5 vinkkiä: näin kuvaat parempaa videota puhelimella

Nykyaikaiset älypuhelimet sisältävät useimmiten varsin mainion kameran, joka tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet videokuvaukseen, yhä useammin jopa 4K-tarkkuudella. Jos tarkoitus on kuvata video, jota kehtaa myös kavereille ja sukulaisille näyttää, kannattaa muutamiin yksityiskohtiin kiinnittää huomiota.

Kuvaa aina vaaka-asennossa

Tätä ei voi liikaakorostaa. Äkkinäinenkuvaaja saattaa ryhtyä kuvaamaan puhelinta pystyasennossa pidellen. Tämä vaikeuttaa puhelimen vakaata käsittelyä, ja ennen kaikkea pystykuvan katselu millä tahansa muulla laitteella kuin puhelimella on ärsyttävää ja tuhlaa näytön pinta-alaa. Televisiot ja tietokoneiden näytöt ovat useimmiten vaaka-asennossa, joten siksi niiltä on luontevinta katsoa vaaka-asennossa kuvattua videota.

Kaikkein typerin mahdollinen temppu, jonka kuvatessa voi tehdä, on kääntää puhelin kesken kuvaamisen pystyasennosta vaakaan tai toisinpäin. Laita puhelin heti aluksi vaaka-asentoon ja pidä se siinä.

Pidä puhelin vakaana

Heiluvat kotivideot eivät ole mukavaa katsottavaa. Älypuhelimet ovat suhteellisen pieniä ja kevyitä esineitä, joten ne myös heiluvat herkästi, eikä kuvanvakaimetkaan ihmeisiin pysty. Keskity siis pitämään puhelin vakaana. Pidä siitä kiinni kaksin käsin ja tue kädet vartaloasi vasten painamalla kyynärpäät kiinni kylkiisi. Jos haluat liikuttaa kuvaa, anna jalkojesi joustaa ja liikuta ensisijaisesti koko ylävartaloasi, äläkä ryhdy huitomaan käsilläsi.

Luovuus on hyve videota kuvattaessa. Nicolas Vuignier pyöritti puhelinta narun päässä ja teki hypnoottisen hienoja hidastusvideoita.

Käytä valoa hyödyksesi

Valon suuntaan ja määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Älypuhelimien kamerat ovat herkkiä vaihteleville valaistusolosuhteille, ja hämärät kohteet saattavat kärsiä kuvan kohinasta tai jäädä kokonaan pimentoon, kun taas kirkkaat kohdat voivat niin sanotusti palaa puhki. Siksi kannattaa miettiä, mistä suunnasta valo kuvattavaan kohteeseen osuu ja kuinka hyvin kohde on valaistu. Ota muutamia askeleita ja etsi hyvä paikka kuvaamiselle niin, että kuvattava kohde on sopivasti valaistu ja tallentuu mukavasti kameran kennolle.

Selvitä puhelimesi mahdollisuudet

Tutustu puhelimesi ominaisuuksiin. Eri puhelimet tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia videokuvaukseen säätöön, tarkkuudesta alkaen. Tehokkaimmilla puhelimilla voi kuvata 4K-tarkkuudella, mutta se vaatii paljon tallennustilaa, eivätkä 4K-näytöt tai televisiot ole vielä kovinkaan yleisiä. Harkitse, millä tarkkuudella video kannattaa kuvata. Lisäksi kannattaa selvittää mahdollisuudet säätää tarkennusta ja valotusta manuaalisesti. Video saattaa mennä epäselväksi, jos kamera alkaa automaattisesti säätämään tarkennusta ja valotusta kesken kuvauksen. Mieti, miten haluat kuvata ja kannattaako tarkennus ja valotus säätää manuaalisesti.

Äänen osalta kannattaa kiinnittää huomiota puhelimen mikrofonin sijaintiin. Jos videolle pitää saada ääni mukaan, pidä huolta, että ääni kantautuu mikrofonille asti. Kiinnitähuomiota ympäristön meluun ja varsinkin tuuleen, jonka kohina voi helposti pilata videon äänen. Mikrofoni kannattaakin suojata tuulelta esimerkiksi kämmenellä.

Käytä apulaitteita ja viimeistele

Jos tarkoitus on vähänkään vakavammin kuvata videota, voi muutamilla apuvälineillä ja jälkieditoinnilla tehdä hyvinkin näyttäviä videoita. Vakaata kuvaa saa, kun puhelimen kiinnittaa tukevaan kamerajalkaan, ja esimerkiksi selfie-tikkujen mukana usein tulee teline, jolla älypuhelimen saa ruuvattua tavanomaiseen kamerajalustaan. Äänenlaatua voi parantaa roimasti liittämällä puhelimeen ulkoisen mikrofonin ja videon näkymiä voi muuttaa käyttämällä puhelimen oman kameralinssin päälle kiinnitettäviä lisälinssejä, joilla voi tehdä esimerkiksi kalansilmäefektin tai zoomata kohteeseen.

Lopputuloksen tarkoituksesta riippuen voi videoita kuvata useampia, ja niistä leikkaamalla koota taidokkaan lopputuloksen. Samoin ääniraitoja voi editointivaiheessa muokata ja vaikkapa lisätä erillisen, laadukkaalla mikrofonilla ja nauhurilla nauh5 voitetun ääniraidan videoon. Yksinkertaisimmillaan videon editointia voi tehdä suoraan puhelimessa erilaisten sovellusten avulla, ja tietokoneillehan on tarkoitukseen soveltuvia ohjelmia tarjolla runsain mitoin eri hintaluokissa.

Lue myös:

    Uusimmat