10 vinkkiä järkkärikuvaukseen: Opettele oikea tarkennus ja valotus

Julkaistu 16.11.2016 17:00
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Järjestelmäkameralla kuvaaminen vaatii selvästi enemmän perehtymistä kuin kännykällä kuvaaminen. Kokosimme asiantuntijan kanssa 10 vinkkiä, joilla parannat järkkärikuvien laatua. Samalla opit oleellisia taitoja järjestelmäkameran käytöstä.

Kuvausvinkit antoi ammattikuvaaja Jari Tomminen, jota haastatellaan myös tämän illan Teknavin tv-jaksossa.

1. Opettele oikea kuvausote. Tärkein asia järjestelmäkameralla kuvaamisessa on kuvausotteen opettelu. Näin vältytään kuvien tärähtämiseltä. Älä paina laukaisunappia oikean käden etusormen päällä. Tällöin kamera tärähtää suurella todennäköisyydellä. Pidä kyynärpäät kiinni vartalossa. Voit myös kiepauttaa kameran kaulahihnan laukaisukäden kyynärpään taakse. Kun otat kuvan, hengitä pari kertaa syvään, laske keuhkot puolityhjiksi, odota sekunti ja purista laukaisunappia pehmeästi. Voit ottaa mallia vaikkapa urheiluampujista. Hyviä vinkkejä kuvausotteeseen saat täältä.

2. Kuvaa mahdollisimman paljon. Kun ostat järjestelmäkameran, kuvaa ensimmäiset kuukaudet niin, että valotusasento on käsisäädöllä. Opettele käyttämään valotusmittaria ja sen eri toimintatapoja. Näin opit tuntemaan kamerasi ja luottamaan siihen, minkä jälkeen on helpompi käyttää myös automaattista valotusta.

3. Keskity valoon. Kun kuvaat hämärässä ja käsivaralla, tuo tarvittaessa lisää valoa kuvaan. Koeta järjestää kuvaukseen hyvä valaistus joko tarvittaessa vaihtamalla kuvauspaikkaa tai pyrkimällä kuvaamaan sellaiseen aikaan, kun valaistusolosuhteet ovat sopivat.

4. Käytä apuruudukkoa. Käytä apuruudukkoa. Useimmissa järjestelmäkameroissa etsimeen saa näkyviin apuruudukon. Ruudukko kannattaa asettaa 3X3 -muotoon, jolloin ruudukossa on kaksi vaaka- ja kaksi pystyviivaa. Pyri sijoittamaan tärkein osa kuvattavasta kohteesta viivojen risteyskohtiin. Jos kuvaat ihmistä, sijoita kohteen silmät ylemmän vaakaviivan tasolle. Kaikkiin aiheisiin tämä perinteinen sommitteluohje ei toimi, joten opettele katsomaan, millainen asettelu näyttää kuvassa parhaalta.

5. Tarkenna silmään. Kun kuvaat ihmistä, tee tarkennus henkilön lähimpänä kameraa olevaan silmään. Jos etäisyys silmiin on sama, tarkenna jompaan kumpaan silmään. Voit pääsääntöisesti aina käyttää automaattitarkennusta.

6. Opettele af-painikkeen käyttö. Automaattitarkennus on useimmiten sidottu laukaisunäppäimen painallukseen. Monissa kameroissa on myös erillinen tarkennuspainike (af-painike), joka sijaitsee yleensä peukalon kohdalla kameran takaseinässä. Ellei erillistä af-painiketta ole, useimmissa järjestelmäkameroissa toiminnon voi myös ohjelmoida johonkin vapaavalintaiseen toiminäppäimeen. Tällöin kamera voidaan kytkeä käyttämään jatkuvaa tarkennusta, jolloin af-painiketta painamalla käyttäjä voi helposti määrätä, milloin kamera tarkentaa ja milloin ei.

7. Käytä tarvittaessa salamaa. Jos kuvaat voimakkaassa vastavalossa, kohde jää helposti siluetiksi tai tausta palaa valkoiseksi. Ellet halua siluettikuvaa, käytä tällöin kameran sisäänrakennettua salamaa. Salaman valo täyttää kohteen varjon.

8. Opettele käyttämään automaattista valkotasapainon säätöä. Jos kuvaat keinovalossa, säädä valkotasapaino hehkulamppuasentoon. Useimmat sisustuskäyttöön tarkoitetut loisteputket ja energiansäästölamput vastaavat sävyltään melko hyvin perinteistä hehkulamppua. Teollisuusvalaisimien valo on usein vihertävää, jolloin lähimmäksi päästään "loisteputkiasetuksella". Jos kuvaat aurinkoisena talvipäivänä ulkona varjossa, vaihda asetus pilvi- tai varjoasentoon. Jos haluat säilyttää ilta- tai aamukuvissa valon lämpimän sävyn, käytä päivänvaloasetusta (auringon kuva).

9. Totuttele käyttämään kameran valotuskorjausta. Kyseinen painike on mustavalkoinen ja merkitty +/- -merkeillä. Toimintoa käyttämällä voit korjata kameran määrittelemää valotusta yli- tai alivalotuksen suuntaan. Etsimestä näet, millä asetuksella toiminto kulloinkin on. Jos etsimessä lukee esimerkiksi -0,6, se tarkoittaa että kuvaa alivalotetaan 2/3 aukon verran. Kytke päälle myös ylivalotuksen varoitusnäyttö. Tällöin kameran etsin tai takanäyttö kertoo, mitkä osat kuvasta ovat palaneet puhki eli ylivalottuneet täysin valkoisiksi. Puhkipalaneet kohdat vilkkuvat mustina alueina kuvassa.

10. Opettele kuvaamaan RAW-formaatissa. Tällöin kuva vaatii jälkikäsittelyn, mutta jälki on paljon laadukkaampi. Kuvasta pystyy jälkikäteen säätämään esimerkiksi valkotasapainoa ja valotusta huomattavasti jpeg-kuvaa paremmin. Raakakuvassa on myös laajempi sävyala.

Tuoreimmat aiheesta

Digi