Lahden loppuunmyydyissä MM-kisoissa syntyi eilen pahoja ruuhkia sekä sisääntulossa että kisapaikalta toiselle siirryttäessä. MTV Uutisten haastattelema katsoja kertoo, että ihmismassoja ohjattiin huonosti, eikä urheilupaikoille ollut kunnollista opastusta.
Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen kertoo, että ihmis- ja liikenneruuhkat syntyivät siitä, että katsojat olivat lähteneet liikkeelle samaan aikaan.
– Ennakkomyynti oli 35 000 lippua ja ilmeisesti kaikki yrittivät samaan aikaan päästä sisään. Tietenkään näitä paikkoja ei ole suunniteltu sellaiselle väkimäärälle.
Tiet kisapaikalle ruuhkautuivat ja myös kisapaikan parkkipaikka täyttyi. Kisa-alueelle jonotettiin pitkään, vaikka sisäänpääsyä pyrittiin jouduttamaan.
– Lahden kisakeskuksen ja moottoritien välinen tieverkosto ei kestä sellaisia määriä liikennettä yhtä aikaa. Kun tänne kisakeskuksen tultiin, huomasimme asian ja muun muassa lopetimme lippujen elektronisen lukemisen portilla kokonaan, jotta saataisiin ihmiset nopeasti sisään. Tilanne huomattiin ja pyrittiin siihen reagoimaan, kisojen pääsihteeri kertoo.
Käytännöt syyniin
Sisäänpääsyruuhkassa seurueineen seisonutta miestä ihmetytti myös se, että vieressä oli akkreditoidulle väelle, muun muassa urheilijoille ja lehdistölle, tarkoitettu yhtä leveä sisäänkäynti, jota ei käyttänyt kukaan.
Olisiko yleisöä pitänyt ottaa sitään tämän myös sisäänkäynnin kautta?
– Se voisi olla ihan hyvä idea. Pitää tutkia olisiko se mahdollista, koska siihen liittyy muitakin asioita kuin vain tämä sisäänkäynti. Kulunvalvonta ja muuta sellaista.
MTV Uutisen haastattelema katsoja kertoo, että sisäänkäynnissä ruuhkaa aiheutti erityisesti reppujen tarkastus, jota hän luonnehti hyvin pintapuoliseksi mutta kovin ruuhkauttavaksi toimenpiteeksi.
– Me toimimme viranomaisten antamien lupien kanssa näistä tapahtumissa. Esimerkiksi alkoholin tuonti alueelle on kiellettyä ja meillä on velvollisuus tarkastaa kaikki reput. Tarkastus ehkä oli pintapuolista siksi, että ihmisiä oli niin paljon ja haluttiin nopeuttaa heidän sisäänpääsyään, eikä jokaista reppua varmasti ihan pohjasta asti kaivettu, Leskinen sanoo.
Aktiivisempaa ohjeistusta lisätään
MTV:n haastatteleman miehen mukaan toinen paha pullonkaula oli siirryttäessä hiihtokatsomosta mäkikatsomoon. Muun muassa ihmisten ohjaus puuttui hänen mukaansa täysin.
Ongelmista on kisaorganisaation mukaan otettu opiksi.
– Keskustelimme tästä aamupalaverissa ja kävimme läpi eilisen tilanteen ja pyrimme oppimaan siitä. Tulevaisuutta varten olemme nyt sitten viisaampia.
Opastusta tullaan lisäämään led-tauluilla ja myös järjestyksenvalvojat saavat uusia ohjeita.
– Järjestyksenvalvojia ohjeistetaan aktiivisempaan toimintaan, että he eivät vain valvo järjestystä, vaan myös aktiivisesti opastavat ja hoputtavat ihmisiä eteenpäin, ja siitä, mihin katsomoon pitää mennä.
– Lisäksi harkitaan aitaratkaisuja ja otetaan porukka aikaisemmin haltuun sieltä hiihtosillan alta, että väkeä saadaan tarvittaessa vietyä myös toista reittiä nopeasti katsomoihin. Opiksi on otettu.
Suurtapahtumissa aina ruuhkia
Liput, 35 000 kappaletta, oli myyty loppuun eiliseen tapahtumaan. Ongelmista huolimatta katsojia ei kisajärjestäjän mukaan ollut liikaa.
Ruuhkat aiheutti ajoitus, kisanjärjestäjä sanoo.
– On hirveän vaikea arvioida ihmisten käyttäytymistä. Tällainen määrä ei ole meille mikään ongelma, jos se tulisi jotenkin porrastettuna. Mutta jos kaikki ryntäävät yhtä aikaa samaan paikkaan, kymmeniä tuhansia ihmisiä, siinä eivät mitkään suunnitelmat auta. Silloin on aina ruuhkaa.
Eikö ole aika selvää että lajin vaihtuessa ihmiset siirtyvät uuden lajin katsomoon?
– Ei se välttämättä ole selvä. Alueella on paljon palveluita ja muuta, ja ihmiset saattavat mennä käyttämään myös niitä. Riippuu myös siitä, että oliko Suomen joukkue esimerkiksi mukana iltakisassa ja millä odotuksilla. Eli se on aina monen tekijän summa.
– Suurtapahtumissa tahtoo aina olla ruuhkaa ja siltä ei ihan kokonaan voida välttyä, jos alue myydään täyteen. Mutta opiksi on pyritty ottamaan.