennen vanhaan ei vaan kehdannut keskeyttää. Oli ajatusmaailma, että "kun tänne on tultu, niin en helvetti viitsi keskeyttää", 50-vuotias Isometsä summaa.
4:03